einsteinΤο 2005 έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως «Διεθνές Έτος Φυσικής» και όπως είναι φυσικό κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας είναι ο κορυφαίος επιστήμονας του 20ου αιώνα, Αλβέρτος Αϊνστάιν. Στόχο έχει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών του κόσμου για τη Φυσική. Έτσι διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο στις οποίες συμμετέχουν πολίτες, επιστήμονες αλλά και πολιτικοί. Με αφορμή αυτό ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου οργανώνει το διήμερο 21 και 22 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο REX στον ¶γιο Νικόλαο αφιέρωμα στον Αλβέρτο Αϊνστάιν.
Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 20:30 οι πανεπιστημιακοί Νεκτάριος Βλαχάκης, Σήφης Μπετούρας και Σήφης Παπαδάκης, θα μας ξεναγήσουν στην ιστορία του κόσμου και των επιστημονικών ανακαλύψεων με το «Ο θαυμαστός κόσμος του Αλβέρτου Αϊνστάιν». Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 20:30 το βράδυ, ο καθηητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Λευτέρης Οικονόμου θα παρουσιάσει τη διάλεξη «Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας».

2005, Έτος Φυσικής
Πριν από 100 χρόνια, το 1905 δημοσιεύτηκαν τρεις εργασίες του Αϊνστάιν ια τη Φυσική. Η διασημότερη είναι η εργασία με την ειδική θεωρία της σχετικότητας. Έντεκα χρόνια αργότερα ακολούθησε και γενική θεωρία της σχετικότητας, σημαντικές προβλέψεις της οποίας επιβεβαιώθηκαν γρήγορα πειραματικά.

Αποδείχτηκε έτσι ότι η φύση ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι πίστευε ο κόσμος τότε. Ο Αϊνστάιν ήταν αυτός που ανέτρεψε τις αντιλήψεις μας για τον χώρο και τον χρόνο, τους δύο βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη σκέψη και ιστορία. Όλη η ανθρώπινη ύπαρξη περιστρέφεται γύρω από τις αντιλήψεις αυτές και εκφράζονται μέσα από την αγωνία μας να μάθουμε τι υπήρξε πριν από τον κόσμο μας και τι υπάρχει μετά.

Με τον Αϊνστάιν η ανθρωπότητα κατάλαβε την πραγματική δομή του κόσμου. Ο χώρος και ο χρόνος του Σύμπαντος υπάρχει, ανεξάρτητα από τις μετρήσεις μας. H θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν απέειξε ότι ένας ταξιδιώτης θα μπορούσε να νιώσει ότι ο χώρος και ο χρόνος συμπιέζονται, αλλά αυτό έχει να κάνει με τον ίδιο και όχι με τον πραγματικό χωροχρόνο, ο ίδιος δεν αλλάζει.
Στενά συνδεδεμένη με τη θεωρία του Αϊνστάιν είναι και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το ερώτημα που απασχόλησε την ανθρωπότητα ήταν πως θα χρησιμοποιηθεί ειρηνικά η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για να επιλυθούν όλα τα ενεργειακά προβλήματα.

Στις 18 Απριλίου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον θάνατό του Αϊνστάιν, ήταν 76 ετών

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναλυτικά:
Παρασκευή 21/10: «Ο θαυμαστός κόσμος του Αλβέρτου Αϊνστάιν» Ν. Βλαχάκης, Ι.Μπετούρας και Ι.Παπαδάκης
20:30 – 20:45: 1879-1905: Τα πρώτα χρόνια. Η Φυσική και ο κόσμος στα τέλη του 19ου και στις αρχές ου 20ου αιώνα.
20:45-21:45: 1905: Η χρονιά των θαυμάτων. Ειδική Θεωρία της σχετικότητας, E=mc2, και φωτοηλεκτρικό φαινόμενο.
21:45- 22:00: Ο δρόμος προς την καταξίωση και την παγκόσμια φήμη. Τα ύστερα χρόνια και η ζωή του στις ΗΠΑ.
Διάλειμμα 22:00-22:15
22:15 – 22:30: Η επίδραση του έγου στην εξέλιξη της Φυσικής τον 20ο αιώνα. Γενική θεωρία της Σχετικότητας, Κοσμολογία, μελανές οπές και βαρυτικοί φακοί.
22:30 – 22:45:Ο Α. Αϊνστάιν ως άνθρωπος και πολίτης. Η επίδραση του έργου του στην κοινωνία και τη σκέψη του 20ου αιώνα.

Σάββατο 22/10:«Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας». Ομιλία από τον κ. Λ. Οικονόμου, Καθηγητή Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης  Θα παρουσιαστούν με απλό τρόπο οι απαντήσεις που δίνει η σύγχρονη επιστήμη στα προαιώνια, αλλά πάντα επίκαιρα, θεμελιώδη ερωτήματα: Πως είναι φτιαγμένος ο κόσμος; Γιατί είναι όπως ίναι; Πως έγινε ο κόσμος; Είχε αρχή και εξέλιξη ή είναι αιώνιος και στατικός;

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Έτος Αϊνστάιν

Print Friendly, PDF & Email

Από manos