ΠροεδρείοΜε λιγότερη του αναμενόμενου συμμετοχή, έγινε το Σάββατο (14/5), σχεδόν μετά από δύο χρόνια, η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Λασιθίου, στα νέα της γραφεία στον ¶γιο Νικόλαο.
Παρόντες, οι βουευτές του νομού, ο Αντινομάρχης Λασιθίου, από την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ο Δήμαρχος Ροδίων Γιώργος Γιαννόπουλος και ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης, όχι όμως και όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος Ιεράπετρας να κάνει την αυτοκριτική του:
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Νεάπολης, Νίκος Καστρινάκης, δικαιολογήθηκε για την καθυστέρηση: Οι δύο βουλευτές, στους χαιρετισμούς τους, αναφέρθηκαν ο μεν Πλακιωτάκης σε αυτά που θα γίνουν, ο δε Καρχιμάκης, σε όσα δεν έγιναν.

Πλακιωτάκης - ΚαρχιμάκηςΟι αρχικές εισηγήσεις τόσο του προέδρου της ΤΕΔΚ, όσο και του Δημάρχου Ιεράπετρας, κινήθηκαν γύρω από τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης στο νομό, ενώ το μέλος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και δήμαρχος Ρόδου, σε γενικότερα προβλήματα χρημτοδοτήσεων.
Από τη πλευρά του, ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης αναφέρθηκε στο τρέχον νομικό πλαίσιο, αλλά και στις διαφοροποιήσεις που έρχονται. Στη συνέχεια πήραν το λόγο, δήμαρχοι και μέλη της ΤΕΔΚ, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε πιο εξειδικευμένα θέματα ων δήμων τους.

Τις εργασίες παρακολούθησε και αντιπροσωπεία από το Βραχάσι.

Οι αποφάσεις που εγκρίθηκαν ομόφωνα όπως συνόψισε στο τέλος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Νεάπολης Νίκος Καστρινάκης:
  • Να διεκδικήσει την άμεση ολοκλήρωση εντός του έτους, του νέου κώδικα δήμων και κοινοτήτων ο οποίος πρέπει να είναι στο σύγχρονο πνεύμα, στην αντίληψη της ευέλικτης και αποδοτικής τοπικής αυτοδιοίκησης, να είναι αντιγραφειοκρατικός και αναπτυξιακός και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες λειτουργικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει, επίσης, να ξεκινήσει διάλογος για το θεσμό της αιρετής περιφέρειας.
  • Την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των δήμων με την εφαρμογή στο σύνολο τους των νόμων, 1828 του 89 και 2539 του 97 και απόδοση των μέχρι σήμερα παρακρατηθέντων. Η μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων πρέπει να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους. Θεσμική και οικονομική στήριξη του διπλογραφικού συστήματος.
  • Να καλυφθεί το επιπλέον κόστος ώστε να προχρήσει η πλήρης εφαρμογή του συστήματος σε όλους του ΟΤΑ.
  • Γιαννόπουλος - Δοξαστάκης

  • Εξαίρεση των ΟΤΑ από την υποχρέωση συμπλήρωσης του Ε-9.
  • ¶μεση έναρξη της υλοποίησης έργων που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Κρήτης, με απόφαση του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο.
  • Να ολοκληρωθεί η κατανομή του υπολοίπου 35% του προγράμματος Θησέας, καθώς και του ποσού για διαδημοτικά έργα.
  • Αμεση υλοποίηση του προγραμματισμένου σχεδιασμού μεγάλων αναπτυξιακών έργων ου νομού Λασιθίου, όπως αθλητικά έργα, του Ελλάδα 2004, το δασικό χωριό στο Σελάκανο, φυλακές Νεάπολης, έργα ΟΠΑΑΧ, έργα και μελέτες ΒΟΑΚ – ΝΟΑΚ, λιμάνι Ιεράπετρας, αεροδρόμιο Ξένιος Ζευς.
  • Την απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων, ειδικότερα των ΟΠΑΑΧ, διαφορετικά οδηγείται το πρόγραμμα στην ακύρωση του, στους μικρούς δήμους.
  • Να διεκδικήσει τη στήριξη των μικρών Καποδιστριακών Δήμων, οι οποίοι στερούνται τεχνικής υπηρεσίας, .ώστε να είναι σε θέση να υποβάλλουν προτάσεις, σε μελέτες για χρηματοδότηση έργων των δήμων.
  • Στο νομό μας, εκτός από το πρόβλημα του Βραχασίου, προστίθενται συνεχώς νέα αιτήματα τροποποίησης του Καποδιστριακού χάρτη, με τη δημιουργία νέων, Βραχάσι, Ελούντα, Κριτσά, Νέα Μάλλα κλπ. Ως ΤΕΔΚ επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι, είμαστε υπέρ των ισχυρών και βιώσιμων δήμων, εφ’ όσον όμως η κυβέρνηση αποφασίσει οποιαδήποτε τροποποίηση, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της, τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών και των θεσμοθετημένων οργάνων.
  • Είναι ανάγκη να υπάρξει μέσα αό διάλογο και δημοκρατικό προγραμματισμό, επανακαθορισμός και ιεράρχηση των αναπτυξιακών στόχων, σε επίπεδο νομού, γι’ αυτό η Γενική Συνέλευση, αποφασίζει την πραγματοποίηση αναπτυξιακού συνεδρίου για το νομό Λασιθίου την άνοιξη του 2006, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου και τη Περιφέρεια Κρήτης.
Μετά από αυτό, η αντιπροσωπεία από το Βραχάσι αποχώρησε αφού θεώρησε ότι εμπαίχθηκε από την ΤΕΔΚ Λασιθίου.

Ακροατήριο

Print Friendly, PDF & Email

Από manos