Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η
Του Προέδρου της ΤΕΔΚ Ν. Λασιθίου κ. Νίκου Καστρινάκη με Θέμα: «Αναπτυξιακά Θέματα του Νομού Λασιθίου».

Πρόεδρος ΤΕΔΚ, Δήμαρχος Νεάπολης, Νίκος ΚαστρινάκηςΘα προσπαήσουμε μια γενική προσέγγιση των θεμάτων και των προβλημάτων τα οποία έχουν σχέση με τις υποδομές και την ανάπτυξη του Νομού Λασιθίου.

Η εισήγησή μου είναι μια σύντομη αναφορά σε θέματα του Νομού. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα πρέπει να γίνει συμπλήρωση από κάθε μέλος της Συνέλευσης, εξειδίκευση των θεμάτων και αποφάσεις για την διαμόρφωση και έκφραση άποψης και πολιτικής της ΤΕΔΚ Λασιθίου.
Εάν ανατρέξουμε δύο δεκαετίες πίσω και θυμηθούμε πως ήταν ο Νομός, πως ήταν ο κάθε Δήμος θα διαπιστώσουμε ότι έχουν γίνει άλματα σε όλυς τους τομείς: Υποδομές, Ανάπτυξη, Ποιότητα Ζωής, Περιβάλλον, Πολεοδομικός σχεδιασμός, Ύδρευση, ¶ρδευση, Οδικά και συγκοινωνιακά έργα, εξηλεκτρισμοί οικισμών και περιοχών, και πολλά άλλα. Αυτά γιατί πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι.
Πρέπει όμως να παραδετούμε ότι έγιναν λάθη στον επενδυτικό σχεδιασμό, στη διαχείριση και στην αξιοποίηση πιστώσεων που ήρθαν στο Νομό επειδή κυριάρχησε η έννοια του «πολιτικού κόστους», το «τοπικιστικό συναίσθημα» και ο τοπικός παραγοντισμός. Σήμερα αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο Νομός έχει πολλές ελλείψεις υποδομών.
Προέχει βέβαια η σωστή εκτίμηση της σημερινής κατάστασης και η λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του θέματος στο μέτρο του εφικτού.
Δεν θα προσπαθήσουμε να αποδώσουμε ευθύνες σε κανένα πολιτικό χώρο ή πρόσωπα.Δεν χειάζονται ούτε αφορισμοί ούτε ύμνοι. Πρέπει να δούμε τα θέματα αυτοδιοικητικά.
Πρέπει να ξεπεράσουμε τις κομματικές εκμεταλλεύσεις και τα τοπικιστικά όρια, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και με ξεκάθαρες αυτοδιοικητικές θέσεις, να διεκδικούμε αποφασιστικά για τον τόπο μας και για το Νομό μας.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης στο Νομό Λασιθίου δεν είναι αυτοί που πρέπει. Μπορεί το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν να φαίνεται υψηλό όπως συμβαίνει σε όλες τις τουριστικές περιοχές αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Μεταξύ των πολυτελών ξενοδοχείων, τα οποία ανεβάζουν το δείκτη του ΑΕΠ, και του γειτονικού χωριού αν και απέχουν λίγα μόνο χιλιόμετρα, διαπιστώνει κανείς απόσταση δεκαετιών στις συνθήκες ζωής.

Οι ελλείψεις είναι ακόμα πολλές και δημιουργούνται συνεχώς νέες: στο Οδικό Δίκτυο (Εθνικό: ΒΟΑΚ-ΝΟΑΚ, Επαρχιακό – Δημοτικό – Αγροτικό).
Στα Δίκτυα Μεταφορών και Συγκοινωνιών : Λιμάνια – Αεροδρόμια Στα έργα προστασίας Περιβάλλοντος (ΧΥΤΑ- Αποχετευτικά Δίκτυα – Μονάδες Επεξεργασίας Λυμμάτων -).
Στον τουρισμό, στη γεωργοκτηνοτροφία, στον Πολιτισμό. Στην παραλιακή περιοχή, στην ενδοχώρα, στις ορεινές περιοχές.
Στη Μεταποίηση και το εμπόριο.
Οι «Αναπτυξιακοί» σε εισαγωγικά, Νόμοι ψηφίζονται στη Βουλή ο ένας μετά τον άλλο αλλά αν γίνει κάποτε μια αντικειμενική αξιολόγηση του θεσμικού πλαιίου για την ανάπτυξη τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Οποιοσδήποτε Αναπτυξιακός Νόμος μέσα σε ένα αντιαναπτυξιακό – γραφειοκρατικό περιβάλλον και αναχρονιστικό σύστημα είναι καταδικασμένος να αποτύχει.
Το Δημοσιονομικό, το Νομικό, το Διοικητικό πλαίσιο λειτυργίας της Τ.Α. είναι: Αναχρονιστικό, Αντιφατικό, Δαιδαλώδες, Ακυρωτικό και Αντιαναπτυξιακό.
Όσα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης κι αν δοθούν στον τόπο μας ελλείψεις θα υπάρχουν και δεν θα φανούν τα αποτελέσματα, αν δεν γίνει σωστή πολιτική και τεχνοκρατική αξιοποίηση τους.

Το μεγάλο και σπουδαίο ερώτημα : Πώς να ωριμάσει ένας μικρός Δήμος ένα σοβαρό έργο όταν θα έπρεπε να διαθέσει ολόκληρο τον προϋπολογισμό του για μια μελέτη, όταν χρειάζεται τουλάχιστον μια 5ετία για τις εγκρίσεις και τις συμπληρωματικές μελέτες από τις συναρμόδες υπηρεσίες και μέχρι να εξασφαλίσει πιστώσεις έχει λήξη η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων και της χωροθέτησης.

Πώς να προετοιμάσει ένας Δήμος έργα όταν ασφυκτιά κάτω από τα καθημερινά προβλήματα και έχει το άγχος της λακκούβας, του ηλεκτροφωτισμού, της καθαριότητας, όταν ο εργαζόμενος ή ο αιρετός δεν μπορεί να κατανοήσει την νέα ευρω-ελληνική με την ξύλινη τεχνοκρατική- ηλεκτρονική γλώσσα η οποία είναι ακατανόητη. Σημαντικά πράγματα περνούν απαρατήρητα και ξένα προς τις δυνατότητες των Δήμων.
Ο κάθε Δήμαρχος κατέληγε απλός αναγνώστης των Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτάσεις δεν υποβάλλονταν κι αν υποβάλλονταν δεν είχαν καμιά τύχη.

Μ’ αυτή την κατάσταση η Αυτοδιοίκηση έριχνε τις ευθύνες στην κεντρική εξουσία και το αντίθετο, όλα πήγαινα καλά, αλλά ανάπτυξη μηδέν. Φταίει το Γραφειοκρατικό σύστημα, φταίει η στελέχωση των Δήμων, φταίνε τα οικονομικά των Δήμων, φταίει ο σχεδιασμός των Δημοτικών Αρχών;

Οι θέσεις μας για τα σπουδαιότερα αναπτυξιακά θέματα του Νομού και της Αυτοδιοίκησης είναι:
1.Τουρισμός: Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Ο Τουρισμός ως η βασικότερη πηγή πλούτου θα πρέπει να τονωθεί με κάθε τρόπο.
2. Αγροτο –γεωργο-κτηνοτροφία: Χρειάζεται ιδιαίτερη τόνωση με αποφασιστικά μέτρα, από το στάδιο της καλλιέργειας, της παραγωγής μέχρι την μεταποίηση και εμπορία ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο και να διασφαλιστεί το προϊόν.
3. Ο Πολιτισμός θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα και η σπουδαιότερη επένδυση για το Νομό μας. Όμως πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες κι στενή συνεργασία με όλους: Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση. Αρχαιολογικοί Χώροι, Μνημεία και στοιχεία όλων των περιόδων, πνευματικά και καλλιτεχνικά δημιουργήματα, ιστορικοί τόποι σε όλο το Νομό μένουν εντελώς ανεκμετάλλευτοι. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού είναι νύπαρκτες και η όποια παρουσία τους καταντά πολλές φορές να είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη.
4. Στα Οδικά και τις Συγκοινωνίες η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη. ΒΟΑΚ & ΝΟΑΚ είναι ανύπαρκτοι, το Επαρχιακό Δίκτυο επικίνδυνο, στο δημοτικό και το αγροτικό άσχημη εικόνα. Χρειάζονται ακόμη γενναίες χρηματοδοτήσεις. Πρέπει επίσης να υπάρξει εκσυγχρονισμός της σήμανσης του οδικού δικτύου. Λιμάνια – αεροδρόμια: χρειάζεται η προώθηση σοβαρών έργων. Το Λιμάνι της νότιας Κρήτης πρέπει να χωροθετηθεί στην Ιεράπετρα. Υπάρχει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού. Δεν χρειάζεται να γίνουν μελέτες χωροθέτησης. Πολιτική Απόφαση χρειάζεται.
5. ΘΗΣΕΑΣ: Οι πιστώσεις του ΘΗΣΕΑ τελικά είναι λίγο παραπάνω από το 1/3 του ΕΠΤΑ. Οι Δήμοι του Νομού Λασιθίου δεν μπορούν να λύσουν τα μεγάλα και σπουδαία προβλήματα. Πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση του ΕΠΤΑ και του Γ’ ΚΠΣ ώστε να δούμε την τελική ορθότητα των προτεραιοτήτων και την απόδοση των πιστώσεων στην κοινωνία μας.

Υδρευτικά & Αρδευτικά έργα: Πολλές ελλείψεις κυρίως στην άρδευση. Λιμνοδεξαμενές, φράγματα. Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί. Είναι η μόνη λύση για την τόνωση της γεωργίας στο Νομό. Ανώτατες Σχολές: Σε όλες τις πόλεις του Νομού χρειάζονται νέες πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει αύξηση του πληθυσμού.
Η Νεάπολη δεν έχει ακόμα μια Ανώτατη Σχολή.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : ¶μεση εφαρμογή του σχεδιασμού του ΕΣΔΔΑΚ για το Νομό με τη πλήρη και σωστή λειτουργία και τις αναγκαίες υποδομές στους τρεις ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας. Τέρμα στις ανεξέλεγκτες χωματερές. Τέρμα στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ: Επαναλαμβάνουμε την ξεκάθαρη ομόφωνη θέση μας: Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην αύξηση της Ισχύος του ΑΗΣ Αθερινόλακκου. Ο Νομός μας έχει μεγάλη συνεισφορά στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος αλλα ούτε καν τ αναγκαία έργα υποδομών.

Για τα Έργα που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ ( Γ’ Κ.Π.Σ) κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Περιφ. Συμβ. θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η δημοπράτηση. Υπάρχει απαράδεκτη κι αδικαιολόγητη καθυστέρηση. ΟΠΑΑΧ: Η περιπλοκή της διαδικασίας εκτέλεσης των έργων οδηγεί στην ακύρωσή τους. Δεν μπορεί για τη διαμόρφωση μιας μικρής πλατείας να απαιτείται μελέτη ανάπλασης ολόκληρου του οικισμού.

Αθλητικά Έργα: Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκταμιεύσεις των χρημάτων που αντιστοιχούν στις εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί και να ολοκληρωθούν σύντομα. Ο Νομός έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και στον τομέα αυτό: Κλειστό Κολυμβητήριο Αγίου Νικολάου, Κλειστό Γυμναστήριο Μακρύ Γιαλού, Κλειστό Γυμναστήριο Τζερμιάδων, Στάδιο Νεάπολης. Φυλακές Νεάπολης: ¶μεση επαναδημοπράτηση. Δεν μπορεί να επινοούνται συνεχώς νέες δικαιολογίες μέχρι την ακύρωση του έργου, ενώ είχε γίνει η δημοπράτηση του έργου το Νοέμβρη του 2003.

Δασικό Χωριό στο Σελάκανο: Ακυρώθηκε, απεντάχθηκε ..! Καθυστερήσεις Έργων: Ατέρμονη διαδικασία αλλαγών της διαδικασίας εκτέλεσης δημοτικών έργων: Συχνές διορθωτικές αλλαγές τιμολογίων, τροποποιήσεις της νομοθεσίας αλλά όχι προς το καλύτερο. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Διαδημοτικά Έργα – Διαδημοτικές Συνεργασίες και Πρωτοβουλίες – Διαδημοτικά Νομικά Πρόσωπα: Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμ σε διαδημοτικές συνεργασίες. Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να δώσει σοβαρά κίνητρα. Οι Συμπολιτείες και μια σειρά άλλα πειράματα δεν προχώρησαν. Φταίει η αυτοδιοίκηση γι αυτό; Με όλα όσα είπαμε δεν ακυρώνουμε τις σοβαρές προσπάθειες που έχουν γίνει, αλλά χρειάζεται Αγώνας για το καλύτερο, γιατί η κοινωνία εξελίσσεται, δημιουργούνται νέες ανάγκες και η Πολιτεία πρέπει να προηγείται.

 Η αποκεντρωτική δομή του Νομού Λασιθίου αντί να αποτελεί ευτυχή αφετηρία έχει μετατραπεί σε κατάρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται αντιπαλότητα μέσα στο Νομό. Αυτό σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος του πληθυσμού άρα και την ισχνή αριθμητικά πολιτική εκπροσώπηση θεωρώ ότι είναι τα τρία βασικά θέματα τα οποία θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να μιλούμε για ανάπτξη. Ως ΤΕΔΚ καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για ένα διεκδικητικό πλαίσιο για όλο το Νομό. Για ενιαία άποψη για κοινή προσπάθεια, με συγκεκριμένα σημεία για κάθε Δήμο, για κάθε γωνιά του Νομού μας. Αυτή θα είναι η μεγάλη συμβολή μας. Ξέρουμε ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι μα είμαστε καταδικασμένοι να το πετύχουμε αργά ή γρήγορα. Χρειάζεται υπευθυνότητα, ωριμότητα, υπέρβαση των μικροτήτων και των σκοπιμοτήτων. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση και από αυτήν θα κριθούμε όλοι μας. Ιδιαίτερα σήμερα που οι χρηματοδοτήσεις λιγοστεύουν και δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολυκερματισμού.

Η ΤΕΔΚ σήμερα επιδιώκει να ενώσει το Νομό, σεβόμενη το τοπικό στοιχείο, τις δυνατότητες ανάπτυξης κάθε τόπου και την άποψη της τοπικής κοινωνίας. Το ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ θα συμβλλει σ’ αυτό.

Θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση μελετών που θα είναι χρήσιμες για όλο το Νομό όπως: – Ήδη έχουμε αποφασίσει την ανάθεση Εκπόνησης μελέτης Περιβαλλοντικής Χαρτογράφησης του Νομού Λασιθίου καθώς και – τη σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης με τις επιστημονικές έσεις και απόψεις Καθηγητών Πολυτεχνείου για τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου και τα αναγκαία έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή.

-Στόχος μας επίσης είναι η εκπόνηση Μελέτης ΤΕΔΚ για χρημ/σεις ανά κάτοικο τελευταία 10ετία (Εισροές χρημ/σεων, σύγκλιση μεταξύ περιοχών, κ.λ.π.) Προσπάθειά μας είναι η διασύνδεση της ΤΕΔΚ με Βρυξέλες … Γιαυτό είμαστε σε συνεργασία με τους Κρήτες Ευρωβουλευτές (Αρναουτάκη, Χατζημαρκάκη, Χατζηδάκη, Μαυρομάτη ) Η Αξιοποίηση δυνατοτήτων του Νόμου 3274/04 και η Σύμβαση με ΟΑΝΑΚ ως Ειδικό Τεχνικό Σύμβουλο για την Υποστήριξη ΟΤΑ και κυρίως των μικρών Δήμων.

Σήμερα είναι ανάγκη, συζήτησης και επαναπροσδιορισμού των αναπτυξιακών στόχων και δραστηριοτήτων σε επίπεδο Νομού ενόψει μάλιστα της προετοιμασίας για το Δ’ Κ.Π.Σ.. Γιαυτό είναι ανάγκη η πραγματοποίηση ενός Αναπτυξιακού Συεδρίου μέσα στην άνοιξη του 2006 με πρωτοβουλία της ΤΕΔΚ, με τη συνεργασία της Ν Α Λ και της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να προχωρήσουμε σε μια ανάπτυξη με τεχνοκρατικά κριτήρια συνδυασμένα με δυναμική πολιτική βούληση.

Κυρίες και κύριοι
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Χρειάζονται νέοι αγώνες, νέες προσπάθειες, για την αυτοδιοίκηση, για την κοινωνία μας, για τον τόπο μας.

Προτείνουμε να χειρίζεται τα μεγάλα θέματα του Νομού μια άτυπη πενταμελής Επιτροπή αποτελούμενη από: Τους 2 Βουλευτές, το Νομάρχη, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ και ο 5ος να είναι εκπρόσωπος Φορέα Νομαρχιακού Επιπέδου κατά περίπτωση όπως π.χ. Επιμελητηρίων (ΟΕΕ, ΤΕΕ, ΕΒΕΛ, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, κ.λ.π.). Με ενωμένη τη φωνή μας, διεκδικούμε πιο αποτελεσματικά.

Σας ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos