Σταύρος ΑρναουτάκηςΑπαντώντας σε Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του Πα.Σο.Κ. Σταύρου Αρναουτάκη σχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην αλιεία οι γεωλογικές εταβολές που συντελούνται στη Λεκάνη της Μεσογείου, όπως οι σεισμοί, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα αλιείας J. Borg επισημαίνει ότι στο 7° Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Τεχνολογία (2007-2013), θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα, ο Επίτροπος επιβεβαιώνει ότι «στο 7° Πρόγραμμα-Πλαίσιο η θαλάσσια επιστήμη θα καθιερωθεί ως ξεχωριστός ερευνητικός τομέας».

Ο Επίτροπος δηλώνει ότι συμφωνεί με τις ανησυχίες του Σταύρου Αρναουτάκη σχετικά με τις επιπτώσεις φυσικών φαινομένων, όπως ο πρόσφατος σεισμός των Κυθήρων μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στους πληθυσμούς αλιευμάτων κυρίως μεγάλου βάθους. Επισημαίνει δε, ότι προτίθεται να δημιουργήσει μηχανισμούς οι οποίοι θα επιτρέψουν την καύτερη ενσωμάτωση της θαλάσσιας έρευνας σε θεματικούς τομείς, ώστε να εξακριβωθούν και να κατανοηθούν καλύτερα οι επιδράσεις των φυσικών αυτών φαινομένων.
Κλείνοντας, ο Επίτροπος τονίζει ότι «μέχρις ότου βελτιωθεί η κατανόηση των φαινομένων αυτών, θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή της προληπτικής προσέγγισης στη διαχείριση της αλιείας, ιδιαίτερα όταν συνεκτιμούνται οι επιπτώσεις των γεωλογικών μεταβολών στα θαλάσσια οικοσυστήματα».
Print Friendly, PDF & Email

Από manos