Η Αποκεντρωμένη στο Πρόγραμμα Interreg ADRION για έγκαιρη προειδοποίηση του κοινού σε φυσικές καταστροφές
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης συμμετέχει ως ένας από τους επτά (7) εταίρους στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg ADRION “TransCPEarlyWarning”, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2022 .

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση λαμβάνει ενεργά μέρος στο διετές πρόγραμμα, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της εναρμόνισης των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε έκτακτες καταστάσεις Πολιτικής Προστασίας σε κράτη της Μεσογείου, ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη προσέγγιση στην αντιμετώπιση σοβαρών φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων. Στόχο του προγράμματος αποτελεί η ανάπτυξη και εξειδίκευση μιας Πλατφόρμας Έγκαιρης Προειδοποίησης Πολιτικής Προστασίας που θα ενσωματώσει ένα συστημικό μοντέλο  επεξεργασίας δεδομένων, το οποίο συνδυάζει την ανάλυση του κανονιστικού πλαισίου, της νομοθεσίας, των διαδικασιών εφαρμογής, της αρμοδιότητας των υπεύθυνων φορέων, των υφιστάμενων συστημάτων και των πηγών δεδομένων σε γείτονες χώρες της περιοχής της Μεσογείου.

Η πλατφόρμα προειδοποίησης είναι το αντικείμενο πιλοτικών δοκιμών στις επτά χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, που εκτός από την Ελλάδα είναι οι Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Αλβανία. Τα αποτελέσματα των διακρατικών πιλοτικών εφαρμογών θα καταδείξουν τον τρόπο ανάπτυξης ενός στρατηγικού Σχεδίου Δράσης, που θα παρέχει ένα εναρμονισμένο πλαίσιο κοινών και ικανών ενεργειών για την έγκαιρη προειδοποίηση σε θέματα πολιτικής προστασίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Συντονιστής εταίρος του Προγράμματος είναι η ιταλική περιφέρεια της Molise, ενώ άλλοι φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου είναι ο δήμος Ajdovščina (Σλοβενία), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας (Ελλάδα), η κομητεία Varazdin (Κροατία), το περιφερειακό συμβούλιο Durres (Αλβανία), η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής της Neretva Canton (Ερζεγοβίνη), η Παλαιά Βασιλική Πρωτεύουσα Cetinje (Μαυροβούνιο), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, το Ινστιτούτο Josef Stefan (Σλοβενία), η κομητεία Split και Dalmatia (Κροατία) και η Σχολή Δασικών Επιστημών της Αλβανίας.

Το TransCPEarlyWarning θα επικεντρωθεί σε μια εστιασμένη ομάδα των συχνότερων φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων που απειλούν τη συγκεκριμένη περιοχή μελέτης, όπως είναι οι σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις, η ξηρασία, ο καύσωνας, το τσουνάμι και τα βιομηχανικά ατυχήματα.

Η ετερογένεια στην αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών μεταξύ των διαφόρων γειτονικών χωρών της Μεσογείου είναι αξιοσημείωτη και, αυτή ακριβώς την απουσία συντονισμού και συνεργασίας καλείται να θεραπεύσει η πλατφόρμα TransCPEarlyWarning του Interreg ADRION.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos