ο Παντελής και ο Νίκος Σωτηριάδης εμπρός από το έργο τους στη λίμνη Αγ. Νικολάου, πριν ξεκινήσει το ταξίδι για Στρασβούργο
ο Παντελής και ο Νίκος Σωτηριάδης εμπρός από το έργο τους στη λίμνη Αγ. Νικολάου, πριν ξεκινήσει το ταξίδι για Στρασβούργο

Η πόλη του Αγίου Νικολάου, το βράδυ της Πέμπτης (13/10) στη λίμνη, είχε την ευκαιρία να δει για τελευταία φορά και να αποχαιρετήσει το γλυπτό «Αρπαγή της Ευρώπης», που φιλοτέχνησαν οι Αγιονικολιώτες καλλιτέχνες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης και το οποίο ξεκινά το ταξίδι του για την Ευρώπη.

Το γλυπτό θα τοποθετηθεί στο προαύλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι της Παρασκευής (13/10) στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας  παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Γιάννης Λουκαράκης και οι αδελφοί Σωτηριάδη, δημιουργοί του γλυπτού.

η Ευρώπη δένεται για να τη σηκώσει ο γερανός
η Ευρώπη δένεται για να τη σηκώσει ο γερανός

Ο Μύθος.

Η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσας, ηγεμόνων ενός ελληνικού νησιού με το όνομα Φοινίκη δυτικά της Ελλάδας και πιο πέρα από τη Σικελία, στη θάλασσα της Τύρου.

Η συνάντηση της με τον πατέρα των Θεών, τον Δία, έγινε μία μέρα που έπαιζε με τις φίλες της. Ο Δίας αμέσως την ερωτεύτηκε και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της με σκοπό να την κατακτήσει Εκείνη πλησίασε τον ταύρο – Δία και γοητευμένη δεν άργησε να τον ιππεύσει.

Αμέσως εκείνος άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να ξεφύγει. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη Μεσόγειο θάλασσα και έφτασε στην Κρήτη. Όταν επιβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον άντρο. Καρπός της ερωτικής τους συνεύρεσης ήταν και ο Μίνωας.

την Ευρώπη έχει αρπάξει ο γερανός από τη πλάτη του ταύρου για να φορτωθεί στη νταλίκα μεταφοράς
την Ευρώπη έχει αρπάξει ο γερανός από τη πλάτη του ταύρου για να φορτωθεί στη νταλίκα μεταφοράς

Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε και στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστέρωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υ.Γ. Η όλη τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά από το Στρασβούργο, μέσω Hellasat, ακριβώς στις 15:00 ώρα Ελλάδας, της 25η Οκτωβρίου, με τις παραμέτρους:

Hellas Sat, Συχνότητα 12524 Vertical, Symbol Rate 27500, FEC 3/4, όνομα καναλού Crete, Service ID (SID) 29, Video PID 2375, Audio PID 2376. Το κανάλι θα ανοίξει μισή ώρα πριν τη μετάδοση.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos