Η «Αρπαγή της Ευρώπης», ένας από τους γνωστότερους και ωραιότερους αρχαιοελληνικούς μύθους, ξαναζωντανεύει μέσα από την τέχνη των Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη, και με τη μορφή ενός γλυπτού μνημειακών διαστάσεων, ταξιδεύει από την Κρήτη στην Ευρώπη για να καταλήξει στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Εκεί το γλυπτό θα αποκαλυφθεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό σε μία λαμπρή εκδήλωση, που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές κ. Κ. Χατζηδάκη, Σ. Αρναουτάκη και Γ. Χατζημαρκάκη.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 14.00 στον υπαίθρι χώρο της εισόδου του Κοινοβουλίου ( είσοδος WIC 1, Avenue du President Robert Schuman,), παρουσία ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, τοπικών αρχών, κρητικών βουλευτών και επισήμων από την Κρήτη.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος και θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού.

«Η αρπαγή της Ευρώπης» είναι ένα δώρο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δήμο του Αγίου Νικολάου αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, με στόχο να προβάλλει το νησί μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του. Αποτελεί ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για το ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Ε. με τις χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη του νησιού μας μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Με έναυσμα την ιδέα των δύο κλλιτεχνών για την φιλοτέχνηση του γλυπτού, ο Δήμος Αγίου Νικολάου , το 2002, συγχρηματοδότησε μαζί με τον επιχειρηματία κ. Μαντωνανακη τη δημιουργία του συγκεκριμένου γλυπτού, από τους αδερφούς N. & Π. Σωτηριάδη, για να το παραχωρήσει και να το τοποθετήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβύλιο στο Στρασβούργο.
Η Περιφέρεια Κρήτης αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ανέλαβε τον συντονισμό και τη χρηματοδότηση της μεταφοράς , τοποθέτησης και της εκδήλωσης αυτής με στόχο την προβολή της Κρήτης στο εξωτερικό.
Όσον αφορά το γλυπτό, που φιλοτέχνησαν οι αδελφοί Σωτηριάδη, είναι φτιαγμένο από μπρούντζο, χάλυβα και γυαλί, εξολοκλήρου σφυρηλατημένο στο χέρι, ενώ το βάρος του πλησιάζει τους 6 τόνους. Η χρήση των συγκεκριμένων υλικών επιλέχθηκε για να αποδοθεί στο μέγιστο ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, ο οποίος μεταμορφωμένος σε ταύρο, έχοντας την Ευρώπη στη ράχη του, την οδήγησε στην Κρήτη όπου πρωτοσμίγουν κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου.

Η Κρητική αποστολή προς το Στρασβούργο, με επικεφαλής τον Γ. Γ της Περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκα, στην οποία μετέχουν οι Νομάρχες του νησιού, ουλευτές, εκπρόσωποι της Τ. Α, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι αναχωρεί την Κυριακή το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 18.00. στην αίθουσα τύπου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα δοθε συνέντευξη από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας , κ. Τσόκα ,τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Γιάννη Λουκαράκη ,τους ευρωβουλευτές . Κ. Χατζηδάκη, Σ. Αρναουτάκη και Γ. Χατζημαρκάκη και τους γλύπτες κ.Νίκο και Παντελή Σωτηριάδη.
Στις 19.00 θα ακολουθήσει Cocktail Buffet σε εκθεσιακό χώρο του ευρωκοινοβουλίου, όπου θα εκτίθεται φωτογραφικό υλικό με έργα των καλλιτεχνών.

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου και ώρα 14.00 (15.00-15.45 ώρα Ελλάδος) στο προαύλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αβραμόπουλο. Κατά την διάρκεια των αποκαλυπτηρίων θα μιλήσει ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου και οι ευρωβουλευτές.

Μετά τα αποκαλυπτήρια ο Μανόλης Κονταρός με το συγκρότημα του θα παρουσιάσουν ένα Κρητικό μουσικό πρόγραμμα, δίδοντας με τον τρόπο τους ένα ακόμη &. «άρωμα» του νησιού μας

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από τον Ελληνικό Δορυφόρο HELLAS SAT, 39° ανατολικά, Συχνότητα 12524 VERTICAL, Sybol Rate 27500 FEC Ύ, όνομα καναλιού CRETE, Service ID(SID) 29 Video PID 2375, Audio PID 2376 ενώ το πρόγραμμα θα είναι ελεύθερο να αναμεταδοθεί από όποιο τηλεοπτικό κανάλι ή ραδιόφωνο ενδιαφέρεται.

Ακόμα, εκδήλωση προβολής του Κρητικού Πολιτισμού διοργανώνει ο κρητικής καταγωγής Ευρωβυλευτής του Γερμανικού κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργος Χατζημαρκάκης, με αφορμή την τοποθέτηση του γλυπτού η «Αρπαγή της Ευρώπης» των κρητικών καλλιτεχνών Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη, στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού και συγκεκριμένα στις 16.00 της 25ης Οκτωβρίου 2005, στην Association Pariementaire Europeenne (76, allee de la Robertsau) με ομιλητή τον διακεκριμένο Καθηγητή και Ακαδημαϊκό κ. Παύλο Τζερμιά, ο οποίος θα μιλήσει για το Μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης και τον Κρητικό Πολιτισμό.

Ο Παύλος Τζερμιάς είναι ιστορικός, ελληνιστής, πολιτικός αναλυτής και ακαδημαϊκός διεθνούς φήμης. Όπως μαρτυρεί το όνομα του κατάγεται από το Τζερμιάδω Οροπεδίου Λασιθίου. Είναι γιος του αείμνηστου Νικολάου Τζερμιά, επιφανούς δικηγόρου και στενού συνεργάτη του Ελ. Βενιζέλου, βουλευτή Βεροίας και υπουργού στην κυβέρνηση Παπαναστασίου. Μητέρα του ήταν η Εριφύλη Τζερμιά, το γένος Πλατάκη. Ζει μόνιμα στην Ελβετία όπου δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ (1965-1995), στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (1984-1992) και στην Επαγγελματική Σχολή της Πόλης της Ζυρίχης (1961-1977). Από το 1977 έως το 1979 διετέλεσε διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών. Υπήρξε ανταποκριτής της Neue Zurcher Zeitung (NZZ) για θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και διευθυντής της εκπομπής για τους έλληνες και φιλέλληνες της Ελβετικής Ραδιοφωνίας για είκοσι συναπτά έτη (1970 – 1990). Την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας τα άρθρα του στη ΝΖΖ μεταδίδονταν τακτικά από τη Deutsche Welle. Μεταξύ των αξιόλογων έργων που έχει συγγράψει στα ελληνικά, αλλά και στα γερμανικά, είναι η Νεοελληνική Ιστορία, στορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Τούτη η γλώσσα είναι δική μας», « Η Εικόνα της Ελλάδας στον ξένο κόσμο» κ.α. Ο κρητικός ομογενής ιστορικός, ο οποίος κατά κοινή ομολογία έχει συμβάλει όσο κανείς άλλος στην προβολή της εικόνας της Ελλάδας στο γερμανόγλωσσο χώρο, έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων για το πλούσιο διδακτικό του έργο. Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το γερμανόγλωσσο έργο του «Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ το 1996 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στφανόπουλο. Το Μάρτιο του 2000 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ενώ το Φεβρουάριο του 2005 βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η δραστηριότητα του Παύλου Τζερμιά συμβολίζει μιαν Ευρώπη της πολλαπλότητας, της ειρήνης και της δημοκρατίας», είε πει στις 13 Απριλίου του 2002 ο τότε πρόεδρος της Ελβετίας Kaspar Villinger με την ευκαιρία τιμητικής εκδήλωσης προς τιμήν του κ. Τζερμιά.

Print Friendly, PDF & Email
Υπό την αιγίδα και με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης θα τοποθετηθεί στις 24 Οκτωβρίου 2005 το γλυπτό «Η αρπαγή της Ευρώπης» στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Για το θέμα αυτό είχε συνεργασία τη Τετάρτη (17/8) ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας με του ευρωβουλευτές κ. Σταύρο Αρναουτάκη και Γιώργο Χατζημαρκάκη ενώ ο ευρωβουλευτής κ. Κωστής Χατζηδάκης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους παραπάνω.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos