Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις αλλαγές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με αφορμή την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες Διατάξεις», η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφάσισε τα εξής:

  1. Η δημιουργία αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ που αναφέρεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι απαραίτητη, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ.
  2. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης χρειάζεται περισσότερους φύλακες με ειδική εκπαίδευση που να αναφέρονται στις πρυτανικές αρχές καθώς και άλλα μέτρα προστασίας των πανεπιστημιουπόλεων (φωτισμό, περιφράξεις). Χρειάζεται επίσης ελεγχόμενη είσοδος σε χώρους με ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης.
  3. Η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, με βάση το μέσο όρο του βαθμού των υποψηφίων του πεδίου με δυνατότητα απόκλισης 80-120%, δεν λύνει καμία από τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα.
  4. Αναφορικά με τον καθορισμό της βάσης εισαγωγής και του αριθμού των εισακτέων, να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των πανεπιστημίων και των τμημάτων, σε συνδυασμό με τη θέσπιση μέτρων για την αποσυμφόρηση των κεντρικών πανεπιστημίων (π.χ. αναθεώρηση του συστήματος μετεγγραφών) και για την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων.
  5. Η χρηματοδότηση των περιφερειακών πανεπιστημίων πρέπει να αποσυνδεθεί από τον αριθμό των εισακτέων.
  6. Χρειάζεται μέριμνα για την άμεση αναβάθμιση της δημόσιας επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης με στόχο την απορρόφηση των υποψηφίων που θα μείνουν εκτός των πανεπιστημίων.
  7. Σε σχέση με την θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης η θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι το όριο αυτό να είναι το ν+ν,[1] με ειδική μέριμνα για εργαζόμενους φοιτητές (π.χ. θέσπιση μερικής φοίτησης, δυνατότητα παράτασης κ.λπ.) και δυνατότητα αναστολής σπουδών.
  8. Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, οι πειθαρχικές διατάξεις να περιληφθούν στους εσωτερικούς κανονισμούς των πανεπιστημίων και να αναφέρονται όχι μόνο στους φοιτητές/φοιτήτριες αλλά σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
  9. Τέλος, τονίζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρόσφατη θέσπιση της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων, τα οποία πόρρω απέχουν από τις ακαδημαϊκές και άλλες προϋποθέσεις που ισχύουν στα δημόσια πανεπιστήμια.

[1] Κάποια μέλη της Συγκλήτου τάχθηκαν υπέρ ν+2

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos