Και άλλα ευχολόγια για την αγροτική ασφάλεια !!!
από την συνάντηση στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου

Να αφήσουμε πρώτα να μιλήσουν τα γεγονότα;;;;

  • Αρχές της δεκαετίας του ’90, κτηνοτρόφος θέλοντας να εδραιώσει με τον τσαμπουκά τη παρουσία του σε ορεινό όγκο της περιοχής, ανοίγει τις αγροικίες με τσεκούρι και κατουρά μέσα στα κρασιά. Μέχρι σήμερα, παραμένει ατιμώρητος.
  • το 1995, εκλάπη κοπάδι από τις Τάπες και τα ζώα σφαγιάστηκαν σε περιοχή του οροπεδίου Λασιθίου. Ουδείς τιμωρήθηκε. Η δημοσιοποίηση του γεγονότος μέσα από την Ελευθεροτυπία, προκάλεσε ακόμα και τη αντίδραση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο οποίος από τα σκαλιά της Νομαρχία Λασιθίου δήλωνε…..θα πατάξουμε…….Τίποτα δεν έγινε, παρά τον αποτροπιασμό που προκάλεσε η δημοσίευση των φωτογραφιών των σφαγμένων ζώων.
  • Ολόκληρες περιοχές έχουν καταστραφεί οικολογικά και οικονομικά από την ασύδοτη συμπεριφορά κτηνοτρόφων που ζουν από αυτή τη λογική μαζί με τις επιδοτήσεις.
  • Η μόνη ουσιώδης αντίδραση που έγινε ποτέ, προήλθε από τον πρώτο εκλεγμένο Νομάρχη Λασιθίου Γιάννη Παπατσάκωνα, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν με μια καλοστημένη επιχείρηση δήμευσε έναν αριθμό ζώων συγκεκριμένου κτηνοτρόφου.

Έκτοτε:

Έχουν γίνει δεκάδες συσκέψεις επί συσκέψεων για την ασυδοσία των κτηνοτρόφων στο Λασίθι, αλλά πέρα από τα ευχολόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις…..ουδέν, τίποτε, το μαραμικρό, Μηδέν.

Και ερχόμαστε στη σύσκεψη που προκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου τη Μεγάλη Τρίτη (19 Απριλίου), παρόντων στελεχών της αντιπεριφέρειας, του αστυνομικού διευθυντή Λασιθίου Σταύρου Σπανουδάκη, του προϊσταμένου της διεύθυνσης δασών Μανόλη Κουδουμά, του δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού.

Ουσιαστικά επρόκειτο για αναγκαστική αντίδραση στην επιστολή που κοινοποίησαν και στον πρωθυπουργό κάτοικοι του απάνω Μεραμπέλλου για τα εκεί προβλήματα, που προκαλούν οι εκεί κτηνοτρόφοι.

Συζητηθηκαν για νιοστή φορά τα θέματα, με κορύφωση της διαδικασίας να βγουν έξω οι δημοσιογράφοι, μη τυχόν και διαρρεύσει το όποιο “σοβαρό μέτρο” αποφασιστεί !!!!!!! Γελοιότητες επαναλαμβανόμενες επί δεκαετίες. Ας μην ξεχνάμε ότι ανέκαθεν ο νομός Λασιθίου αποτελούσε και αποτελεί ένα ανώδυνο σκαλοπάτι ανόδου για τον όποιο δημόσιο λειτουργό.

Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται ποτέ. Τα πράγματα είναι απλά:

  • Άμεση δήμευση των αδέσποτων που είναι χιλιάδες στο Λασίθι.
  • Διακοπή της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους που λειτουργούν με τους τρόπους αυτούς.
  • Απόφαση για τη φέρουσα ικανότητα του τόπου. Πόσα ζώα μπορεί να αντέξει πριν την οικολογική και αγροτική καταστροφή. Ούτε ένα κεφάλι παραπάνω.
  • Εκτόπιση όσων συνεχίζουν

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η επί δεκαετίες λογική της επιβίωσης αριθμού κτηνοτρόφων εις βάρος του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής και της ηρεμίας του τόπου.

Όλα τ’ άλλα είναι για πολλοστή φορά ……………………………………ευχολόγια !!!!

Διαβάστε παρακάτω, κάποια από τα δεκάδες δημοσιεύματα μας για την αγροτική ασφάλεια:

Άμα δεν θέλω να ζυμώσω, 5 χρόνια κοσκινίζω

Αγροτική ασφάλεια στο Λασίθι, θ’ αλλάξει κάτι;

Σύσκεψη για αδέσποτα κτηνοτρόφων στον Άγιο Νικόλαο

Φορείς και Σύλλογοι για τη Θρυφτή, συνάντηση με εισαγγελέα και δασάρχη Λασιθίου

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Θρυφτή για την ανεξέλεγκτη και καταστροφική βόσκηση

Νέα Αγροφυλακή: χαίρεται ο κλέφτης, κλαίει ο νοικοκύρης

Να σταματήσει η λεηλασία της υπαίθρου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos