Πεζοπορία, διαμαρτυρία στη Θρυπτή κατά ανεμογεννητριών
στη κορυφογραμμή της Παπούρας

Ο ΕΟΣ Λασιθίου και αυτήν την Κυριακή 19-12-2021 πραγματοποίησε πεζοπορία-διαμαρτυρία για την υπεράσπιση των βουνών μας αντιδρώντας στην πρόσφατη αδειοδότηση  απο την ΡΑΕ για την εγκατάσταση  ανεμογεννητριών στην προστατευόμενη  οροσειρά της Θρυπτής Ιεράπετρας  . 

Μετά την εξόρμηση στην Δίκτη και στην κορυφή Τούμπα Μουτσούνα την προηγούμενη Κυριακή, σειρά είχε η Θρυπτή και η κορυφογραμμή της Παπούρας  που βρίσκεται και αυτή μέσα σε περιοχή NATURA 2000 (GR4320014) και κινδυνεύει από την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών. 

Οι καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν τους ορειβάτες του συλλόγου, και τους φίλους συνορειβάτες από Ιεράπετρα, να περπατήσουν στην κορυφογραμμή της Παπούρας με την εντυπωσιακή θέα στο στενότερο τμήμα της Κρήτης . Μετά το τέλος της συμβολικής πεζοπορίας συμμετείχαμε στην ανοικτή έκτακτη συνέλευση του Πολιτιστικού-Φυσιολατρικού Συλλόγου Θρυπτής, στον νεοαναγειρόμενο  πολυχώρο  πληροφόρησης  και ανάδειξης της φυσικης κληρονομιάς του συλλόγου που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, όπου εκδόθηκε και υπογράφηκε από τους παρόντες ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην οροσειρά NATURA2000 της Θρυπτής.

Ενημερώνουμε ότι απο τις 16 Δεκεμβρίου  έχουν τεθεί στην διαβούλευση απο το ΥΠΕΝ οι ειδικές περιβαλλοντικές μελετες  για τις περιοχές Natura 2000 της χώρας όπου προβλέπουν ζώνες δραστηριοτήτων . https://ypen.gov.gr/se-diavoulefsi-oi-treis-protes-eidikes-perivallontikes-meletes-gia-tis-perioches-natura-2000-se-kriti-evro-kai-peloponniso/

Καλούμε όλους τους πολίτες να καταθέσουν  τις αντιρρήσεις  τους αφού μελετήσουν χάρτες και ζώνες στις περιπτώσεις που διαπιστώσουν ότι κινδυνεύει η ακεραιότητα αυτών των περιοχών .  

Η διαβούλευση θα τελειώσει στις 31 Ιανουαρίου 2022 .

Ζητάμε απο την πολιτεία να προστατέψει και μην επιτρέψει εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές οι οποίες αποτελούν την φυσική μας κληρονομιά .

Ευχαριστούμε τον πολιτιστικό σύλλογο Θρυπτής .

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Παγκόσμια ημέρα βουνού 2021

Ο ΕΟΣ Λασιθίου κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε προστατευμένες περιοχές

Ψήφισμα πολιτιστικού και φυσιολατρικού συλλόγου Θρυπτής κατά της επικείμενης εγκατάστασης των μονάδων ΒΑΠΕ στην περιοχή Θρυπτής

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: