Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις στην ανατολική Κρήτη
κατολισθήσεις πάνω από το Καλό Χωριό προς Πρίνα και Καλαμαύκα

Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις, έντονες σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν προκληθεί σε όλη τη Κρήτη, μεγαλύτερα στην ανατολική, με πλημμύρες, κατολισθήσεις, αποκλεισμούς.

Κατολισθήσεις έχουν αναφερθεί από Καλό Χωριό προς Πρίνα και Καλαμαύκα, ο δρόμος λίγο πριν τη Τουρλωτή έκλεισε αλλά ευτυχώς η κυκλοφορία γίνεται μέσα από το χωριό, από Ψαρή Φοράδα, Τέρτσα, Μύρτος ο δρόμος κλειστός με απόφαση του δημάρχου Βιάννου.

Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις στην ανατολική Κρήτη
Καλό Χωριό, δίπλα στον Καλό Ποταμό

Τα μεγαλύτερα όμως προβλήματα καταγράφονται στη νότια επαρχία Σητείας, όπου πλημμύρισε η Ανάληψη 20 μέτρα από τη θάλασσα ενώ στα Πιλαλήματα όλη η περιοχή θυμίζει χείμαρρο. Αποτέλεσμα μερικά άτομα ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους για να απεγκλωβιστούν αργότερα.

Αν ρίξουμε μια ματιά στα ύψη βροχής, το έντονο κύμα βροχόπτωσης εντοπίζεται από Κουτσουρά έως Ζάκρο, όπου σε λίγες ώρες έπεσε πολύ νερό το οποίο η γη πλέον δεν μπορεί να απορροφήσει.

Στο οροπέδιο Λασιθίου έσπασε ο ποταμός και έχει πλημμυρίσει η περιοχή και στο Πινακιανό, αφού ο αγωγός προς Αποσελέμη είναι κλειστός. Τα πολλά νερά στο οροπέδιο ήρθαν για άλλη μια φορά από το οροπέδιο Καθαρού.

Μάλιστα μας αναφέρθηκε ένα ενδιαφέρον γεγονός στο οροπέδιο Λασιθίου, όπου το νερό που ανεβαίνει ανάγκασε τους χοχλιούς να προσπαθήσουν να ξεφύγουν με αποτέλεσμα, συλλογή ποσότητας σε όσους βρέθηκαν εκεί.

Πιλαλήματα, οι άνθρωποι στη ταράτσα

Τα ρέματα σε πολλά σημεία έχουν ροή από τις έντονες βροχοπτώσεις, ροή που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, επειδή τα χιόνια θα λιώσουν πολύ πιο γρήγορα λόγω του νοτιά.

Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις στην ανατολική Κρήτη
του Μαστόρου ο ποταμός τρέχει μέσα στο φαράγγι του Χα

Η πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για άντληση νερών από σπίτια και απεγκλώβισε άτομα από διάφορα σημεία στα Πιλαλήματα και στη Σητεία.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos