Από τη προηγούμενη συνεδρίαση στα Χανιά

Περιφ. Συμβ. Κρήτης

Πραγματοποιείται σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης στην Νεάπολη Λασιθίου, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα (27/11) ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκας.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι εντάξεις έργων, η αποτίμηση του ΓΆ ΚΠΣ, και θα γίνει διάλογος για την 4η Προγραμματική Περίοδο.

«Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει πάρα πολύ και θα πρέπει να το συζητήσουμε γιατί είναι και δουλειά του Περιφερειακού Συμβουλίου, η έννοια του ΔΆ ΚΠΣ. Και εκεί θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όλοι, διότι το ΔΆ ΚΠΣ είναι όπως λέμε πάντα η τελευταία ευκαιρία που δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει άλλη» δήλωσε ο κ. Τσόκας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Γ.Γ.:
Θα γίνει όπως έχουμε πει στον Νομό Λασιθίου, στην Νεάπολη. Μας παραχωρεί την αίθουσα ο Σεβασμιότατος Πέτρας και Χεροννήσου σε συνεννόηση και με τον δήμαρχο. Θα υπάρξει μια αποτίμηση του ΓΆ ΚΠΣ, όπως κάνουμε συνήθως καθώς και συζήτηση για την 4η Προγραμματική Περίοδο. Και βέαια μια σειρά από μέτρα που έχουν προκηρυχθεί. Έχουν κατατεθεί οι προτάσεις από Δήμους, Νομαρχίες και άλλους φορείς και θα αποφασίσουμε και το πέρασμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο αυτών των έργων που πρόκειται να ενταχθούν.

Ερ. Τι περιθώριο υπάρχει για εντάξεις έργων;
Απ. Υπάρχουν μέτρα όπως είναι το Μέτρο Περιβάλλον, που περιλαμβάνει τους ΧΑΔΑ αλλά και βιολογικούς καθαρισμούς, την διαχείριση υδάτων και λυμάτων. Το μέτρο που αφορά τις μελέτες προετοιμασίας του ΔΆ ΚΠΣ που και αυτές έχουν προκηρυχθεί. Υπάρχει και το μέτρο που αφορά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και αυτό του Πολιτισμού. Στον Πολιτισμό να σας πω ότι είναι το περιβόητο θέμα του Αγίου Πέτρου στο οποίο ολοκληρώνει το υπουργείο Πολιτισμού τις μελέτες που περιμένουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να το εντάξουμε. Θα υπολογίζεται ότι εντάξεις των έργων θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ.

Ερ. Κύριε Γενικέ διαπιστώνεται κάποια αδιαφορία από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με την κατάθεση μελετών εν όψει και του Περιφερειακού Συμβουλίου; Υπάρχει εφησυχασμός;
Απ. Έχουν κατατεθεί αυτά. Αυτά που θα εξετάσουμε στις 8 Δεκεμβρίου έχουν κατατεθεί μέχρι τον Αύγουστο. Από και πέρα υπήρξε η αξιολόγηση από πλευράς Διαχειριστικής Αρχής, μεσολάβησαν και οι εκλογές και κ.τ.λ. Δεν υπάρχει εφησυχασμός. Βέβαια μπορείτε να πείτε ότι διανύουμε έα μεταβατικό στάδιο από τις εκλογές μέχρι το Γενάρη που αναλαμβάνουν οι καινούργιες διοικήσεις των Δήμων και των Νομαρχιών. Νομίζω όμως ότι κινούμεθα σε λογικά πλαίσια και μην ξεχνάμε ότι τώρα ουσιαστικά κλείνουμε τον κύκλο του ΓΆ ΚΠΣ και έτσι δεν υπάρχει το αυξημένο ενδιαφέον που θα μπορούσε να υπάρξει στις αρχές. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει πάρα πολύ και θα πρέπει να το συζητήσουμε γιατί είναι και δουλειά του Περιφερειακού Συμβουλίου, η έννοια του ΔΆ ΚΠΣ. Και εκεί θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όλοι, διότι το ΔΆ ΚΠΣ είναι όπως λέε πάντα η τελευταία ευκαιρία που δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει άλλη. Αυτή ξέρουμε με αυτή θα ασχοληθούμε.

Ερ. Την γκρίνια πως θα την αποφύγετε;
Απ. Εάν υπάρχει γκρίνια για την γκρίνια τότε απλώς ακούς. Αν υπάρχει εποικοδομητικός διάλογος τότε τα λαμβάνεις υπόψη σου και με βάσει αυτά που αποκομίζεις προχωράς.

Print Friendly, PDF & Email
tsokasΣυνεδριάζει σήμερα (26.11) το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, με κύρια θέματα τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον προγραμματισμό έργων βιολογικού καθαρισμού και σχολικής στέγης. Η συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί στο ξενοδοχείο Creta Panorama (20 χλμ. εθνικής οδού Ρεθύμνου- Ηρακλείου), θα γίνει υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos