Από τη σύσκεψηΥπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (18/1) σύσκεψη με την συμμετοχή του ΕΣΔΑΚ, της ΠΕΧΩ και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας με θέμα τον Περιφερειακό Σχεδιασμό των απορριμμάτων και την πρόταση προς το Ταμείο Συνοχής.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσόκας μετά τη σύσκεψη ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και η παραπάνω πρόταση δουλεύονται παάλληλα και θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Η καινούργια πρόταση θα είναι έτοιμη, ως την 27η Ιανουαρίου, ίσως και νωρίτερα για να μπορέσει να κατατεθεί προς το Ταμείο Συνοχής στην Αθήνα και μετά από τις διαβουλεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τσόας παράλληλα τόνισε ότι «Η πρόταση από εδώ θα φύγει πλήρης».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα:
Σήμερα έγινε μια σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας με την συμμετοχή του ΕΣΔΑΚ, της ΠΕΧΩ και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας. Θέμα συζήτησης ήταν ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και η πρόταση προς το Ταμείο Συνοχής. Τα δύο αυτά δουλεύονται παράλληλα και θα ολοκληρωθούν σύντομα. Θα σας πω ότι σχετικά με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, απομένουν δυο συναντήσεις, η μία έχει οριστεί για αύριο και αφορά την Νομαρχιακ Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, και η άλλη έχει οριστεί για την Παρασκευή και αφορά την Ολομέλεια Δημάρχων Ηρακλείου.
Οι υπόλοιποι Νομοί έχουν καταθέσει τις απόψεις τους και είναι στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ορίζει και ο Νόμος σχετικά με το Περιφερειακό Σχεδιασμό. Έχουν καταθέσει τις απόψεις τους και τις γνωματεύσεις τους τις οποίες λαμβάνουμε υπόψιν.
Απομένουν και τα υπουργεία όπου θα προωθηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την τυπική έγκριση. Παράλληλα λοιπόν όπως ξέρετε ένα κομμάτι αυτού του Περιφερειακού Σχεδιασμού θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής. Υπάρχει η παλιά πρόταση προς το Ταμείο Συνοχής η οποία θα αλλάξει.
Αυτή είναι η καινούργια πρόταση και θα την έχουμε έτοιμη, ορίσαμε ως τελευταία ημέρα την 27η Ιανουαρίου, ίσως και νωρίτερα να είναι έτοιμη, για να μπορέσει να κατατεθεί προς το Ταμείο Συνοχής στην Αθήνα και μετά από τις διαβουλεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερ. Θα περιλαμβάνεται ο ΧΥΤΑ της Αγίας Βαρβάρας στην τροποποιημένη πρόταση;
Απ. Η πρόταση που θα γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, εννοώ όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των ΤΕΔΚ, θα είναι πλήρης. Θα αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα και θα ζητούμε την χρηματοδότηση όλων των δράσεων. Από κει και πέρα είναι θέμα διαπραγμάτευσς του τι θα περιλαμβάνει.

Ερ. Έχει αλλάξει η εικόνα από τις επαφές που είχατε τον Δεκέμβριο όσον αφορά στο Ταμείο Συνοχής για την τύχη που θα έχει η Μεσαρά;
Απ. Όχι, όπως ξέρετε πριν τις γιορτές έγιναν οι διαβουλεύσεις, σταμάτησαν την περίοδο των εοτών, ζητήθηκε αυτό το χρονικό διάστημα και έχει δοθεί, και θα καταβληθεί τώρα. ¶ρα δεν έχουμε θέλω να πω και αίσθηση πότε θα αλλάξει κάτι ή όχι.

Ερ. Χθες πήρατε μια απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση στο Αμάρι.
Απ. Όχι αναγκαστική, πήραμε μια απόφαση χθες για απαλλοτρίωση.

Ερ. Ισχύει αυτή η απόφαση, θα προχωρήσει με βάση την χθεσινή σύσκεψη η διαδικασία υλοποίησης του έργου στο Αμάρι;
Απ. Χθες είχαμε συνάντηση μόνο για το Ρέθυμνο. Υπάρχουν οι ομόφωνες αποφάσεις της, ΤΕΔΚ Ρεθύμνου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου και υπάρχει και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία λέει ότι το έργο του ΧΥΤΑ Αμαρίου πρέπει να προχωρήσει. Είχαν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν όπως γνωρίζετε για διαβουλεύσεις με ιδιοκτήτες οι οποίες δεν απέδωσαν και έτσι είναι υποχρεωμένος ο ΕΣΔΑΚ να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση. Θα προχωρήσει λοιπόν ο ΕΣΔΑΚ στην διαδικασία απαλλοτρίωσης του χώρου.

Ερ. Με ποιο τρόπο θα γίνει η απαλλοτρίωση, από την στιγμή που 160 ιδιοκτήτες, και από χθες ιδιαίτερα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση στο Ρέθυμνο είναι έκρυθμη;
Απ. Με τον τρόπο που ορίζει ο Νόμος για τις απαλλοτριώσεις. Ερ. Είπατε ουσιαστικά ότι στην τροποποιημένη πρόταση θα περιλαμβάνετε οριστικά τελικά ο ΧΥΤΑ της Αγίας Βαρβάρας; Απ. Το τι θα προταθεί είναι ένα το τι θα εγκριθεί είναι άλλο. Η πρόταση από εδώ θα φύγει πλήρης. Αυτό ξεκαθαρίστηκε, με ΣΜΑ με τα πάντα.

Ερ. Υπάρχει κίνδυνος όμως επειδή οι διαδικασίες στην Μεσαρά δεν έχουν προχωρήσει, να μπλοκάρει κάποια διαδικασία;
Απ. Θα κριθεί από τις συζητήσεις που θα γίνουν με τ Ταμείο Συνοχής στην Αθήνα, εάν υπάρχει οποιοδήποτε κίνδυνος εμπλοκής ή όχι. Εάν υπάρξει κίνδυνος εμπλοκής και το ζητούμενο είναι πώς να μη χάσουμε 32 εκατ. ευρώ και όχι πως θα χάσουμε 2 και 3 εκατ. ευρώ αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέμα κοινής λογικής το πώς θα το χειριστούν αυτοί που θα το διαπραγματευτούν.

Ερ. Τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη;
Απ. Πριν τις γιορτές σας είπα ότι με βάση την γνώμη του Ταμείου Συνοχής στην Αθήνα δεν θα διακινδύνευαν να συμπεριληφθεί. Αυτό δεν μας εμποδίζει σε τίποτα εμείς να το προτείουμε και από κει και πέρα να κριθεί από την κεντρική Διαχειριστική Αρχή του Ταμείο Συνοχής.

Print Friendly, PDF & Email
Σύσκεψη, υπό την προεδρία του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, και με τη συμμετοχή του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη, εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, της ΔΕΗ και υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  (19/10) στα γραφεία της Περιφέρειας, με θέματα που αφορούν στον Αθερινόλακο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γ.Γ έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos