ΕΡΩΤΗΣΗ για τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης

Μιχάλης ΚαρχιμάκηςΚύριε Υπουργέ,

Κατά την επίσκεψή σας στην Κρήτη, παρουσιάσατε σχέδιο για ηλεκτρική επάρκεια στο νησί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οποίο ανακοινώσατε ότι υπήρξε κλίμα συναίνεσης.

Θεωρώ ότι η παρουσία του Νομάρχη Λασιθίου αλλά και του Δημάρχου Λεύκης, οι οποίοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την επιπρόσθετη ενεργειακή ισχύ των 100 MW που μονομερώς επιβάλλεται στον ΑΗ Αθερινόλακκου, δεν αποτελεί ούτε συναίνεση, ούτε ομοφωνία. Αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, γεγονός που θεωρώ συστηματική θεσμική οπισθοδρόμηση.

Για τους λόγους δε αυτούς, , ενώ σε ερωτήματά μας και συνεχείς παραστάσεις μας, είτ από εμένα είτε από τον Νομάρχη, είσαστε μονίμως αρνητικοί ως πολιτική ηγεσία, αναγκαστήκατε να δεσμευτείτε στο Νομάρχη Λασιθίου, όταν αντέδρασε για την αύξηση της ενεργειακής ισχύος στον Αθερινόλακκο, ότι θα επαναλειτουργήσει το Γραφείο της ΔΕΗ στο οροπέδιο Λασιθίου, απόντων τη στιγμή εκείνη των κυβερνητικών στελεχών του Νομού, τα οποία και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ουδόλως έθεσαν το θέμα.

Θεωρώ δε, ότι η λειτουργία του Γραφείου στο Οροπέδιο Λασιθίου ήταν μία υποχρέωση της ΔΕΗ και στη βάση του κοινωνικού της χαρακτήρα για μία περιοχή δυσπρόσιτη όπως το οροπέδιο και όχι σαν αντιπαροχή της αύξησης κατά 100 MW της ενεργειακής ισχύος στον Αθερινόλακκο.

Επίσης θεωρώ ότι δεν μπορεί να αποδεχθούμε την αύξηση αυτή αν δεν υπάρξει συναίνεση από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και από τους θεσμικούς εκπροσώπους Λασιθίου.

Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:

  1. Για ποιους λόγους αθετήθηκε η ειλημμένη η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το σχέδιο υλοποίησης της ενεργειακής επάρκειας στην Κρήτη και αποφασίσατε μονομερώς την επιπλέον αύξηση των 100 MW για το Σταθμό του Αθερινόλακκου,;
  2. Για ποιους λόγους δεν υλοποιήσατε όλα όσα είχατε δεσμευτεί όταν επισκεφθήκατε ως πολιτική ηγεσία τον Αθερινόλακκο; Δεσμεύσεις που αφορούσαν προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που ωφελούσαν ταυτόχρονα και το Σταθμό που υπέβαλλε ο Δήμαρχος Λεύκης και συμφώνησαν και ο Νομάρχης και εγώ ως Βουλευτής.
  3. Γιατί δεν προχωρήσατε στην θεσμική κατοχύρωση της δέσμευσής σας, όταν εξαντλείται ο πίνακας των υποψηφίων για εργασία στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου από το δήμο Λεύκης προτεραιότητα να έχουν οι όμοροι Δήμοι;
  4. Για ποιους λόγους μιλήσατε για κλίμα συναίνεσης, αφού και ο ερωτών και ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Λεύκης, δεν εκφράσαμε τη συγκατάθεσή μας για τα επιπλέον 100Μ W .
  5. Πριν προχωρήσετε σε όποια μονομερή απόφαση, σκέπτεσθαι να συζητήσατε με τους θεσμικούς εκπροσώπους του Ν. Λασιθίου οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν πεισθεί για τη μονομερή αύξηση του ενεργειακού φορτίου στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου.

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos