Λάσιον ΚοινόνΤην Κυριακή 23/1 πραγματοποιήθηκε στο Μόχλο σύσκεψη της κίνησης πολιτών Λασιθίου «Λάσιον Κοινόν» στην οποία μετείχαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, η οργανωτική γραμματεία της κίνησης καθώς και ο επικεφαλής Κώστας Ζουράρις.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα που απασχολούν το νομό (ΒΟΑΚ, ΑΗΣ Αθερινόλακου, Φράγμα Αποσελέμη) και συζητήθηκε η στάση της κίνησης στην επικείμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου στις 28-1-2004.

Για την αύξηση της ισχύος του Αθερινόλακκου.

Η πρόσφατη ανακοίνωση από την ηγεσία της ΔΕΗ και από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα για την πέρα των συμφωνηθέντων πιβάρυνση της παραγόμενης ισχύος από τον ΑΗΣ στον Αθερινόλακκο, εκτός από την περιβαλλοντική διάσταση έχει και μια σοβαρή ηθική διάσταση. Ο νομός Λασιθίου είναι και πάλι η εύκολη λύση, είναι ο «μπόσικος» νομός, είναι ο τόπος που όλα περνάνε με ευκολία και χωρίς να ανοίξει μύτη. Γιατί τα 100 περισσευούμενα μεγαβάτ δεν τα πάνε στα Χανιά; Μα εκεί υπάρχει ο «κέρβερος» Κατσανεβάκης που είναι ικανός να κατασχέσει τα μηχανήματα της ΔΕΗ πριν ακόμα πατήσουν στεριά στο λιμάνι της Σούδας.

Αποδεικνύεται και πάλι στην πράξη ότι σε επίπεδο πολιτικής ισχύος αι πυγμής ο νομός Λασιθίου είναι στο μηδέν σε σχέση με τους άλλους νομούς της Κρήτης. Και ας μην σπεύσουν τα παπαγαλάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τα βάλουν με τον Καραμανλή και την κυβέρνηση του, γιατί τα είδαμε και τα δικά τους τα καλά. Σε 20 χρόνια κυβέρνησης, κατάφεραν να μετατραπεί το Λασίθι από πρωτοπόρος, σε ουραγός της ανάπτυξης στην Κρήτη.

Ούτως ή άλλως, και στην συγκεκριμένη περίπτωση, το κακό ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτοί σχεδίασαν τον Αθερινόλακκο, αυτοί έδωσαν μηδέν αντισταθμιστικά οφέλη στο νομό, αυτοί ευθύνονται για το έλλειμμα στον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού, αυτοί είχαν προετοιμάσει από την αρχή τον ΑΗΣ ώστε να είναι έτοιμος να δεχθεί μέχρι 500 Μεγαβάτ αντί των 150 συμφωνηθέντων. Όταν βέβαια ο πρώην κυβερνητικός βουλευτής ασχολούνταν συνεχώς με τις προσωπικές ξυπηρετήσεις και μεταθέσεις των ψηφοφόρων του, που να βρει χρόνο να κάτσει να τσακωθεί με τους άλλους κρητικούς βουλευτές και με την κυβέρνηση για τα μεγάλα προβλήματα του νομού.

Αλλά ας μην παραπονιόμαστε άλλο. Μπορεί ο νομός μας τόσα χρόνια να μην είχε σοβαρή πολιτική ισχύη σε σχέση με τους άλλους νομούς, είχε όμως πολλαπλάσιους νέους στρατευμένους στην Πολεμική Αεροπορία!

Το θέμα όμως είναι τώρα τι γίνεται! Βασικά, ας ευχηθούμε ο νυν κυβερνητικός βουλευτής να μην κινηθεί στα χνάρια του πρώην, κάτι που ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν γίνεται. Από εκεί και πέρα ίσως πρέπει να ξεπεράσουμε τις μικροπρέπειες και τους απόλυτους κομματισμούς και να μάθουμε επιτέλους ως Λασίθι να χτυπάμε την γροθιά στο τραπέζι δυνατά, και προπάντον όχι μόνο για τις κάμερες. Θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό αλλά και διασκεδαστικό να δούμε όσους με την προηγούμενη κυβέρνηση τό ΄παιζαν «τουμπεκί ψιλοκομμένο», τώρα να είναι αγωνιστές πρώτης γραμμής.

Αλλά ακόμα κι΄ αυτό πρέπει να το ανεχθούμε. Να το ανεχθούμε και επιτέλους μια φορά να πούμε «ΟΧΙ» ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos