50 χρόνια από την Εξέγερση στο Πολυτεχνείο
Η πόρτα του Πολυτεχνείου μετά την επέλαση του άρματος, όπως εκτίθεται σήμερα

50 χρόνια συμπληρώθηκαν από εκείνη τη νύχτα που το άρμα του στρατού έπεφτε πάνω στην είσοδο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, τσαλαπατώντας ανθρώπους και για άλλη μια φορά την ελευθερία. Η χούντα θα έπεφτε μερικούς μήνες μετά. Πολλά τα μηνύματα τιμής και μνήμης……

Ομάδα Γυναικών Σητείας:

Η Ομάδα Γυναικών Σητείας, μέλος της Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), τιμά την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου, συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις/εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλες τις πόλεις του νομού μας και στην πόλη μας, την Παρασκευή το απόγευμα 6μμ στην κεντρική πλατεία της Σητείας

Kαλούμε τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να δώσουμε μαχητική απάντηση στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια που σπέρνουν τον πόλεμο, την προσφυγιά και την εκμετάλλευση.
Συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί δεν ανεχόμαστε να μετατρέπεται η χώρα μας σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο και οπλοστάσιο, να εμπλέκεται ολοένα και βαθύτερα στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ, να στηρίζει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ που κλιμακώνει αυτές τις ημέρες τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Στο φόντο των λυσσαλέων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και εμπορικών δρόμων, με τη στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, συντελείται μία ακόμα πράξη του διαχρονικού αυτού εγκλήματος.

Δεν ανεχόμαστε να χρυσοπληρώνουμε τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς για να σφαγιάζεται και να εκτοπίζεται ένας λαός που μάχεται για το αυτονόητο δικαίωμά του να έχει πατρίδα και να μπορεί να ζει ελεύθερος και κυρίαρχος στη δική του γη.

Απαιτούμε την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που, εκτός των άλλων, αποτελεί προϋπόθεση για να ζήσουμε μια ανθρώπινη ζωή!

50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τα μηνύματα των φοιτητών και του ελληνικού λαού είναι επίκαιρα όσο ποτέ και ο αγώνας τους ζητά δικαίωση!

Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που μας  καταδικάζει να ζούμε χωρίς δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, ενώ κάθε μορφή βίας παρεισφρέει καθημερινά σε όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές της εργασιακής, της κοινωνικής, της οικογενειακής ζωής μας κάνοντάς μας κυριολεκτικά το βίο αβίωτο.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο και ανυποχώρητα συνεχίζουμε τον συλλογικό αγώνα μας για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή μας, διεκδικώντας ό, τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για μας και τα παιδιά μας, για να ζήσουμε σ’ έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια  και προσφυγιά.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 16/11

Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη μέρα κατάληψης για τον εορτασμό της 50ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου όπως αποφασίστηκε από την μαζική γενική συνέλευση του συλλόγου μας. Ο φοιτητικός μας σύλλογος τιμά τους αγώνιστες της εξέγερσης που έριξε τη Χούντα. Mέσα από την κατάληψη και την πορεία, μέσα από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, τραγούδια της αντίστασης και της μεταπολίτευσης και ζωντανές συζητήσεις αναπαράγουμε τη συλλογική μνήμη. Πιάνουμε το νήμα από τους αγώνες του τότε και διεκδηκούμε τα αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου, που ακόμα και σήμερα μένουν αδικαίωτα. Το κλίμα που επικρατεί υπενθυμίζει σε όλους και όλες πως η φλόγα των αγώνων του λαού και της νεολαίας παραμένει ζωντανή μίσο αιώνα μετά.

Ο φοιτητικός μας σύλλογος όπως σε κάθε κατάληψη έχει αποφασίσει την δωρεάν σίτηση των φοιτητών στην λέσχη. Αυτό είναι προφανώς απαραίτητο ώστε κανείς φοιτητής να μην χρειαστεί να πληρώσει για να φάει την ημέρα εορτασμού του Πολυτεχνείου όπου μεταξύ άλλων το αίτημα για δωρεάν εκπαίδευση και φοιτητικές παροχές ήταν και παραμένει επίκαιρο.

Η στάση της διοίκησης είναι για άλλη μια φορά επιεικώς απαράδεκτη καθώς σε ανακοίνωση της λέει πως και σήμερα οι φοιτητές/ριες θα αναγκάζονται να πληρώνουν και ότι εάν αυτό δεν γίνει θα κλείσει την λέσχη. Πόσο πιο προκλητική να γίνει, παραμονές Πολυτεχνείου, η διοίκηση απειλόντας με αποκλεισμό από το φαί ακόμη και φοιτητές/ριες ακόμη και όσους μένουν στην εστία. Το θράσος μάλιστα συνεχίζεται λέγοντας πως το αίτημα για δωρεάν σίτηση αποπροσανατολίζει από το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η διοίκηση από ότι φαίνεται θέλει η ιδια να αμαυρώσει το νόημα της εξέγερσης εφόσον εναντιώνεται στις αποφάσεις των φοιτητών και των συλλόγων του με ξεκάθαρους εκβιασμούς. Θέλει να στρέψει τους φοιτητές/ριες ενάντια στις αποφάσεις των Γενικών τους συνελεύσεων.  Ακολουθεί πιστά τις πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης Λαγουδάκη που πέρυσι πραγματοποιούσε τις ίδιες απειλές ενώ ας μην ξεχνάμε πως εξίσωνε τους φοιτητές που κάνουν κατάληψη όπως οι συνάδελφοι μας το 73 με φασίστικα στοιχεία. Οι φοιτητές σήμερα διασφαλίζουμε την δωρεάν σίτηση παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για το αντίθετο.

Πέραν των απειλών της διοίκησης για κλείσιμο της λέσχης βλέπουμε ορισμένους καθηγητές να προχωρούν σε ηλεκτρονικά μαθήματα προσπαθώντας έτσι να «σπάσουν» την κατάληψη. Το να επιχειρείτε ‘’απεργοσπασία’’ πάνω στην κατάληψη του Πολυτεχνείου από μειοψηφία καθηγητών είναι το καλύτερο δώρο στους νοσταλγούς της Χούντας και της κυβέρνησης της ΝΔ που θέλουν με νύχια και με δόντια να ξεγράψουν το Πολυτεχνείο από την συνείδηση του λαού. Τα ηλεκτρονικά μαθήματα από όποιους επιχειρούνται πάνε κόντρα στις αποφάσεις του συλλόγου όσο κόντρα και στην ίδια την αμεσοδημοκρατική διαδικασία από την οποία αποφασίστικε η κατάληψη. Το σημαντικότερο είναι όμως πως αυτή η κίνηση έρχεται να σπιλώσει το ίδιο το Πολυτεχνείο και τα μυνήματα του, την αξία του στο σήμερα και τα διαχρονικά του αιτήματα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όλο τον χανιώτικο λαό και την νεολαία της πόλης να στηρίξει την κατάληψη που αποδεικνύει πως το Πολυτεχενίο ΖΕΙ 50 χρόνια μετά . Να προσέλθει στις δράσεις μας και να γίνει και ο ίδιος μέρος της ιστορίας των αγώνων του ελληνικού λαού. Κάλουμε αύριο στην κατάληψη στο κτίριο Παπαδοπέτρου να μεταφέρουμε το αγωνιστικό κλίμα στο κέντρο της πόλης και να το αγκαλιάσει ο χανιώτικος λαός από το πρωί.

Καλούμε όλο τον Χανιώτικο λαό στην αυριανή αντικυβερνητική, αντιμπεριαλιστική πορεία στις 18:00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Περιφερειάρχης Κρήτης:

«50 χρόνια μετά, διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές, κατάφεραν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις μιας κοινωνίας που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Πρόοδο και την Παιδεία. Απέδειξαν, επίσης, ότι η πρωτοπορία και οι κοινωνικές ανατροπές εκφράζονται από τη νέα γενιά. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά και αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

Δήμαρχος Ηρακλείου:

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973. Η κορυφαία αυτή πράξη αντίστασης στην επτάχρονη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για την Δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη, αλλά και πολύτιμο κεφάλαιο αυτογνωσίας για κάθε Έλληνα.

Οι φοιτητές, και όλοι εκείνοι οι πολίτες που αντιστάθηκαν και όρθωσαν το ανάστημά τους στην βία, στην αυταρχικότητα και στην ανομία του τυραννικού καθεστώτος, που είχε κλείσει τον ορίζοντα της Δημοκρατίας στον τόπο μας από το 1967, εξακολουθούν να εμπνέουν τις νεότερες γενιές. Η σκέψη μας είναι στραμμένη πάντα σε αυτούς, με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη.     Η επέτειος του αντιδικτατορικού ξεσηκωμού στο Πολυτεχνείο, είναι ορόσημο στην σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, και διαρκής προτροπή ευθύνης και χρέους διαφύλαξης της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Ισονομίας στον τόπο μας.

Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος:

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ελληνικός λαός, και η νεολαία, έσπασαν τον γύψο, που οι δικτάτορες έβαλαν στην Ελλάδα, τον Απρίλη του ’67.

Το κυρίαρχο σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αλλά και η απαίτηση για ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ συμπύκνωσαν τις διεκδικήσεις και τα οράματα του ελληνικού λαού. Οι νεκροί του Πολυτεχνείου έγιναν οι συνεχιστές της διαρκούς θυσίας του ελληνικού λαού στο βωμό του αγώνα για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Η 17η Νοέμβρη δεν αποτελεί απλώς ένα χρονικό ορόσημο, αλλά  προβάλλει την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος αφύπνισης των συνειδήσεων, την ανάγκη να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, για αυτοδιάθεση των λαών, εκδημοκρατισμό και ειρηνική συνύπαρξη. Την ανάγκη να αγωνιστούμε για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών για έναν κόσμο με ισότητα ευκαιριών και κοινωνική αλληλεγγύη.

Η ΓΣΕΕ μετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Αντιπροσωπεία της κατέθεσε σήμερα στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου ενώ παράλληλα η Συνομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, κάθε δημοκράτη πολίτη, να λάβουν μέρος στην καθιερωμένη πορεία που θα γίνει στις 17 Νοέμβρη στην Αθήνα προς την Αμερικανική πρεσβεία, αλλά και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου που θα πραγματοποιηθούν σε άλλες πόλεις της χώρας. Η συμμετοχή όλων να αποτελέσει τη δέσμευση για συνέχιση και ενίσχυση των διεκδικήσεων.

Συνεργασία δημοτών δήμου Αγίου Νικολάου:

17η Νοεμβρίου 1973.

Ημερομηνία σταθμός για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους νέους τότε φοιτητές και αγωνιστές, που έχυσαν το αίμα τους,  που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν αξίες και ιδανικά  υψώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών.

«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» το σύνθημα που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα.

Χάρη σε αυτή τη γενιά αποκαταστάθηκε στη χώρα μας η Δημοκρατία. Εδραιώθηκαν η Ελευθερία και η Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Μισό αιώνα μετά, αποτελεί ελάχιστο χρέος για μας, απέναντι σε αυτούς τους ήρωες, η προάσπιση και η διαφύλαξη αυτών των αξιών καθώς και η μετάδοση τους στις επόμενες γενιές!.

ΘΩΜΑΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

%d