Για πρώτη φορά το Λασίθι διαδήλωσε ενωμένο, όλο μαζί, στο συλλαλητήριο που έγινε στο Σεληνάρι τη Τετάρτη (20/2) μπροστά από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί έφτασε κόσμος και από Σητεία και από Ιεράπετρα και από τον Άγιο Νικόλαο και τη Νεάπολη, αλλά και τα χωριά της περιοχής.

Εκεί στήθηκε και το φυλάκιο εισόδου στο Λασιθιστάν, όπου όποιο αυτοκίνητο περνούσε έπαιρνε το διαβατήριο του κράτους, που κατά τους πολιτικούς μας βρίσκεται στου διαόλου τη μάνα, μαζί με ενημερωτικό υλικό για όλα όσα υποφέρει ο νομός εδώ και χρόνια.

Ο δρόμος, άνοιγε και έκλεινε κατά διαστήματα, τα πανό πολλά με διάφορα συνθήματα, «υγεία, παιδεία, αξιοπρέπεια, κάτω τα χέρια από το Λασίθι, κάτω τα χέρια από το ΤΕΙ γιατί θα δείτε την  οργή και άλλα.

Στο πλήθος μίλησαν κατά σειρά, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος, ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης, και οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων του νομού, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπεριφορά της κεντρικής εξουσίας, εδώ και πολλά χρόνια κατά του νομού Λασιθίου. Το Λασίθι υπό διωγμόν, είπαν.

Το συλλαλητήριο συνεχίστηκε με πορεία αυτοκινήτων και λεωφορείων προς Ηράκλειο και τον αποκλεισμό της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Εκεί έχουν αποκλειστεί μέσα στο κτίριο, ο διοικητής και υποδιοικητής της ΥΠΕ, αλλά και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου μαζί με αντιδημάρχους, όπου θα περάσουν τη νύχτα.

Δείτε σκηνές από τη διαδήλωση:

ΨΗΦΙΣΜΑ 

Οι Πολίτες του Λασιθίου, ενωμένοι, δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας, δεν θα τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στη γενικότερη περίοδο κρίσης, υποβάθμισης και παρακμής που βιώνει όλη η χώρα,  οι πολίτες στο Λασίθι, που υφίσταται χρόνια τώρα τις επιπτώσεις της άνισης ανάπτυξης του νησιού μας, αισθάνονται τα μέτρα να επηρεάζουν με οδυνηρό τρόπο τη ζωή τους.

Η ανεργία μεγαλώνει, τα καταστήματα κλείνουν, οι αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, η ζήτηση έχει πέσει πολύ χαμηλά, το βιοτικό επίπεδο έχει καταρρεύσει.

Αν σ΄αυτά προσθέσουμε την καθυστέρηση και την έλλειψη βασικών έργων υποδομής σε όλους τους τομείς, την έλλειψη σοβαρών παραγωγικών μονάδων, την εποχικότητα, τα κακά δίκτυα μεταφοράς, τα υψηλά κόστη παραγωγής, έχουμε μια εικόνα για το εκρηκτικό πρόβλημα που βιώνουν οι πολίτες του Λασιθίου.

Φτάνει πια! Δεν είναι δυνατόν όλα, υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, πολιτισμός και κοινωνία να συρρικνωθούν για να προσαρμοστούν στις επιταγές των μνημονίων ακόμα κι αν αυτό σημαίνει καταστροφή και βαρβαρότητα.

Λασιθιστάν

Εμείς από αυτή την άκρη της Ελλάδας απαντάμε με αγώνα. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε μέσο τα νοσοκομεία μας, τα τμήματα ΤΕΙ, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε όλες τις υπηρεσίες και υποδομές που οφείλει να μας παρέχει το κράτος, όλες τις υπηρεσίες που πληρώνουμε τόσα χρόνια με τους φόρους μας και τη συνεισφορά μας στην κοινωνία.

Είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν θα μας ξεγελάσουν με κούφιες υποσχέσεις. Δεν θα μας φοβίσουν. Δεν θα μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον παρανοϊκό «ρεαλισμό» τους σύμφωνα με τον οποίο για να σωθεί η χώρα πρέπει να καταστραφούν οι κάτοικοί της.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

την ολοκλήρωση των ημιτελών υποδομών(ΒΟΑΚ,ΝΟΑΚ κλπ)τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση άλλων, ώστε ο Νομός να αποκτήσει τις υποδομές που χρειάζεται σε όλους τους τομείς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Την ενίσχυση των δομών υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και χρήματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν επαρκώς, με διοικητική αυτοτέλεια για κάθε Νοσοκομείο. Η Δημόσια Δωρεάν Υγεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας!

Την παραμονή των τμημάτων ΤΕΙ με διατήρηση των τίτλων σπουδών.

Το σταμάτημα της αποψίλωσης των υπηρεσιών και επαναφορά όσων καταργήθηκαν ώστε να μην μετακινείται και να ταλαιπωρείται ο Πολίτης.

Κ α λ ο ύ μ ε

Το λαό του Λασιθίου να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για να επιτύχουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

Οι επιτροπές αγώνα

και οι φορείς

Print Friendly, PDF & Email

Από manos