Αντιδράσεις για το Υβριδικό Αμαρίου
έξω από τη Περιφέρεια μέλη του ΜέΡΑ25

Πολλές αντιρρήσεις – αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης να δεχτεί τη τροποποιημένη μελέτη περιβαλλοντικών όρων για το Υβριδικό Αμαρίου της ΤΕΡΝΑ που θα εγκαταστήσει άλλες 17 ανεμογεννήτριες στη περιοχή της Σητείας.

Ακόμα μία «εξυπηρέτηση» από την Περιφέρεια Κρήτης. ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν άλλη μια φορά υπέρ της ΤΕΡΝΑ και εναντίον των κατοίκων της Σητείας

Ήταν τέτοιες μέρες πριν από τρία χρόνια όταν την Ημέρα του Περιβάλλοντος ακτιβιστές στο Ηράκλειο «ανακαίνισαν» το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης σε… «Γραφείο Διεκπεραίωσης Αντιπεριβαλλοντικών Έργων και Καταστροφής Φυσικού Πλούτου». Όσα συνέβησαν χθες, Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος επιβεβαιώνουν πόσο δίκιο είχαν όσοι οργάνωσαν και συμμετείχαν σε εκείνη την κινητοποίηση.    

Αυτή τη φορά ευνοημένος από την εξυπηρέτηση των αιρετών της Κρήτης ήταν και πάλι η ΤΕΡΝΑ του κυρίου Περιστέρη και του κ. Γουρζή, πεθερού του κ. Γεραπετρίτη, για το έργο «Υβριδικό Αμαρίου», που με τόσο πάθος προωθεί η Μητσοτάκης Α.Ε.

Στο έργο προβλέπεται το φύτεμα 17 τεράστιων ανεμογεννητριών (ύψους 140μ. και φτερωτής 90 μ.) στα βουνά της Σητείας, την ώρα που ο τόπος είναι ήδη υπερκορεσμένος με 149 ανεμογεννήτριες εν λειτουργία, τις περισσότερες από κάθε άλλο δήμο της Κρήτης. Η δικαιολογημένη οργή που εξέφρασαν στη συνεδρίαση οι κάτοικο, οι αποδείξεις που παρουσίασαν για το εύρος της σχεδιαζόμενης καταστροφής, οι ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, η προηγούμενη ακύρωση του έργου από το ΣτΕ χωρίς να έχουν αναιρεθεί οι λόγοι που την επέβαλαν και η  πάνδημη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας δεν στάθηκαν ικανοί λόγοι για να αποτρέψουν την, προαποφασισμένη όπως φάνηκε, θετική εισήγηση της Περιφέρειας για τη νέα ΜΠΕ του έργου.

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος, προκειμένου να κάνει τα χατίρια της ΤΕΡΝΑ, απέρριψε ακόμα και την εισήγηση των δικών της περιβαλλοντολόγων και των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας που εξέφρασαν ξεκάθαρα αρνητική θέση για το έργο. Ετσι έδωσαν θετική γνωμοδότηση «ξεγλιστρώντας» με τρεις ασήμαντες και προσχηματικές επισημάνσεις (αστερίσκους) που καθόλου δεν επηρεάζουν αυτή καθαυτή την απόφαση του οργάνου.   

Την «δια της διολισθήσεως» τακτική έγκρισης της επερχόμενης καταστροφής για τη Σητεία καυτηρίασε στην παρέμβασή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη και επικεφαλής της παράταξης «Ξαστεριά – Ανατροπή στην Κρήτη» Μιχάλης Κριτσωτάκης εκφράζοντας τη σαφή και αδιαπραγμάτευτη στήριξη στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Σητείας.

Σε πολιτικό επίπεδο, η σύμπλευση των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας που αποτυπώθηκε σε αυτήν όπως και σε άλλες αντιπεριβαλλοντικές αποφάσεις  της Περιφέρειας Κρήτης δείχνει περίτρανα γιατί η φωνή του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη είναι αναγκαία στη Βουλή, στις μάχες που έρχονται για το δίκιο των τόπων και των ανθρώπων, κόντρα στα συμφέροντα της ολιγαρχίας και απέναντι στους διάφορους πρόθυμους για κάθε είδους… εξυπηρετήσεις

ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη ρήξη

ΘΕΛΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ; ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ

Δήλωση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΑΛΕΚΟΥ

Για τη σύμφωνη γνώμη της «Επιτροπής περιβάλλοντος» της Περιφέρειας Κρήτης για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ενεργειακή επένδυση της ΤΕΡΝΑ σε Σητεία και Αμάρι.

1/6/2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης ήταν η μόνη που ψήφισε ΚΑΤΑ στην έγκριση της ΜΠΕ για την ενεργειακή επένδυση της ΤΕΡΝΑ, για το «υβριδικό» έργο, που περιλαμβάνει ανεμογεννήτριες στη Σητεία και υδροηλεκτρικό στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

Ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της «Επιτροπής Περιβάλλοντος» της Περιφέρειας Κρήτης αγνόησαν τις κινητοποιήσεις και τις έντονες αντιδράσεις φορέων και κατοίκων που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση και που έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στα παραπάνω επιχειρηματικά σχέδια.

Αγνόησαν τις τεκμηριωμένες επισημάνσεις για τις σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και τις πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλέκος Μαρινάκης,  ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στην πολιτική «απελευθέρωσης» – ιδιωτικοποίησης της ενέργειας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» για λογαριασμό των ενεργειακών μονοπωλίων. Πολιτική, που προωθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες και που στηρίζουν πρόθυμα οι τοπικοί «άρχοντες» που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, σε στενή συνεργασία μεταξύ τους.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα εφάρμοσαν από κυβερνητικές θέσεις τη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» επειδή αφήνει κέρδη στους ομίλους, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση έχει η ΤΕΡΝΑ, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια,  προκειμένου να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης» ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι των αστικών συνδυασμών στην περιφέρεια, όταν συζητούν για την Ενέργεια, κάνουν πως ξεχνάνε την  πολιτική της «απελευθέρωσης», στην οποία συμφωνούν. Στέκονται υποκριτικά μόνο σε τεχνικές, νομικές, τοπικιστικές και κάποιες άλλες πλευρές που δήθεν τους χωρίζουν, χωρίς να έχουν στην πραγματικότητα ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ, δεν λένε άλλα στην περιφέρεια, άλλα στο Λασίθι και άλλα στο Ρέθυμνο, όπως οι άλλοι συνδυασμοί. Μαζί με ΟΛΟΥΣ όσοι κινητοποιούνται για τα λαϊκά προβλήματα,  μαζί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα, θα δώσουμε τη μάχη για να εμποδίσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές στην Ενέργεια, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας – 104fm.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: