Μπασιάκος - ΤσόκαςΜια νέα εποχή για τα Κρητικά προϊόντα με πολλαπλά μηνύματα για τι μπορούν να πετύχουν ενωμένοι οι κρητικοί, εγκαινιάστηκε στην Κολωνία όπου άνοιξε το Σάββατο (8/10) τις πύλες της η κορυαία σε παγκόσμιο επίπεδο έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA 2005.
Η πρώτη σοβαρή συνολική προσπάθεια για την έξοδο των κρητικών προϊόντων στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού πήρε σάρκα και οστά χάρις στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης η οποία σε συνεργασία με τα 4 επιμελητήρια του νησιού και τον σύνδεσμο εξαγωγέων Κρήτης άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή 20 και πλέον επιχειρήσεων στην ANUGA 2005.

Την έκθεση και το Κρητικό περίπτερο επισκέφθηκε τη Κυριακή (9/10) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τρφίμων κ. συνοδευόμενος από Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα και τους Διευθύνοντες Συμβούλους του ΟΠΕΓΕΠ κ. Κ. Βυζοβίτη και του ΟΠΕ κ. Π. Δρόσο
Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων ελληνικών επιχειρήσεων ειπε ο κ. Μπασιάκος και φορέων σ αυτή την έκθεση δεθνούς κύρους συμβάλει στην ανάδειξη, προβολή και προώθηση των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων σε ένα ευρύ κοινό καταναλωτών και εμπόρων.
Μαστοράκης, Τζανόπουλος, Τσόκας, Ξυλούρης, Καλαμπόκης Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησής μας είναι η αποτελεσματικότερη και επωφελέστερη προσαρμογή της χώρας μας στις νέες συνθήκες και εξελίξεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., που θα ισχύσει από το 2006. Όταν δηλαδή, οι επιδοτήσεις δεν θα συνδέονται με τον όγκο της παραγωγής, όπως μέχρι τώρα, αλλά θα καταβάλλονται με βάση ιστορικά στοιχεία εισπράξεων των αγροτών, ενώ το τίμημα των αροτικών προϊόντων θα προέρχεται πλέον αποκλειστικά από την εμπορική τιμή τους
Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων σ αυτή την έκθεση διεθνούς κύρους συμβάλει στην ανάδειξη, προβολή και προώθηση των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων σε ένα ευρύ κοινό καταναλωτών και εμπόρων.

Τα κρητικά περίπτερα που καλύπτουν μία έκταση 250 τ.μ. επισκέφθηκε και το Σάββατο και την Κυριακή ο Γ.Γ της Περιφέρεια Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας εκφράζοντας την ικανοποίηση του γι΄ αυτό το πρώτο βήμα σ΄ αυτό το ελπιδοφόο ξεκίνημα. «Είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη συμμετέχει τόσο οργανωμένα σε αυτή την προσπάθεια» σημείωσε ο κος Τσόκας ο οποίος διαβεβαίωσε τους Κρήτες Επιχειρηματίες ότι «η Περιφέρεια θα είναι πάντα αρωγός και μάλιστα με την έννοια του πρωτοπόρου για να τους βοηθήσει για να βγει μια όσο το δυνατό σωστή εικόνα της Κρήτης στο εξωτερικό. Ζητούμενο για εμάς, ανέφερε ο κος Τσόκας, είναι να εγκαινιάσουμε ναι νέα εποχή πάνω σε σωστές βάσεις ώστε να μπορούμε πέρα από τον τουρισμό, πέρα από την κλασσική τουριστική εικόνα του νησιού να δείξουμε ότι η Κρήτη είναι ο ιδανικός τόπος για την διατροφή χάρις στα προϊόντα της»

Ο Γ.Γ. έδωσε την διαβεβαίωση για τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας και τη συνεχή βελτίωση της ώστε κάθε χρόνο η παρουσία της Κρήτης κι των προϊόντων της στο εξωτερικό να είναι μεγαλύτερη και ακόμα δυνατότερη.

Το Περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης Η έκθεση που αποτελεί μια κορυφαία ευκαιρία διαφήμισης και προώθησης των αγαθών της Κρητικής γης περνάει και ένα μήνυμα για όσους συμμετέχουν σε αυτήν. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος το Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Α. Καλαμπόκης πρόκειται για μία «παρουσία αξιοπρόσεκτη που δίνει το στίγμα των προϊόντων και παράλληλα της ποιότητας και της διαφοροποίησης τους για να ανοίξουν νέες αγορές ενώ αποδεικνύει ότι μόνο συστρατευόμενοι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Στο συλλογικό αυτής της προσπάθειας και τα οφέλη της κοινής δράσης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Γιώργος Ξυλούρης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Συντονισμένα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ρήτης που έδειξε ένα τεράστιο ενδιαφέρων για αυτή την έκθεση, όλα τα επιμελητήρια και ο ΣΕΚ δίνουν ένα συνολικό παρόν στην έκθεση ANUGA 2005. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε την αποδοχή των διεθνών πελατών για να αντλήσουμε δυνάμεις και για το μέλλον ώστε να έχουμε ακόμα πιο ισχυρή παουσία σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις».

Τα συγχαρητήρια του προς τον ΓΓ της ΠΚ εξέφρασε και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λασιθίου κος Τζανόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση ως την καλύτερη που έχει γίνει με τόσο δυναμική παρουσία από την Κρήτη. Ο ίδιος τόνισε εμφατικά ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος «για να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια μας και να κερδίσουμε και άλλους πελάτες από μεγάλες αγορές του εξωτερικού».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos