Η φιλοξενούμενη

Ενυδρείο Κρήτης

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στο Ενυδρείο Κρήτης είναι πολύ νεαρή για να γνωρίζουμε με σιγουριά το φύλο και την ηλικία της. Εκτιμούμε ότι είναι αρσενική περίπου 10 ετών. Βρέθηκε εξαιρετικά αδύναμη και εντελώς αφυδατωμένη στην παραλία Καρτερού. Με τη βοήθεια του τοπικού Λιμεναρχείου, μεταφέρθηκε άμεσα στο Ενυδρείο όπου έπειτα από μια ολοκληρωμένη εξέταση αποκαλύφτηκε ένα αγκίστρι εγκλωβισμένο στο λαιμό της.

Σε συνεργασία με την «ΑΡΧΕΛΩΝ», το σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, η τραυματισμένη φιλοξενούμενη του Ενυδρείου έλαβε την απαραίτητη φροντίδα. Η υγεία της βελτιώνεται καθημερινά ενώ το αγκίστρι παρακολουθείται εντατικά με ακτνογραφίες. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να εμποδίζει καμία λειτουργία και ίσως δεν θα χρειαστεί να εγχειρισθεί. Τρώει κανονικά και η ανάπτυξή της ελέγχεται από τους ειδικούς. Μόλις η υγεία της το επιτρέψει, θα επιστρέψει στην θάλασσα.

Η θαλάσσια χελώνα είναι ερπετό που ζει στη θάλασσα και την αποχωρίζεται μόνο για να γεννήσει τα αυγά της σε φωλιά που δημιουργεί σε αμμώδεις παραλίες. Αναπνέει με πνεύμονες που σημαίνει ότι πρέπει να ανεβαίνει συχνά στην επιφάνεια για να πάρει αέρα. Έχει όμως την ικανότητα να αντέχει μεγάλες ποσότητες διοξείδιο το άνθρακα στο αίμα της πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει αρκετές ώρες κάτω από το νερό. Είναι παμφάγο ζώο αλλά αρκετά αργό στις κινήσεις του. Δεν συμβαίνει συχνά να πιάνει γρήγορη λεία και ενδιαφέρεται κυρίως για τις αργοκίνητες μέδουσες, τα μαλάκια, τους αχινούς, τα καβούρια, τα σφουγγάρια, και τα φύκη. Έχει έντονα αναπτυγμένη όσφρηση που την βοηθάει να εντοπίζει την λεία της.

Από τα 7 είδη θαλάσσιας χελώνας που υπάρχουν στον κόσμο, μόνο 3 απαντώνται στη Μεσόγειο (Caretta caretta, Chelonia mydas και Dermochelys coriacea). Από αυτά, μόνο η χελώνα Caretta caretta ωοτοκεί στην Ελλάδα και θεωρείται από τους αρμόδιους οργανισμούς ως «είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση» κυρίως εξαιτίας διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων: αλιεία, καταστροφή των τόπων ωοτοκίας, θαλάσσια ρύπανση κλπ. Κινδυνεύει επίσης και από διάφορες φυσικές απειλές όπως: τον άνεμο, τη βροχή, το κρύο, τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ζώα (ποντίκια, πουλιά κλπ) που επιτίθενται στη φωλιά της και τρώνε τα αυγά της. Στην Κρήτη υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Caretta caretta στο Ρέθυμνο και στους Κόλπους Χανίων και Μεσσαράς.

Από manos