Johanes Hahn«Η Κρήτη αποτελεί πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης και πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες Περιφέρειες στην χώρα την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020» αυτό ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαίος  Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν που επισκέπτεται την Κρήτη, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την νέα προγραμματική περίοδο. Ο κ. Χαν που περιοδεύει στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες  χαρακτήρισε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης ως το καλύτερο και ότι έχει γίνει η πιο άρτια προετοιμασία.

Μάλιστα ο Ευρωπαίος Επίτροπος έδωσε τα εύσημα στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και στην Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασωτάκη για την θαυμάσια – όπως είπε – δουλειά που κάνουν αναφορικά με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Περιφέρεια Κρήτης που προσδίδουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη του τόπου.

Τον ευρωπαίο επίτροπο που συνοδεύει αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα με επικεφαλής τον  Πάνο Καρβούνη, υποδέχτηκαν το πρωί στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι αντιπεριφερειάρχες, (ενοτήτων και θεματικοί), ο Εκτελεστικός Γραμματέας και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σε ενημερωτική σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Επίτροπος αναφερόμενος στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 είπε ότι, είναι θετικό το γεγονός, ότι, υπάρχει μετατόπιση διαχείρισης των πόρων από το κεντρικό κράτος προς τις Περιφέρειες και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη. Όπως ανέφερε ο κ. Χαν από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να ενισχυθούν και στην Κρήτη οι υποδομές, το νησί έχει στην Ευρώπη ισχυρή θέση στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας, και της εκπαίδευσης. Παράλληλα τόνισε ότι λόγω του μοναδικού κλίματος που έχει το νησί υπάρχουν οι προϋποθέσεις για παράταση της τουριστικής περιόδου ακόμα και τους 12 μήνες του χρόνου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο σύντομο χαιρετισμό του στην Περιφέρεια ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα καλά του λόγια αναφορικά με την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, και το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθείται στο νησί. Επίσης ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον κ. Χαν που υποστήριξε την Περιφέρεια Κρήτης στο αίτημα για την αποκέντρωση των πόρων με πολυτομεακά και πολυταμειακά προγράμματα την νέα προγραμματική περίοδο, ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι πόροι για τα δυο μεγάλα έργα στο νησί που είναι ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελίου.

Στην συνέχεια η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασωτάκη παρουσίασε το αναπτυξιακό μοντέλο  περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης  που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Κρήτης την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Παράλληλα ο κ. Χαν είδε τα διαφημιστικά σπότ της Περιφέρειας για την ανάδειξη του τουρισμού και των Κρητικών προϊόντων, και εκφράστηκε με θετικά σχόλια.

Αργότερα στο ξενοδοχείο Ατλαντίς παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, φορέων, Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού, Επιμελητήρια, Πανεπιστημιακά, Ερευνητικά Ιδρύματα, παραγωγικές τάξεις, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-ομιλία του Επιτρόπου κ. Χαν με θέμα «Οι προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020».

Ο κ. Χαν αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας εκτίμησε ότι η Κρήτη θα εξέλθει πρώτη από την ύφεση καθώς το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθείται σε συνάρτηση με την σωστή αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων καταγράφεται ώθηση στην οικονομία του νησιού με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην αναπτυξιακή κατεύθυνση-επεσήμανε- θα συμβάλλει και το γεγονός ότι οι Περιφέρειες θα έχουν τα δικά τους Περιφερειακά Προγράμματα και θα διαχειριστούν το 35% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ από το 22% που είναι στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Επανέλαβε απευθυνόμενος στους φορείς ότι στην Κρήτη θα πρέπει να στηριχθούν οι υποδομές, ο τουριστικός τομέας με επέκταση της περιόδου σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την  έξυπνη εξειδίκευση.

Η Κρήτη –είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος- έχει ισχυρές δομές στην έρευνα στην καινοτομία, και αυτή η γνώση θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, ώστε να γίνουν οι επιχειρήσεις ισχυρότερες και ανταγωνιστικότερες. Η Κρήτη-κατέληξε- μπορεί να γίνει ακόμη ισχυρότερη Περιφέρεια από ότι είναι μέχρι σήμερα.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  αφού ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την υποστήριξη που παρέχει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας που ακολουθεί η Περιφέρεια, ενώ με την συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού έχουν δημιουργηθεί ισχυροί πόλοι ανάπτυξης με σημαντικότερους της έρευνα και την τεχνολογία. Παράλληλα επεσήμανε ότι τα κονδύλια και τα προγράμματα που αφορούν τις Περιφέρειες πρέπει να πηγαίνουν απευθείας σε αυτές, επικρίνοντας το Αθηνοκεντρικό σύστημα  που συνεχίζει να αποφασίζει για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

«Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής είναι η κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της Περιφέρειας. Βασικός αρωγός στην προσπάθειά μας για την επίτευξη των παραπάνω επιδιώξεων είναι οι πόροι που διατίθενται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, αλλά και από τους άλλους Ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε συστηματικά για την έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, και προσβλέπουμε στους πόρους που θα διατεθούν  την Περίοδο 2014 – 2020» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Σήμερα στο πλαίσιο του ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 έχουν ενταχθεί μέσω της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της περιφέρειάς μας υλοποιούνται και ολοκληρώνονται με επιτυχία 540 έργα, με βασικούς Δικαιούχους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού. Αυτή η συστηματική προσπάθεια αποτελεί απόδειξη ότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν συνεργάζονται στο πλαίσιο ενός κοινού στόχου και οράματος μπορούν να αναδειχθούν στους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης μιας περιοχής κάνοντας βέλτιστη χρήση των διατιθέμενων πόρων. Στόχος όλων μας είναι η πλήρης απορρόφηση των πόρων του προγράμματος μας, οι οποίοι  ανέρχονται στα 500 εκ ευρώ, μέχρι το τέλος του 2015, μέσω της υλοποίησης έργων και δράσεων, που δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και συνεπώς νέες θέσεις απασχόλησης».

Αναφερόμενος στην δύσκολη συγκυρία ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι «πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα της ανάπτυξης,  να αξιοποιήσουμε κάθε παραγωγική ευκαιρία που σέβεται το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Κρήτης. Να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες των νέων. Να στηρίξουμε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις που  δημιουργούν  απασχόληση. Στη νέα Προγραμματική Περίοδο, πρέπει να αποδείξουμε έμπρακτα ότι ο μόνος αξιόπιστος σχεδιασμός περιφερειακής ανάπτυξης μπορεί να διαμορφωθεί στο  πλαίσιο της ίδιας της περιφέρειας. Διαθέτουμε όλες τις βασικές προϋποθέσεις αλλά και την πολιτική βούληση προκειμένου να υιοθετήσουμε μια περιφερειακή στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης». Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφερόμενος στην νέα προγραμματική περίοδο είπε,  ότι, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους με τη συμβολή του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και με τη συστηματική δουλειά των υπηρεσιών της Περιφέρειας και ειδικά της Διαχειριστικής Αρχής έχουμε καταλήξει σε τέσσερεις τομείς εξειδίκευσης, και συγκεκριμένα αγροδιατροφικό,  πολιτιστικό-τουριστικό, περιβαλλοντικό, και τον τομέα της γνώσης-επιστήμης.

Στην ενημερωτική εκδήλωση σύντομη παρέμβαση έκανε ο Κώστας Ανδρόπουλος προϊστάμενος  μονάδας στην Γενική Διεύθυνση «Εσωτερική Αγορά και Υπηρεσίες» ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις-συζήτηση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο κ.Χαν που όπως είπε ήρθε να ακούσει τον Περιφερειάρχη, τους φορείς και να δει τα εξελισσόμενα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ώστε να έχει προσωπική γνώμη, μετά την εκδήλωση στο Ατλαντίς επισκέφθηκε το Εργαστήριο Διάχυτης Νοημοσύνης στο Ίδρυμα  Τεχνολογίας και Έρευνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ,τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και την καινοτόμο εταιρεία Κουβίδης ΑΕ στη Τύλισσο.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: