ΕΡΤΑποφασίζομεν και διατάσσομεν: κλείνει από τα μεσάνυχτα η Ε.Ρ.Τ..η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ξεπέρασε και τη χούντα.

Με μια πρωτοφανή απόφαση, η τροϊκανή κυβέρνηση, βάζει μετά από δεκαετίες λουκέτο στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, προσπαθώντας να βγάλει απο πάνω της τις ευθύνες, ιδιαίτερα Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., που υπονόμευαν για χρόνια το ίδρυμα.

Έτσι, οι αιθέρες παραδίδονται στους μεγαλοκαναλάρχες, που καμία σχέση δεν είχαν ποτέ με την έννοια “ελεύθερη ραδιοφωνία τηλεόραση”, αλλά ήσαν ενταγμένοι στα κόλπα των εκάστοτε κυβερνώντων.

Ντροπή: Έγκλημα κατά της χώρας:

….ο μοναδικός πραγματικά φορέας πολύπλευρης, ελεύθερης έκφρασης, στη χώρα, δεν θα υπάρχει σε λίγο.

Ούτε στη Τουρκία, ούτε στη Βόρεια Κορέα δεν συμβαίνουν αυτά. Σοκ στην Ευρώπη και στους άλλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ανά το κόσμο..!!!

Κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν……{jcomments on}

Κόσμος έχει μαζευτεί έξω από τα Studio της ΕΡΤ, ΜΑΤ στη Μουρούζη, φήμες για ενδεχόμενη απόπειρα διακοπής της μετάδοσης του προγράμματος από δορυφόρο και Internet.


ΔΗΛΩΣΗ του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, για το νέο κυβερνητικό πραξικόπημα για κλείσιμο της ΕΡΤ

Η αντικοινωνική πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης δεν έχει όρια. Με βία και περιορισμό της δημοκρατίας προσπαθούν να την επιβάλλουν. Δεν μπορούν διαφορετικά. Κάποτε ήταν τα βασιλικά διατάγματα τώρα είναι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Προσπάθησαν να κάνουν την ΕΡΤ ΥΕΝΕΔ κι όταν δεν τα κατάφεραν κλείνουν τη δημόσια τηλεόραση με το «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Όπου υπάρχει δημοκρατική αντίσταση τότε αποφασίζουν και διατάζουν (φασίζουν και αποκαλύπτονται). Έχει δίκιο η ΔΗΜΑΡ όταν λέει ότι σε όλες τις χώρες υπάρχει Δημόσια τηλεόραση. Ποιες είναι οι δικές της ευθύνες όμως; Του ΠΑΣΟΚ;

Οι δικές μας, της Αριστεράς και των εργαζομένων, της πλειοψηφίας του λαού και κάθε δημοκράτη είναι να μην περάσουν όλα αυτά. Δεν θα περάσουν. Πρόκειται για προμελετημένη δολοφονία της αντικειμενικής και πλουραλιστικής ενημέρωσης. Δε θα το επιτρέψουμε!

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ-ΕΡΑ

Εκφράζω την έντονη αντίθεση μου για την αιφνίδια απόφαση-ανακοίνωση για το οριστικό κλείσιμο της ΕΡΤ απόψε τα μεσάνυχτα. Η απόφαση αυτή πλήττει βάναυσα χιλιάδες εργαζόμενους που θα βρεθούν στην ανεργία αλλά παράλληλα πλήττεται η δημόσια λειτουργία και έκφραση που προσφέρουν με αντικειμενικότητα και επάρκεια στην Ελλάδα αλλά και στην ομογένεια η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ-ΕΡΑ. Επίσης με την απόφαση αυτή χάνεται ένας πολύτιμος πολιτιστικός-καλλιτεχνικός πλούτος, μια ολόκληρη ‘μουσική κυψέλη’ με τις ορχήστρες, χορωδίες, μουσικά σύνολα της ΕΡΤ που είναι δωρεάν κτήμα του Ελληνικού λαού και που πρόσφατα η Περιφέρεια μας είχε την τιμή να συνεργαστεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει σε ανώτατο επίπεδο να επανεξετάσει άμεσα την απόφαση της. Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης είναι σύμφυτος με τον ρόλο της δημοκρατικής έκφρασης, του εθνικού συμφέροντος του πλουραλισμού. Το επιχειρούμενο κλείσιμο της ΕΡΤ άλλωστε θα αποτελέσει διεθνές παράδοξο για την Ελλάδα καθώς όλες οι χώρες του κόσμου έχουν δημόσια τηλεόραση.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Σταύρος Αρναουτάκης

 

Ηλίας Μόσιαλος.

Διαφωνώ απολύτως με τη σχεδιαζόμενη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Όταν πριν από 22 μήνες υποβλήθηκε με δική μου πρωτοβουλία το Σχέδιο για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ πολλοί -σχεδόν όλοι- εναντιώθηκαν. Το Σχέδιο εκείνο και ορθολογικό ήταν και κριτήρια ελάφρυνσης του πλεονάζοντος προσωπικού είχε. Κυρίως όμως, διατηρούσε την έννοια της δημόσιας και όχι κομματικής και κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η «λύση» που σήμερα προκρίνεται –και που αμφιβάλλω αν είναι δυνατόν να προχωρήσει- ούτε αντικειμενικά κριτήρια χρησιμοποιεί ούτε ορθολογικά στοιχεία περιέχει, κυρίως δε αντιστρατεύεται την ίδια τη λογική της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ακόμη και τώρα υπάρχει περιθώριο για λογική και συναινετική λύση στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ που οφείλει να λειτουργεί με κοινωνική ευθύνη και συνείδηση και η οποία επιπλέον αποτελεί ένα κρίσιμο δημόσιο οργανισμό για την δημοκρατία, τον πολιτισμό αλλά και την έξοδο από την κρίση.

ΔΗΛΩΣΗ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ” ΓΙΑ ΤΟ “ΛΟΥΚΕΤΟ” ΤΗΣ ΕΡΤ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2013

Πραξικοπηματικά, με αντιδημοκρατικού τύπου “αποφασίζομεν και διατάζομεν”, μέσα από πράξη νομοθετικού περιεχομένου κάτω από κοινοβουλευτική μεταμφίεση στην πιο ελεεινή της μορφή η Κυβέρνηση καταργεί δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία.

Με απαράδεκτες ύβρεις κατά του θεσμού και των εργαζομένων στην ΕΡΤ, η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού απαξίωσε το ενημερωτικό, παιδαγωγικό, πολιτιστικό και μορφωτικό της έργο, κατεδάφισε ένα δημόσιο θεσμό και έκανε ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενημέρωσης, καθιστώντας την κοινή γνώμη έρμαιο των συμφερόντων εξωθεσμικών κέντρων οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

Η καταδίκη της κυβερνητικής αυτής πολιτικής πρέπει να είναι παλλαϊκή, ομόφωνη και γενική. Διότι, αν σήμερα το πρώτο της θύμα είναι η ΕΡΤ με ό,τι αυτό σημαίνει σε δημοκρατικό και κοινωνικό κόστος, αύριο, με μια καθ’ υπαγόρευση μονοκονδυλιά, σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλοι νευραλγικοί πυλώνες της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ

Στους κρατικοδίαιτους υβριστές μας, που τα οικονομούσαν χοντρά από την κρατική τηλεόραση, δεν χρωστάμε απολύτως τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα, αυτοί μας χρωστάνε, καθώς εδώ και πολλά χρόνια μας υβρίζουν και μας συκοφαντούν μέσα από συχνότητες που δεν ανήκουν σε αυτούς, αλλά στον ελληνικό λαό. Και παρ’ όλο που ένα εκατομμύριο Έλληνες υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, η κρατική τηλεόραση δεν έπαψε ούτε στιγμή να μας θάβει και να μας προσβάλλει, προσβάλλοντας ταυτόχρονα ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες, που πληρώνουν τέλη από το υστέρημά τους για να σιτίζονται κάποια κομματόσκυλα.

Η ΕΡΤ είχε 8 ολόκληρους μήνες να δώσει βήμα ζωντανά σε εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Για την ακρίβεια είχε προβάλει για 12 ολόκληρα λεπτά (!) τον συναγωνιστή Κασιδιάρη σε ζώνη χαμηλής τηλεθέασης και από τότε τα ανδρείκελα του ΠΑΣΟΚ, της άκρας αριστεράς (και ολίγον της ΝΔ) κατέβασαν οριστικά τους διακόπτες για την Χρυσή Αυγή, όπως ακριβώς κατέβασε γι’ αυτούς τους διακόπτες απόψε ο Σαμαράς.

Για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, η Χρυσή Αυγή δε χρωστάει απολύτως τίποτα ούτε στον Σαμαρά, τον υπάλληλο των τοκογλύφων, το ανδρείκελο της τρόικα, που σε κάθε ευκαιρία υβρίζει και συκοφαντεί το Εθνικιστικό Κίνημα. Ανάμεσα στους υπαλλήλους της ΕΡΤ που χάνουν τη δουλειά τους υπάρχουν και οικογενειάρχες, που έβγαζαν τίμια το μεροκάματο, δούλευαν πραγματικά το ωράριό τους, όχι σαν τα πολλά κοπρόσκυλα, που δεν ξέρανε ούτε πού πέφτουν τα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης.

Αν θέλει να κάνει πραγματικές περικοπές ο Σαμαράς, ας αφήσει τις μαγκιές εκ του ασφαλούς και ας περικόψει δραστικά τους μισθούς των βουλευτών. Ας κόψει τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα κόμματα. Ας απολύσει τα golden-boys του Δημοσίου που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα και χρεώνουν τα κρατικά ταμεία με εκατομμύρια.

Όσον αφορά την αριστερά και τους διάφορους καμμένους που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΡΤ, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Ας βάλουν το χέρι στην τσέπη και ας δώσουν ένα μέρος του παχυλού βουλευτικού τους μισθού για τους απολυμένους. Αυτό που κάνει συστηματικά η Χρυσή Αυγή και έχει δημιουργήσει ένα άρτιο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, αναγκάζοντας τους διάφορους συριζαίους να αναρωτιούνται πού βρίσκουμε τόσα τα λεφτά και ποιοι μας χρηματοδοτούν.

Το μεσημέρι, το Γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής εξέδωσε μία ανακοίνωση, η οποία – όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει – δεν προβλήθηκε από κανένα τσοντοκάναλο της διαπλοκής. Αυτοί οι ξεφτίλες παριστάνουν τους δημοκράτες και τολμούν να μας αποκαλούν… “ναζί”. Φτύνουμε την ψευτοδημοκρατία των διαπλεκόμενων καναλιών – κρατικών και ιδιωτικών – και συνεχίζουμε τον Εθνικιστικό Αγώνα εναντίον όλων.

Για ενημερωτικούς λόγους δημοσιεύουμε πάλι τη σχετική ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ: “Η Ε.Ρ.Τ. ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό, δε σέβεται όμως 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, τους υβρίζει διαρκώς ως… “νεοναζί” και δεν δίνει ποτέ βήμα σε εκπροσώπους του κόμματός μας. Δυστυχώς, κανένα από τα διεφθαρμένα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας, αντιθέτως το υποστήριξε. Τα ίδια και χειρότερα πράττουν και τα ιδιωτικά κανάλια των νταβατζήδων, των οποίων οι συχνότητες ανήκουν στον ελληνικό λαό και έχουν παραχωρηθεί παράνομα στους καναλάρχες. Εκδίδουμε το παρόν δελτίο Τύπου γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προβληθεί από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Και μετά αποκαλούν εμάς “ναζί και αντιδημοκράτες”.

 

ΔΡΑΣΗ: Αυτή η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει

Η Δράση θεωρεί ότι η ΕΡΤ, τουλάχιστον όπως είναι σήμερα, έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού. Ήταν φορέας κυβερνητικής προπαγάνδας, φωλιά ρουσφετολογικών διορισμών, αδιαφανών δαπανών και εργαλείο ελέγχου των δημοσιογράφων.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι σωστή, ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους ελήφθη.

Η απόφαση αυτή είναι δυστυχώς επώδυνη για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ που χάνουν τις δουλειές τους, εξαιτίας της πολιτικής όλων ανεξαιρέτως των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που τώρα διαμαρτύρονται. Η ΕΡΤ απασχολεί και σημαντικό αριθμό αξιόλογου προσωπικού, το οποίο απολύεται, τη στιγμή που εξακολουθούν να μισθοδοτούνται από το δημόσιο χιλιάδες επίορκοι υπάλληλοι.

Με δεδομένο ότι η ΕΡΤ στοίχιζε μέχρι σήμερα περίπου 300 εκ ευρώ, η εξοικονόμηση που είναι εφικτή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη -τουλάχιστον διπλάσια- από τα 100 εκ. που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Η δημιουργία νέου φορέα μπορεί να γίνει μόνο με νέο νόμο και η κυβέρνηση θα χάσει κάθε αξιοπιστία, εάν η κατάργηση της ΕΡΤ καταλήξει στην αντικατάστασή της από έναν φορέα που θα στελεχωθεί εξ υπαρχής με την αναλογία 4-2-1.

Επισημαίνεται τέλος ότι η επιλογή της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή της έκτακτης υποκατάστασης της Βουλής από την Κυβέρνηση στα νομοθετικά της καθήκοντα και μάλιστα χωρίς κάτι τέτοιο να είναι απαραίτητο για να εκδοθεί η απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ (άρθρο 14Β § 1 ν. 3429/2005), είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Η διατήρηση αυτής της πρακτικής προκαλεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των συντεταγμένων εξουσιών και παραβιάζει τη συνταγματική διάκρισή τους.

Ως ελάχιστο βήμα θεσμικής αποκατάστασης, η Δράση θεωρεί ότι η σημερινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να υποβληθεί προς κύρωση και να συζητηθεί αύριο στη Βουλή.

 

Επιστολή της E.B.U., προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να πάρει πίσω την απόφαση.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: