από τη σύσκεψη στη νομαρχία ΛασιθίουΣύσκεψη για τα θέματα που αφορούν τα αρχαία θέατρα του νομού Λασιθίου και την ανάδειξη τους πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη (26/1) στο γραφείο του Νομάρχη Λασιθίου κ. Σήφη Αναστασάκη με τη συμμετοχή του πρώην υπουργού και νυν προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρο Μπένο.
Το Σωματείο είναι μια Κίνηση Πολιτών που κύριο στόχο έχει τη συμβολή στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θεάτρων, ωδείων, σταδίων και αμφιθεάτρων).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Λεύκης κ.κ. Δημήτρης Κουνενάκης και Γιάννης Δρακάκης, ο αντινομάρχης κ. Θεόδωρος Πατεράκης, ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μάνος Μαρκόπουλος, ο Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Αντώνης Ανηψητάκης, η προϊσταμένη της ΚΔ΄ Εφορείας κλασσικών Αρχαιοτήτων κα Βίλυ Αποστολάκου και η Γ.Γ. της Νομαρχίας κα Ελένη Μπρεδάκη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα ανάδειξης σημαντικών θεατρικών χώρων του νομού όπως είναι το θέατρο του Κουφονησίου αλλά και η αποκάλυψη του θεάτρου της Ιεράπετρας.

«Τονίσαμε για άλλη μια φορά ότι προτεραιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού μας και είναι χρέος όλων μας να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε αυτή την κληρονομιά, αλλά και να την παραδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την καλύτερη δυνατή κατάσταση στους πολίτες του νομού μας. Συζητήσαμε για την αναστήλωση δύο σημαντικών θεάτρων στο Κουφονήσι και την Ιεράπετρα. Εμείς ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα αναθέσουμε τη σύνταξη των απαιτούμενων γεωφυσικών μελετών στο ΙΤΕ, έτσι ώστε εν συνεχεία να μπορέσουν να προχωρήσουν οι απαιτούμενες τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις και η μελέτη των αναστηλώσεων. Η αρχή έγινε σήμερα και θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς για την ανάδειξη των δύο αυτών σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων. Πρόθεση μας είναι και η συντήρηση του θεάτρου της αρχαίας Λατούς στον Άγιο Νικόλαο ή άλλου θεάτρου αλλά και στην περιοχή της Δρήρου στη Νεάπολη ώστε να προχωρήσουμε και σε άλλες παρεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Αναστασάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Μπένος τόνισε πως η περιοχή του Λασιθίου έχει περίοπτα μνημεία στον τομέα των αρχαίων θεάτρων.  «O Νομάρχης πολύ γενναιόδωρα ανέλαβε τη γεωφυσική μελέτη των δύο θεάτρων και θα ακολουθήσουν όλες οι άλλες. Στη συνέχεια θα έχουμε προγραμματική σύμβαση για την αποκάλυψη του μνημείου. Εκεί θα αναλάβουμε δράση για τις ανασκαφές και τον ειδικό λογαριασμό που ονομάζουμε ηλεκτρονικό κουμπαρά», ανέφερε.

Ο κ. Μπένος επεσήμανε ότι φιλοδοξία του Σωματείου είναι να κινητοποιεί χορηγούς αλλά και τον απλό κόσμο που μπορεί να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή.

 

Από το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: