Με κοινή πρωτοβουλία της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών, της Περιφέρειας Κρήτης, και των Επιμελητηρίων ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΕΒΕΗ, διοργανώνεται εκδήλωση για την δίκαιη κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη.

Η ανωτέρω συνάντηση – σύσκεψη γίνεται ενώ αναμένονται πολύ σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, λόγω των νομοθετικών αποφάσεων του Υπουργείου Ενέργειας, της αναμενόμενης ‘’μεγάλης’’ ηλεκτρικής σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Χώρα, της προγραμματιζόμενης κατασκευής  των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και της πιθανότατης ανόρυξης γεωτρήσεων για εξεύρεση και εκμετάλλευση υποθαλάσσιων πηγών βιοαερίου στην Δυτική και ΝΔ Κρήτη.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν τίθεται το ερώτημα:  Η ενεργειακή μετάβαση στην Κρήτη θα γίνει; Και αν ναι, με την συμμετοχή των πολιτών η χωρίς αυτούς; Για τους πολλούς  ή για τους λίγους και ισχυρούς; Με δημοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη ή αυταρχικά, με αδιαφάνεια και αδικία;  Εν τέλει, ο λαός της Κρήτης θα έχει συμμετοχή και δικαιώματα στον φυσικό πλούτο του Νησιού ή θα μείνει παρατηρητής και εκ του μακρόθεν;

Με δεδομένη την υφιστάμενη ενεργειακή κρίση και την επιρροή της σε όλους τους τομείς ανάπτυξης, οι μοναδικές πλέον ενδεδειγμένες βιώσιμες λύσεις είναι αυτές που προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η Ορθολογική Χρήση Ενέργειας, με την Κρήτη να πλεονεκτεί σε επάρκεια αυτών.

Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για τη μεγιστοποίηση της συμβολής της ενεργειακής μετάβασης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού είναι η κατά προτεραιότητα διάθεση του ενεργειακού και γεωγραφικού χώρου στους ΟΤΑ, σε τοπικούς φορείς και στους πολίτες του νησιού, για την υλοποίηση συλλογικών έργων ενεργειακής μετάβασης.

Επενδύοντας στις συλλογικές πρωτοβουλίες και μέσω της δυναμικής που έχουν αναπτύξει οι Ενεργειακές Κοινότητες ευρείας βάσης, οι φυσικές πηγές ενέργειας της Κρήτης θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κατανεμηθούν ανάλογα, προσφέροντας το μέγιστο όφελος στην τοπική κοινωνία.

Η εκδήλωση στην οποία έχουν προσκληθεί οι αρμόδιοι Υπουργοί, όλο το πολιτικό δυναμικό του Νησιού της Κρήτης καθώς και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, Πανεπιστημιακών αρχών, συνεταιρισμών αλλά  και μικρών επιχειρήσεων, θα γίνει το Σάββατο 30.3.2024 και ώρα 10 πμ έως 2 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ. ΤΑΚ στο Ηράκλειο.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos