από τη συνέντευξη, Οδυσσέας Σγουρός, πρ. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, Ευστάθιος ΚυριακάκηςΤα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάλεσε για πρώτη φορά από την αρχή λειτουργίας της, το Διοικητικό Συμβούλιο της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ενορίας Αγίας Τριάδας, για να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το εγχείρημα και την μέχρι στιγμής πορεία του. Έτσι για πρώτη φορά, μας δόθηκε όλο το όραμα και η έμπνευση του πρωτοπρεσβύτερου Ευάγγελου Παχυγιαννάκη, να ιδρύσει και να ολοκληρώσει μια κοινωνική δομή σε ένα  χώρο που αποτελεί υποχρέωση του κράτους το οποίο όμως είναι, όπως πάντα, απόν.

Στη συνέντευξη που δόθηκε από τον πρόεδρο της μονάδας πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Παχυγιαννάκη, τον αντιπρόεδρο αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό, και το μέλος του Δ.Σ., Ευστάθιο Κυριακάκη, κατ’ αρχήν μας δόθηκε το ιστορικό ίδρυσης της μονάδας, ήδη από το 2002 με την ίδρυση του σωματείου «Φίλοι Ατόμων Τρίτης Ηλικίας Ενορίας Αγίας Τριάδος, Αγίου Νικολάου Κρήτης», αλλά και την εξέλιξη της προσπάθειας μέχρι σήμερα, με τα εμπόδια αλλά και τη βοήθεια που βρήκε από επώνυμους, αλλά και ανώνυμους που θέλησαν να συνεισφέρουν με το υστέρημα τους.

φιλοξενούμενες και προσωπικό της μονάδαςΌπως μας είπε ο πρωτοπρεσβύτερος, «Θέλω εκ προοιμίου να εκφράσω τις άπειρες ευχαριστίες όλων μας προς τον ευσεβή λαό της πόλεως, που αγκάλιασε την προσπάθεια μας αυτή με αγάπη και ελπίδα και μας περιβάλλει με την απέραντη εμπιστοσύνη του. Ιδιαιτέρως επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω: Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Νεκτάριο, με την ευλογία του οποίου πορευόμεθα. Τον αγαπημένο φίλο της Εκκλησίας, εντιμότατον άρχοντα, πρώην Δήμαρχον Αγίου Νικολάου κ. Γιάννη Λουκαράκη, χωρίς τις ενέργειες του οποίου η ανέγερση της Μονάδος θα ήταν αδύνατη. Τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, για την χρηματοδότηση του έργου, με 600.000 ευρώ από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τον Βουλευτή κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, για τις σχετικές ενέργειες του. Τον αείμνηστο Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη, καθώς και τους αρμοδίους υπαλλήλους της Νομαρχίας Λασιθίου, που επιχορήγησαν το έργο με το συνολικό ποσόν των 130.000 ευρώ. Επίσης, ευχαριστίες οφείλομε και στον ισάξιο διάδοχόν του κ. Σήφη Αναστασάκη, καθώς και σε όλους τους υπαλλήλους των Τμημάτων της Νομαρχίας: Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Υγείας Πρόνοιας

το κτίριο της μονάδας στη περιοχή ΛαγκόςΠρόκειται για ένα  σύγχρονο κτίριο, δημιουργία του αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρού, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και χώρους εστίασης και διαμονής που θα ζήλευε κάθε σύγχρονο ξενοδοχείο, έτοιμο να δεχτεί φιλοξενούμενους, ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που νοιώθουν ζωντανοί και συνεχίζουν να είναι ενεργοί και με τη βοήθεια του προσωπικού. Ήδη έχει προσληφθεί το πρωταρχικό προσωπικό που έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας του χώρου. Το μαγειρείο εκτός από τη σίτιση των φιλοξενούμενων, φροντίζει και τη σίτιση 40 ακόμα αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, σε καθημερινή βάση, μια προσπάθεια που μέχρι πρόσφατα διεκπεραιωνόταν από τον χώρο της ενορίας στην οδό Γιαμπουδάκη.

Κατά τον Οδυσσέα Σγουρό, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι πολιτικό ζήτημα, κάτι που σήμερα δοκιμάζεται έμπρακτα, κάτι που η ενορία της Αγίας Τριάδος, βλέπει με διαφορετικό μάτι. Η συγκεκριμένη μονάδα, αποτελεί μια κορυφαία εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Το έργο που ξεκίνησε και ολοκληρώνει ο πατέρας Ευάγγελος, δεν είναι έργο ενοριακό, δεν είναι έργο ποιμαντικό, δεν είναι έργο φιλανθρωπικό, είναι έργο κατ’ εξοχήν πολιτικό.

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο 28410 22180, περιοχή Λαγκός, κοντά στο ΚΤΕΛ, Άγιος Νικόλαος.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: