κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσηςΟλοκληρώθηκαν οι δράσεις που αναπτύχθηκαν τη σχολική χρονιά 2012-2013, από την Παιδαγωγική Ομάδα (Π.Ο) του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης. Η Π.Ο κατά το σχολικό έτος που έληξε, απαρτίζονταν από τέσσερεις εκπαιδευτικούς, τον Παύλο Δασκαλάκη, ως υπεύθυνο, τον Στράτο Μυλωνάκη, ως αναπληρωτή υπεύθυνο και τον Χάρη Βουμβουλάκη και τη Σοφία Τσαντηράκη ως μέλη της Π.Ο. Η δύναμή της ήταν μειωμένη κατά έναν εκπαιδευτικό, ζήτημα που επηρέασε σημαντικά τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα τις δράσεις που γίνονται στο συγχωνευμένο πρώην ΚΠΕ Νεάπολης. Ευελπιστούμε την επόμενη σχολική χρονιά να συμπληρωθεί η Π.Ο και με πέμπτο εκπαιδευτικό όπως σε όλα τα ΚΠΕ της χώρας, ώστε να αναπτυχθούν περισσότερες δράσεις και στη Νεάπολη όπως και σε όλο το νομό Λασιθίου.

Ως γνωστόν, τα 56 ΚΠΕ της χώρας (εκ των οποίων 4 στην Κρήτη) είναι περιφερειακές δομές του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, με κύρια δραστηριότητα την εκπαίδευση ανηλίκων (μαθητών όλων των ηλικιών) και ενηλίκων (εκπαιδευτικών και πολιτών) σε θέματα αειφόρου εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης.

Η Π.Ο του ΚΠΕ της Π.Ε Λασιθίου, τη σχολική χρονιά 2012-2013, υποδέχθηκε στα μονοήμερα και διήμερα προγράμματά του, 38 σχολικές ομάδες, εκ των οποίων οι 13 σε διήμερα προγράμματα, με 1526 μαθητές και 163 εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν. Πολλά σχολεία ήταν εκτός Λασιθίου αλλά και εκτός Κρήτης και φιλοξενήθηκαν από το ΚΠΕ. Τα σεμινάρια και τις δράσεις που οργάνωσε, παρακολούθησαν 545 εκπαιδευτικοί και πολίτες. Αφιερώθηκαν από την 4μελή παιδαγωγική ομάδα πάνω από 930ημέρες εργασίας για την κάλυψη όλων των δράσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Πάρα πολλές από αυτές τις ημέρες ήταν μη εργάσιμες (Σάββατο – Κυριακή) ενώ δεκάδες ώρες αφιερώθηκαν σε απογευματινές εργασίες, για τη διεξαγωγή σεμιναρίων, ημερίδων, προετοιμασίας των προγραμμάτων.

 

Το ΚΠΕ της Π.Ε Λασιθίου συντονίζει, επίσης, δύο θεματικά δίκτυα αειφόρου εκπαίδευσης. Ένα σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης με θέμα «Υγροτ(ρ)οπο…ποιώ τη συμπεριφορά μου», το οποίο αναφέρεται στους νησιωτικούς υγρότοπους με έμφαση τους υγρότοπους της Κρήτης και στο οποίο συμμετέχουν 30 σχολικές ομάδες με 1036 μαθητές και 38 εκπαιδευτικούς και ένα σε επίπεδο Π.Ε Λασιθίου με θέμα: «ΑΝΑΚΥΚΛΩΠΕΣ:  ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ», με θέμα την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στο Λασίθι, στο οποίο συμμετέχουν 28 σχολικές ομάδες με 909 μαθητές και 67 εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικότερα:

Τα επιμορφωτικά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές A/θμιας Εκπ/σης

(όλα είναι μονοήμερα εκτός και αν υπάρχει η δυνατότητα από το σχολείο οι μαθητές να παρακολουθήσουν 2ήμερο πρόγραμμα) είναι:

Τίτλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Ανακυκλω-μαθαίνω, ανακυκλω-παίζοντας.

Του κήπου μας οι μυρωδιές

Υπότιτλος: Μέσα στον κήπο ψάξε βρες για χρώματα και μυρωδιές

Ένα πρωινό παρέα με τον Μπραμιανούλη.

Ήλιε- Ήλιε, είσαι εδώ; Βάζω το καπέλο μου …για να προστατευτώ!

Παρά θιν’ αλός. Υπότιτλος: Γιαλό – γιαλό …

Πεύκα και φρύγανα μαζί!

Υπότιτλος: Το δάσος να προσέχουμε, σαν κόρη οφθαλμών μας

γιατί είναι κληροδότημα, παιδιών και εγγονών μας.

Σταλαγματιά- σταλαγματιά… αδειάζει η στάμνα η πλατειά.

ΑΠΕ για τον τόπο ή τόπο για τις ΑΠΕ; Υπότιτλος: Ήλιε το φως σου δώσε μας, κι’ αέρα την πνοή σου,

νερό δροσιά και δύναμη, και γη τη θαλπωρή σου.

 

Τα επιμορφωτικά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές της Β/θμιας Εκπ/σης (εκτός από το πρώτο όλα είναι και διήμερα) είναι:

Τίτλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Ανακυκλω-μαθαίνω, ανακυκλω-παίζοντας. (Μονοήμερο)

Παρά θιν’ αλός. Υπότιτλος: Γιαλό – γιαλό … (Μονοήμερο ή Διήμερο)

Πεύκα και φρύγανα μαζί! (Μονοήμερο ή Διήμερο)

Υπότιτλος: Το δάσος να προσέχουμε, σαν κόρη οφθαλμών μας

γιατί είναι κληροδότημα, παιδιών και εγγονών μας.

Σταλαγματιά- σταλαγματιά… αδειάζει η στάμνα η πλατειά. (Μονοήμερο ή Διήμερο)

ΑΠΕ για τον τόπο ή τόπο για τις ΑΠΕ; Υπότιτλος: Ήλιε το φως σου δώσε μας, κι’ αέρα την πνοή σου,

νερό δροσιά και δύναμη, και γη τη θαλπωρή σου. (Μονοήμερο ή Διήμερο)

 

Να υπενθυμίσουμε, ότι κάθε χρόνο στην αρχή της χρονιάς, κατόπιν εγγράφου που πηγαίνει στα σχολεία από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης, τα σχολεία υποβάλλουν αιτήσεις στους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης που ανήκουν για να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους σε κάποιο ΚΠΕ είτε εντός εμβέλειας (Κρήτης) είτε εκτός εμβέλειας, για την παρακολούθηση κάποιου προγράμματος από αυτά που υλοποιούν τα ΚΠΕ. Τα ΚΠΕ αφού παραλάβουν τις αιτήσεις, προβαίνουν σε προγραμματισμό των επισκέψεων και ενημερώνουν τα σχολεία που θα υποδεχθούν και σε πιο πρόγραμμα.

Να σημειώσουμε ότι οι μαθητικές ομάδες που παρακολουθούν διήμερα προγράμματα φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο με το οποίο συνεργάζεται το ΚΠΕ, με κάλυψη σχεδόν όλων των εξόδων (διανυκτέρευση, ένα γεύμα και πρωινό) των μαθητών και εκπαιδευτικών (εκτός βεβαίως της μεταφοράς τους από την πόλη τους στην Ιεράπετρα).  Επίσης, το ΚΠΕ Ιεράπετρας- Νεάπολης προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες στα προγράμματά του και τα σεμινάρια του, πλούσιο δεκατιανό αποτελούμενο από βιολογικά τοπικά προϊόντα που τηρούν όλες τις προδιαγραφές της κρητικής διατροφής και λαβαίνουν υπόψη τους τα food miles.

 

Σεμινάρια και επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς που πραγματοποιήθηκαν

 

  1. «Ένας αλλιώτικος περίπατος στους δρόμους   του νερού του Ψηλορείτη»,

9-10-11/11/2012, στις Μαργαρίτες Μυλοπόταμου Ρεθύμνης. Σεμινάριο των εκπαιδευτικών μελών του δικτύου υγροτόπων.

  1. «Ανακυκλώστε!!!Το Λασίθι Σώστε!!!», 25-26-27/1/2013, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Σεμινάριο των εκπαιδευτικών μελών του δικτύου ανακύκλωσης.
  2. «Σύγχρονα θέματα πληροφορικής & διαδικτύου στα πλαίσια της εκπαίδευσης για την αειφορία», σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης – Παράρτημα Ιεράπετρας. 31/1 έως 1/3/2013, στην Ιεράπετρα.
  3. «Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος Π.Ε.- Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές στρατηγικές στα προγράμματα του  ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης», 18/1/2013, στην Ιεράπετρα.

 

Δράσεις & σεμινάρια ευαισθητοποίησης πολιτών

 

  1. Η βιοποικιλότητα των υγροτόπων της Κρήτης (27/9/2012), Ιεράπετρα
  2. Βιοποικιλότητα και απειλές για τους υγροτόπους των Χανίων(6/10/2012), Χανιά
  3. Τουρισμός και αειφόρος διαχείριση παράκτιων περιοχών με αμμοθίνες και κέδρους (16/11/2012), Ιεράπετρα
  4. Σεισμικά φαινόμενα : Ευαισθητοποίηση, γνώση, ψυχολογικές επιπτώσεις, σχέδια αντιμετώπισης τους(6/4/2013), Ιεράπετρα
  5. Φύση και πολιτισμός(13/5/2013), Ιεράπετρα- Μύρτος
  6. Δράσεις ευαισθητοποίησης στα πλαίσια της ημέρας περιβάλλοντος στη Χερσόνησο Ηρακλείου (3/6/2013)
  7. Δράσεις ευαισθητοποίησης στα πλαίσια της ημέρας περιβάλλοντος στην Ιεράπετρα Λασιθίου (5/6/2013)
  8. Δράσεις ευαισθητοποίησης στα πλαίσια της ημέρας περιβάλλοντος στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου (9/6/2013)

 

Θεματικά Δίκτυα

 

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης, έχει την ευθύνη του συντονισμού του περιφερειακού θεματικού δικτύου «Υγροτ(ρ)οπο…ποιώ τη συμπεριφορά μου», το οποίο αναφέρεται στους νησιωτικούς υγρότοπους με έμφαση στους υγρότοπους της Κρήτης.

Από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του δικτύου, εκτός των εκπαιδευτικών δράσεων, σεμιναρίων κλπ θεωρούμε ότι είναι η βοήθεια που προσφέραμε στις τοπικές κοινωνίες και αρχές, της Χερσονήσου Ηρακλείου και Ιεράπετρας Λασιθίου, για την κατανόηση της αναγκαιότητας προστασίας υγροτόπων της περιοχής τους. Οι στόχοι μας επετεύχθησαν σε συνέχεια της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με το WWF Ελλάδας (Γραφείο Κρήτης).

Σήμερα γίνονται πολλές παρεμβάσεις και νομικές κινήσεις, για την προστασία  του υγροτόπου του έλους Μαλίων και των εκβολών του Αποσελέμη ποταμού, σημαντικών υγροτόπων  του δήμου Χερσονήσου. Ειδικότερα για το έλος Μαλίων διαμορφώνεται διαχειριστικό σχέδιο από το WWF Ελλάδας και οι τοπικές αρχές δείχνουν να έχουν τη διάθεση να το εφαρμόσουν. Το ΚΠΕ Ιεράπετρας- Νεάπολης σε συναντήσεις με τις αρχές και συμμετοχή σε εκδηλώσεις του δήμου Χερσονήσου ανέδειξε το θέμα της αειφόρου διαχείρισης των σημαντικών για την βιοποικιλότητα της Κρήτης περιοχών αυτών, με πολύ θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ομάδες σχολείων σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ιεράπετρας- Νεάπολης, επισκέφτηκαν τις περιοχές και με προγράμματα αειφόρου εκπαίδευσης ανέδειξαν την οικολογική τους αξία και ευαισθητοποίησαν τις τοπικές κοινωνίες.

Στην Ιεράπετρα, έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για την ορθολογική διαχείριση της νήσου Χρυσής και του υγρότοπου που διαθέτει (Αλυκή Χρυσής).  Οι παρεμβάσεις του ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης είναι συνεχείς και πολύ σημαντικές. Συμμετέχουμε στην επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Ιεράπετρας και έχουμε καταθέσει προτάσεις για τον κανονισμό λειτουργίας για το νησί της Χρυσής. Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή και θα έλθει, σε επόμενο Δημ. Συμβούλιο προς ψήφιση, πριν υποβληθεί στον ΓΓ  Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για να υπογραφεί. Επίσης, σημαντική παρέμβαση είχαμε στο να ανατεθεί από τον δήμο Ιεράπετρας στο ΜΦΙΚ η μελέτη για την σύνταξη του Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου που θα αφορά τη Χρυσή και που στη συνέχεια θα υποβληθεί προς υπογραφεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να υπάρξει ΠΔ για την προστασία της Χρυσής. Παρακολουθούμε στενά το θέμα και έχουμε συνεργασίες με όλες τις αρμόδιες αρχές αλλά και τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έχει εμπλακεί από τον Ιούνιο του 2012, όταν στα πλαίσια του απολογιστικού σεμιναρίου του δικτύου, υποβλήθηκε σχετικό έγγραφο υπογραφόμενο από συμμετέχοντες στο σεμινάριο, στο οποίο αναφέρονταν τα προβλήματα της Χρυσής.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Έχει παραχθεί πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για όλα τα προγράμματα αειφόρου εκπαίδευσης, που παρακολουθούν οι μαθητές. DVD με το υλικό των προγραμμάτων αποστέλλεται στα σχολεία που επιλέγονται να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, ώστε να είναι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί προετοιμασμένοι θεωρητικά για το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται κατά την επίσκεψη του σχολείου στο ΚΠΕ, στο βιωματικό μέρος του προγράμματος, με εργαστήρια και δράσεις που παρακολουθούν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί στην ύπαιθρο. Υλικό που έχει εκδώσει το συγχωνευμένο ΚΠΕ Νεάπολης διατίθεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές που παρακολουθούν σχετικά προγράμματα ή στα πλαίσια σεμιναρίων.

 

Συνεργασίες με άλλα ΚΠΕ

Μέλη της Π.Ο του ΚΠΕ συμμετέχουν στις Συντονιστικές ή Παιδαγωγικές ομάδες θεματικών δικτύων άλλων ΚΠΕ και συνεργάζονται βοηθώντας στην υλοποίηση των στόχων τους. Τα δίκτυα που συμμετέχουν τα μέλη της Π.Ο του ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης είναι: α) Περιφερειακό/Ανακύκλωση/ΚΠΕ Βάμμου, β) Εθνικό /Σπήλαια/ ΚΠΕ   Βάμμου, γ) Εθνικό /Υπαίθρια Διαβίωση/ ΚΠΕ Παρανεστίου, δ) Εθνικό/ Οικολογικά σχολεία/Αθμια Πειραιά-ΕΕΠΦ, ε) Εθνικό /Τουρισμός και περιβάλλον / ΚΠΕ Αρχανών.

 

Συνεργασίες με άλλους φορείς

Η Π.Ο του ΚΠΕ Ιεράπετρας- Νεάπολης έχει αναπτύξει συνεργασία με τους παρακάτω φορείς για την υλοποίηση των δράσεών του.

  1. Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Δήμους Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Σητείας, Νομικά Πρόσωπα Δήμων Λασιθίου για περιβάλλον.
  2. Πανεπιστήμιο Κρήτης- ΜΦΙΚ, το ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
  3. ΠΕΕΚΠΕ Παράρτημα Κρήτης
  4. Την ΣΕΠΕΔ, Την Περ/κή Δ/νση Εκπ/σης Κρήτης, Τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης όλων των νομών της Κρήτης, Τους Σχολικούς Συμβούλους, Τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των Νομών Κρήτης, Όλα τα ΚΠΕ και ιδιαίτερα αυτά της Κρήτης, Τους εκπ/κούς από όλα τα σχολεία της εμβέλειας του ΚΠΕ.
  5. Το WWF Ελλάς και το γραφείο του στην Κρήτη, Την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, το ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, τον ΕΣΔΑΚ ΚΡΗΤΗΣ, Το Δίκτυο μεσόγειος ΣΟΣ, Την Σπηλαιολογική Εταιρεία Ελλάδας.
  6. Τα ΚΠΕ Παρανεστίου, ΚΠΕ Έδεσσας, ΚΠΕ Βάμου, τον Δήμο Χερσονήσου Ηρακλείου, τον Δήμο Περάματος Ρεθύμνου.
  7. Την Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, Την Ι. Μητρόπολη Πέτρας και Χερονήσου, Την Ι. Μητρόπολη Ρεθύμνης
  8. Το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων «ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ», Διάφορες Κυβερνητικές και Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές οργανώσεις του νομού Λασιθίου

 

Πρώτος προγραμματισμός δράσεων σχολικού έτους 2013- 2014

Ήδη έχει υποβληθεί στο Υπουργείο παιδείας & Θρ/των ένας πρώτος σχεδιασμός των δράσεων που θα υλοποιήσει το ΚΠΕ Π.Ε Λασιθίου, την επόμενη σχολική χρονιά. Έτσι σχεδιάζονται ένα σεμινάριο του δικτύου για την ανακύκλωση τον Οκτώβριο στην Ιεράπετρα, ένα σεμινάριο του δικτύου Υγροτόπων τον Νοέμβριο στη Σητεία, ένα σεμινάριο εισαγωγικής επιμόρφωσης τον Δεκέμβριο, στην Ιεράπετρα ή στη Νεάπολη, σεμινάριο και ημερίδα αφιερωμένα στον ενεργό πολίτη, που είναι το θέμα του θεματικού  έτους 2014, ημερίδες και δράσεις για τους ντόπιους σπόρους και ποικιλίες, την κομποστοποίηση, την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος κλπ. Επίσης θα γίνουν αρκετές δράσεις δια βίου εκπαίδευσης, ανταλλαγής μαθητών στα πλαίσια των δικτύων που συντονίζει το ΚΠΕ, ενώ προβλέπεται να υποδεχθεί το ΚΠΕ περίπου 40 ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της εμβέλειάς του.

 

Να σημειώσουμε ότι παρά τις όποιες αντιξοότητες μέσα στις οποίες εργάζονται οι εκπαιδευτικοί και παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, διαπιστώνουμε ότι τα προγράμματα αειφόρου εκπαίδευσης όλο και αυξάνονται, με αποτέλεσμα το δημόσιο σχολείο να εκπαιδεύει τη νέα γενιά στην ορθολογική διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικών πόρων με κύριο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας.

 

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συμμετέχουν πάντα πρόθυμα στις δράσεις και στα προγράμματά μας, τα στελέχη της εκπαίδευσης (Δ/ντές Δ/νσεων, συμβούλους, Δ/ντες σχολείων, υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων), τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τα μέλη ΜΚΟ για την διάθεσή τους και άμεση ανταπόκριση στο να μας υποστηρίζουν στο έργο μας.  Ευχαριστούμε, επίσης,  εκλεγμένους και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Λασιθίου που ανταποκρίνονται άμεσα  και μας βοηθούν στο έργο μας, συνεργαζόμενοι μαζί μας.

 

Για την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης

Ο Υπεύθυνος

Παύλος Εμμ. Δασκαλάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos