Για η φωτιά στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου
ένα από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα ρίχνει νερό, ενώ φορτωτής του ΧΥΤΑ σκεπάζει με χώμα

Για τη φωτιά στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου, λάβαμε μια σειρά δηλώσεων δια των οποίων οι γράφοντες προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης:

Σε επιφυλακή για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το πρωί της Κυριακής 21 Σεπτεμβρίου 2025 στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Αγίου Νικολάου βρίσκονται ο Δήμος Αγίου Νικολάου και οι Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

Στις προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που με επίγεια και εναέρια μέσα επιχειρούν για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου, ο Δήμος Αγίου Νικολάου συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα οχήματα, μηχανήματα και μέσα Πολιτικής Προστασίας, ενώ από την πρώτη στιγμή στο σημείο της φωτιάς μετέβη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης, που βρίκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ και Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμει και η Περιφέρεια Κρήτης. Στον χώρο του ΧΥΤΑ βρίκονται επίσης ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μπελούκας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ Κωνσταντίνος Αφορδακός, παραμένοντας σε συνεχή συντονισμό με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

Συνεργασία Δημοτών – Θωμάς Χαριτάκης:

Δυστυχώς, σήμερα είχαμε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός στο ΧΥΤΑ του Δήμου μας και αναφέρομαι στη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί.

Σαν δημοτική παράταξη με δημόσια παρέμβασή μας, αλλά και στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, είχαμε ενημερώσει για την κακή κατάσταση που έχει περιέλθει ο ΧΥΤΑ, παρομοιάζοντάς τον σαν ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Βρεθήκαμε νωρίς το πρωί στο χώρο του ΧΥΤΑ με τον πρώην αντιδήμαρχο καθαριότητας Γιώργο Βάρδα, όπου διαπιστώσαμε το μέγεθος της φωτιάς καθώς και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στην καθαριότητα, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των ελικοπτέρων και αρκετών εθελοντών να περιορίσουν την έκταση τη φωτιάς και να τη θέσουν υπό έλεγχο, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, όπως ευχαριστούμε και τους εργαζόμενους στην πολιτική προστασία που έδωσαν τη δική τους μάχη.

Αντιλαμβανόμαστε τις ελλείψεις προσωπικού και τις δυσκολίες που υπάρχουν διαχρονικά στον τομέα της καθαριότητας, όμως πρέπει η δημοτική αρχή, η οποία είχε ενημερωθεί εγγράφως από την πυροσβεστική υπηρεσία για τους κινδύνους που υπάρχουν στο ΧΥΤΑ, να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που θα βελτιώσουν και θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του. Επίσης πρέπει να υπάρξουν δυναμικές ενέργειες, τις οποίες και θα στηρίξουμε σαν δημοτική παράταξη που θα δώσουν λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.

Δεν γίνεται να μείνει στο απυρόβλητο ο ΕΣΔΑΚ. Ο κεντρικός σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων και η υλοποίησή του που είναι δική του ευθύνη, έχει καθυστερήσει σημαντικά με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σχεδόν σε αδιέξοδο. Όλοι μαζί πρέπει να πιέσουμε για να δοθεί οριστική λύση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που συντηρείται τα τελευταία χρόνια, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα επίλυσης του. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλους μας, καθώς αφορά το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Θωμάς Ν. Χαριτάκης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ

Facebook Comments

Από giorgos

104fm.gr