Για τη Μάχη της Κρήτης
μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες της απόβασης των Γερμανών στη Κρήτη

Ήταν πρωί της 20ής Μαΐου του 1941, όταν ξεκίνησε η Επιχείρηση Ερμής (Unternehmen “Merkur”), όπως ονόμασαν οι Γερμανοί την επιχείρηση δι’ από αέρος κατάληψη της Κρήτης. Μετά από μάχες ημερών και πολλές απώλειες από τις δυο πλευρές, η Κρήτη έπεσε στα χέρια των Γερμανών, αλλά ήταν κάτι που δεν επιχειρήθηκε ξανά κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

Κανονικά η τιμή για την ημέρα έπρεπε να λάβει χώρα αυτή τη Κυριακή, αλλά λόγω εκλογών οι εκδηλώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Για την ημέρα πήραμε τα παρακάτω μηνύματα:

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

H Γερμανική εισβολή της 20ής Μαΐου 1941 στην Κρήτη, αφύπνισε αμέσως τους κατοίκους του τόπου μας,καθώς οι μακραίωνοι αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία, είχαν χαλυβδώσει το φρόνημα της αντίστασης και της αυτοθυσίας για την υπεράσπιση του πατρίου εδάφους.

Αυτή, η απρόβλεπτη  από τους επιδρομείς,  απόφαση του άμαχου πληθυσμού: να αντιμετωπίσει, χωρίς οργάνωση και προετοιμασία, χωρίς οπλισμό, σε συγκρούσεις σώμα με σώμα–με  την συνδρομή μόνον ορισμένων Συμμαχικών μονάδων, καθώς οι Κρήτες στρατιώτες δεν είχαν ακόμη επιστρέψει από το Ελληνοϊταλικό Μέτωπο– τους πάνοπλους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, υπήρξε ένα από τα καίριας σημασίας γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ογδόντα δύο χρόνια από την πραγμάτωση του ύψιστου Χρέους, παραμένει για πάντα στην συλλογική μας Μνήμη, η παλλαϊκή αντίσταση του Κρητικού λαού, τον Μάϊο του 1941, από κοινού με τα γεγονότα ηρωισμού, αυταπάρνησης, και θυσιών που ακολούθησαν, καθ’ όλη την διάρκεια των Κατοχικών χρόνων. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί διαρκές ορόσημο της ιστορικής μας πορείας, και ανυπέρβλητο παράδειγμα φιλοπατρίας και αντίστασης για όλες τις νεότερες γενεές της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης

Κάθε αναφορά στην Μάχη της Κρήτης, κάνει δικαιολογημένα υπερήφανους όλους τους Κρητικούς, που θεωρούν το Έπος αυτό από τα σημαντικότερα της ιστορικής κληρονομιάς τους.

Η συμπλήρωση 82 χρόνων από την εποποιϊα του Μαϊου 1941, έρχεται να μας υπενθυμίσει τα ανεπανάληπτα ιστορικά γεγονότα που καταγράφηκαν στην κρισιμότερη φάση του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και έκαναν όλους τους λαούς της Γης να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την θαρραλέα αντιμετώπιση ενός πάνοπλου εισβολέα, από τον άοπλο Κρητικό λαό.

Από την θρυλική εκείνη Μάχη, οι σύγχρονοι Κρητικοί, όπως και όλοι οι Έλληνες πατριώτες, αντλούμε χρήσιμα διδάγματα, που ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Στεκόμαστε με Σεβασμό αλλά και Περηφάνεια, στον Ανεπανάληπτο Αγώνα του Κρητικού Λαού, που με το δικό του μοναδικό τρόπο, τίμησε για άλλη μια φορά, τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Αξιοπρέπειας καιτου Ανθρωπισμού κι έκανε την Κρήτη σύμβολο ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στα πέρατα του κόσμου.

Μεν. Μποκέας: «Η Μάχη της Κρήτης ήταν το έπος των κατοίκων της. Το Μαλεβίζι κουβαλάει στις πλάτες του βαριές τις παρακαταθήκες της ιστορίας»

«Αίμα, φωτιά, και ξεριζωμός. Κι όμως απόρθητη η κρητική ψυχή. Η Μάχη της Κρήτης ήταν το έπος των κατοίκων της. Το Μαλεβίζι κουβαλάει στις πλάτες του βαριές τις παρακαταθήκες της ιστορίας.

Σφαγή, θηριωδία, φρίκη, βαρβαρότητα. Δαμάστα και Σάρχος καταστράφηκαν ολοσχερώς. Καμία λέξη δεν αρκεί να αποτυπώσει τη θυσία. Σήμερα στα ίδια μαρτυρικά χώματα που ποτίστηκαν με το αίμα των ηρώων μας, υποδεχτήκαμε το μαραθωνοδρόμο γιατρό Στέργιο Αράπογλου. Τον άνθρωπο που τρέχει για να αποτίσει φόρο τιμής σε τόπους ολοκαυτωμάτων της ναζιστικής κτηνωδίας. Το Μαλεβίζι δε λησμονεί. Ένα στεφάνι μνήμης και σεβασμός για εκείνους που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία.» δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Κρήτης κατά την υποδοχή του υπερμαραθωνοδρόμου Στέργιου Αράπογλου στη Δαμάστα.

Η Δαμάστα είναι ένα από τα 41 μαρτυρικά χωριά της Κρήτης από όπου θα περάσει ο Στέργιος Αράπογλου στην προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Έβρο και θα καταλήξει στην Κάτω Ζάκρο, με στόχο να ενώσει με τα βήματα του όλους τους τόπους μαρτυρίου της χώρας από τους Γερμανούς κατακτητές.

Η τελετή υποδοχής του Στέργιου Αράπογλου οργανώθηκε από το Δήμο Μαλεβιζίου, την Τοπική Κοινότητα Δαμάστας, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Αθλητικό Όμιλο και την Ενορία Αγίου Γεωργίου Δαμάστας.

Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και η υποστήριξη της πρότασης προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών, διέπραξαν οι κατακτητές στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η προσπάθεια του Στέργιου Αράπογλου τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos