για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη
Ομιλία με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την έκθεση του Ιστορικού Μουσείου «Κρήτη και Ευρώπη: ταραγμένοι αιώνες» που οργανώθηκε σε πρωτοβουλία του Γιώργου Γραμματικάκη (Αίθουσα Yehudi Menuhin, 05/03/2019)

Συγκίνηση προκάλεσε η είδηση της απώλειας του καθηγητή, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργου Γραμματικάκη. Μηνύματα και θέσεις, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον πρωθυπουργό έως και το Πανεπιστήμιο, την ΕΚΙΜ……

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γεώργιος M. Κοντάκης, αποχαιρέτισε τον Γιώργο Γραμματικάκη:

«Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον Γιώργο Α. Γραμματικάκη,
–    τον Άνθρωπο και τον ενεργό πολίτη, 
–    τον ερευνητή του μικρό-κοσμου και του μεγά-κοσμου, που πέρασε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Imperial College του Λονδίνου, τον Δημόκριτο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) της Γενεύης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και  το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως επισκέπτης Καθηγητής,
–    τον χαρισματικό μέσα στην τάξη, και ευαίσθητο πανεπιστημιακό δάσκαλο, 
–    τον επί δύο συνεχείς παραγωγικές θητείες Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης (1990-1993, 1993-1996),  
–    τον πανεπιστημιακό, όπου με την παρουσία του, το έργο του, το ύφος και το ήθος, πέτυχε να φέρει «ισοβίως» τον τίτλο του Πρύτανη, 
–    τον επί μία τετραετία Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου, 
–    τον  αντιπρόεδρο στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το μέλος στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, τον υπέρμαχο  σύνδεσης  Επιστήμης και  Μουσικής,  
–    τον Ευρωβουλευτή, οποίος υπηρέτησε ως μέλος των Επιτροπών Πολιτισμού και Παιδείας,  Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
–    τον ακαδημαϊκό που έγραψε για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, 
–    τον καθηγητή Φυσικής και στοχαστή, οποίος με τη αξεπέραστη πένα του και τον ποιητικό του λόγο  άνοιξε πρώτος την πόρτα των Ελλήνων αναγνωστών και ακροατών στους ουρανούς – με την Κόμη της Βερενίκης, τα Κοσμογραφήματα, την Αυτοβιογραφία του Φωτός, τον Αστρολάβο του Ουρανού και της Ζωής και με πλήθος σχετικών διαλέξεων σε όλη την Ελλάδα,
–    τον Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που άφησε σε όλους μας  σαφείς παρακαταθήκες για την Παιδεία, την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα.
Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τους οικείους του».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών συνήλθε σήμερα εκτάκτως στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με το άγγελμα του θανάτου του Καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη, μέλους της Ε.Κ.Ι.Μ.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την προσωπική τους οδύνη και την οδύνη των μελών της Ε.Κ.Ι.Μ. για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας που άφησε έντονο το αποτύπωμά της στην επιστήμη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Το όνομά του συνδέεται άμεσα με την οργάνωση και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο διετέλεσε καθηγητής από το 1982 ως το 2006 και Πρύτανης κατά την περίοδο 1990-1996.

Μέλος της Ε.Κ.Ι.Μ. από τον Δεκέμβριο του 1984, ο Γιώργος Γραμματικάκης ήταν διαρκώς παρών στις δραστηριότητες της Εταιρίας και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Με συγκίνηση τα μέλη του Συμβουλίου ανακάλεσαν στη μνήμη τους την ενεργή συμμετοχή του στις Γενικές Συνελεύσεις της Εταιρίας και τις πνευματώδεις συζητήσεις μαζί του στον κήπο του Ι.Μ.Κ.

Η πνευματική του ευρύτητα, το χιούμορ του και η προσήνειά του αποτελούν για εμάς πολύτιμα ενθυμήματα ενός πολύ αγαπητού φίλου.

Το Συμβούλιο της Εταιρίας αποφάσισε τα ακόλουθα:

  1. Να αναρτηθούν μεσίστιες επί τριήμερο η ελληνική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και να αφιερωθεί η αρχική σελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στη μνήμη του.
  2. Να διοργανωθεί από την ΕΚΙΜ ειδική τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο και το έργο του.
  3. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.

Ηράκλειο, 25 Οκτωβρίου 2023

Για το ΔΣ της ΕΚΙΜ

Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γενική Γραμματέας                
Αλέξης Καλοκαιρινός     Λένα Τζεδάκη-Αποστολάκη

ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Η απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη αφήνει ένα τεράστιο κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στις καρδιές των φίλων του και όσων είχαν το προνόμιο να τον γνωρίσουν. Γιατί ο καθηγητής δεν ήταν, απλώς, ένας λαμπρός αστροφυσικός και ένας άξιος Κρητικός».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο εκλιπών «υπήρξε και δημιουργικός ξεναγός για όποιον γοήτευε η μαγεία του σύμπαντος, εκλαϊκεύοντας τα μυστήριά του» και προσέθεσε: «Ήταν, όμως, και ένας ενεργός πολίτης που εκπροσώπησε με αξιοπρέπεια τη χώρα μας στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου. Ενώ, μέχρι το τέλος της διαδρομής του, με όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, γεφύρωνε την επιστήμη και την πολιτική με πυξίδα το όραμά του για μια καλύτερη κοινωνία. Η σκέψη μου είναι με την οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos