Το ΔΣ του ΟΑΚ στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου
από τη συνάντηση στο δημαρχείο

Περίσσεψαν οι φιλοφρονήσεις ανάμεσα στα μέλη της διοίκησης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, κατά τη συνάντηση αλληλοενημέρωσης που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/10) στο δημαρχείο, παρόντος και του νέου δημάρχου Μανώλη Μενεγάκη.

Ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Παπαδογιάννης εξήρε τη μοναδικότητα του οργανισμού και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Θοδωρής Νίνος, αμφότεροι διορισμένοι από τη κυβέρνηση της ΝΔ, παρόντος και στελέχους του κόμματος, μίλησε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και το master plan που έχει εκπονηθεί για την ενιαία διαχείριση νερού σε επίπεδο Κρήτης;;;. Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ανταπέδωσε τα καλά λόγια, άλλωστε η θητεία του ολοκληρώνεται τέλος του Δεκέμβρη.

Η πρώτη είδηση που βγήκε και δεν αναφέρεται στο επίσημο δελτίο τύπου που μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο στο τέλος του κειμένου, είναι ότι το κόστος του νερού που προμηθεύει ο ΟΑΚ από το φράγμα Αποσελέμη θα αυξηθεί από 20 λεπτά σήμερα, σε 31, δηλ. μια αύξηση άνω του 50%, ποσοστό που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΔΕΥΑΝΝ κ. Μαυρικάκη. Η αύξηση αυτή κατά τον ΟΑΚ είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ανόδου της τιμής του ρεύματος. Μια προσπάθεια αντιμετώπισης θα γίνει με τη παρεμβολή μιας γεννήτριας υδροστροβίλου και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με τον νέο δήμαρχο Μανώλη Μενεγάκη, Κωστής Αφορδακός, όντας Κριτσώτης, αναρωτήθηκε προβληματισμένος για την αύξηση, πως, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ύλης, δηλ. το νερό, ο ΟΑΚ το παίρνει τζάμπα από το οροπέδιο Καθαρού και κατ’ επέκταση από το οροπέδιο Λασιθίου, επιβάλλει αυτή τη τιμή.

Ο κ. Νίνος είπε ότι το φράγμα Αποσελέμη βρίσκεται σε πολύ χαμηλή στάθμη πλέον, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, κάτι που ο οργανισμός θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με συμπληρωματικά έργα χωρίς να ξεκαθαρίσει ποια είναι αυτά.

Όσο για το Master Plan, το οποίο εκπονήθηκε πέρυσι και θα παρουσιαστεί επισήμως όπως μας είπαν τα στελέχη του ΟΑΚ, εξετάζει την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων σε επίπεδο Κρήτης, κάτι το οποίο συζητείται επί δεκαετίες, αλλά δεν προχωρά, κυρίως λόγω τοπικιστικών πιέσεων της δυτικής Κρήτης, που δεν θέλει να δώσει και τυγχάνει να έχει και πάλι το πάνω χέρι λόγω των προσώπων που μετέχουν στη κυβέρνηση της ΝΔ.

Ενδιαφέρουσα ακούστηκε η πρόταση του διευθυντή της ΔΕΥΑΝΝ Γιάννη Πεδιαδίτη για υλοποίηση έργου φράγματος στον Αλμυρό ποταμό του Ηρακλείου, που θα ανακούφιζε το Ηράκλειο και το φράγμα Αποσελέμη, μια ιδέα που για την οποία υπάρχει αυξανόμενη πίεση το τελευταίο διάστημα.

το δελτίο τύπου του ΟΑΚ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos