prasinoi_logoΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Την εκλογική τους διακήρυξη δίνουν στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με τίτλο «Οικολόγοι Πράσινοι: Ψήφος συνείδησης. Γιατί η νέα Βουλή χρειάζεται τις ιδέες της Οικολογίας», η διακήρυξη αναφέρεται στις πολλαπλές διαστάσεις της κρίσης, προτείνοντας πράσινες διεξόδους για την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτική διάσταση.

 • Τονίζεται ο στόχος για 100.000 πράσινες θέσεις εργασίας και επισημαίνεται ότι «σε συνθήκες λιτότητας, γινόμαστε διπλά φτωχοί αν η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται κυρίως από την αγοραστική δύναμη».
 • Παράλληλα με τις αναφορές στο περιβάλλον, τη φύση και τα συλλογικά αγαθά προβάλλονται  οι στόχοι για ανοικτή κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ενώ τονίζεται ότι το έλλειμμα δικαιωμάτων των μεταναστών βλάπτει σοβαρά και τους Έλληνες.
 • Υπογραμμίζεται ότι η δημοκρατία που έχουμε σήμερα δεν είναι αρκετή, και σκιαγραφούνται προτάσεις για ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης.

Η διακήρυξη καταλήγει με έκκληση προς τους πολίτες για ψήφο συνείδησης προς τους Οικολόγους Πράσινους, αγνοώντας τα μηνύματα για μια ακόμη λευκή επιταγή σε κόμμα εξουσίας.

«Ζητάμε από τους πολίτες μια ψήφο συνείδησης στους Οικολόγους Πράσινους, μια ψήφο που να συνδέει την αγωνία για το περιβάλλον με άμεσες λύσεις για την οικονομία, την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα και τη διεύρυνση της δημοκρατίας», δήλωσε κατά την παρουσίαση της διακήρυξης ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων.

«Η εκλογική ενίσχυση των Οικολόγων Πράσινων θα φέρει στο προσκήνιο προτάσεις  που δίνουν προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας. Έχουμε το θάρρος να πούμε ότι τα αγαθά που δεν αγοράζονται με χρήμα, είναι ίσως τα πιο σημαντικά», δήλωσε η Ιωάννα Κοντούλη, δεύτερη επικεφαλής της εκστρατείας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Η εκλογική διακύρηξη

Σ΄ αυτές τις εκλογές όλοι μιλούν για την κρίση. Αυτό που σπάνια ακούγεται, είναι ότι η κρίση εκτείνεται και πέρα από την οικονομία ή τα δημόσια οικονομικά:

 • Αφορά το περιβάλλον, όπου τα δάση χάνονται, τα νερά μολύνονται, η αναπνοή μας δηλητηριάζεται, η διατροφή μας γίνεται επικίνδυνη υπόθεση, οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται. Στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δείχνουν ότι 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας από αιτίες που σχετίζονται με το περιβάλλον. Αν όλη η παγκόσμια οικονομία λειτουργούσε  όπως η ελληνική, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους ΤΡΙΩΝ πλανητών όπως η Γη.
 • Αφορά την κλιματική αλλαγή που κινδυνεύει να βγει τελείως εκτός ελέγχου. Για κάθε ευρώ της οικονομίας μας, η Ελλάδα εκπέμπει διπλάσια αέρια θερμοκηπίου από το μέσο όρο της Ευρώπης των 15. Τα περιθώρια στενεύουν και η Σύνοδος της Κοπεγχάγης, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δράσουμε έγκαιρα.
 • Αφορά την κοινωνία, όπου οι περισσότεροι ζουν με αγωνία για το αύριο, ο φόβος της ανεργίας διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό, τα ποσοστά φτώχειας είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, η βία – κρατική και μη  – κερδίζει έδαφος, δεκάδες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από βία μέσα στην οικογένεια, η παιδεία παραμένει δυσλειτουργική, ο εθνικισμός συνεχίζει να τρώει τις σάρκες της χώρας μας, η Κοινωνία των Πολιτών αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και η δυσπιστία για το διπλανό μας περιορίζει την κοινωνική ενεργοποίηση.
 • Αφορά τη δημόσια ζωή, όπου κόμματα και πολιτικοί έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν για να χάσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, η διαφθορά γενικεύεται, η συζήτηση εστιάζεται στα πρόσωπα αντί για τις πολιτικές, ενώ η ζημιά από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και τη νομή της εξουσίας είναι πια αδιαμφισβήτητη.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι Οικολόγοι Πράσινοι ερχόμαστε να μιλήσουμε για διεξόδους και λύσεις:

 • Για Πράσινη Στροφή στην Οικονομία, με μαζικές κοινωνικές, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου και των συνδυασμένων μεταφορών, την εξοικονόμηση νερού, τα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές, την ποιότητα ζωής στις πόλεις και τους οικισμούς, την αλλαγή μοντέλου στον τουρισμό.
 • Για 100.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας, μέσα από τις επενδύσεις που προτείνουμε, για περιορισμό της ανεργίας, τόνωση της οικονομίας και ευκαιρίες να αναπτυχθεί και ο μη κερδοσκοπικός τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας.
 • Για «εκτροπή» πόρων από το Πακέτο Αλογοσκούφη για τις τράπεζες, ώστε να χρηματοδοτηθούν με συμβολικά επιτόκια δράσεις όπως ηλιακές στέγες,  μονώσεις σπιτιών ή συνεταιρισμούς ανανεώσιμης ενέργειας, προσφέροντας σε κάθε πολίτη απτό όφελος για την τσέπη του.
 • Για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα ως εργαλείο για αναδιανομή εισοδημάτων, στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, κίνητρα για στροφή προς βιώσιμη παραγωγή και για εξοικονόμηση πόρων όπως η ενέργεια και το νερό, αντικίνητρα για την επιδεικτική κατανάλωση και για όλα όσα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σε συνθήκες λιτότητας, μαζικής υποτίμησης της εργασίας και συρρίκνωσης των εισοδημάτων για τους πολλούς, γινόμαστε διπλά φτωχοί αν η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται κυρίως από την αγοραστική δύναμη. Προχωράμε λοιπόν και πέρα από την προσπάθεια για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις:

 • Αγωνιζόμαστε για τα συλλογικά αγαθά που κάνουν τη ζωή όλων καλύτερη: αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες, πόλεις φιλικές στο περπάτημα και το ποδήλατο, πάρκα και πλατείες που δε σε διώχνουν, απόλυτη προστασία της δασικής γης και επιστροφή της φύσης στην πόλη, τροφή χωρίς ρίσκα για την υγεία μας, καθαρό αέρα και καθαρές ακτές, παρεμβάσεις σε όλα όσα μας αρρωσταίνουν, αλλά και αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και περίθαλψης.
 • Απαιτούμε να δοθεί στο περιβάλλον η προτεραιότητα που του αξίζει στην πολιτική ατζέντα, ώστε ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε να μην κόβει το κλαδί όπου καθόμαστε. Καταθέτουμε προτάσεις που δείχνουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι η μόνη που δίνει ουσιαστικές λύσεις στα θέματα της απασχόλησης και της ευημερίας, έστω κι αν μειώνει τα κέρδη κάποιων λίγων.
 • Θέλουμε μια οικονομία με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται να οριοθετήσουμε την Πράσινη Οικονομία από τα επικοινωνιακά παιχνίδια των κομμάτων εξουσίας: δεν αρκεί η αποσπασματική ανάπτυξη κάποιων επιμέρους τομέων, όταν οι συνολικές επιπτώσεις στο περιβάλλον παραμένουν ίδιες ή και αυξάνονται.
 • Αγωνιζόμαστε για ανοικτή κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που δε θα περιθωριοποιεί τους ανέργους και τους φτωχότερους.  Επιδιώκουμε την εξάλειψη κάθε διάκρισης, ιδίως λόγω φύλου, φυλής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, υγείας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Διεκδικούμε πλήρη ισότητα δικαιωμάτων για όλες και όλους.
 • Ξέρουμε ότι το έλλειμμα δικαιωμάτων των μεταναστών βλάπτει σοβαρά και τους Έλληνες: η μαύρη εργασία δεν κάνει διακρίσεις, η παράλογη άρνηση ασύλου στους πρόσφυγες εγκλωβίζει στη χώρα μας χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν στη Δυτική Ευρώπη, η άρνηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα μας απειλεί με εκρηκτικές καταστάσεις.
 • Αγωνιζόμαστε για νομοθετική και συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων ως συναισθανόμενα όντα. Εργαζόμαστε για να σταματήσει η βάρβαρη μεταχείρισή τους και να πάψουν να θεωρούνται διακοσμητικά ή αναλώσιμα.

Η δημοκρατία που έχουμε σήμερα δεν είναι αρκετή. Το συγκεντρωτικό κράτος , η  παντοδυναμία του πρωθυπουργού, η κομματική νομή της εξουσίας και το έλλειμμα αξιοπιστίας των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που διασφαλίζουν την ψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου, η αίσθηση των πολιτών ότι ελάχιστα επηρεάζουν τις εξελίξεις, συγκροτούν ένα ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα που έχει δείξει τα όριά του.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι διακυβέρνηση σημαίνει διαμόρφωση ευρύτερα αποδεκτών στόχων και συντονισμό για την προώθησή τους. Δίνουμε ήδη τα πρώτα μας δείγματα γραφής, δημοσιεύοντας τα οικονομικά μας στο διαδίκτυο και αρνούμενοι το δωρεάν αυτοκίνητο για τον ευρωβουλευτή μας.

Σ’ αυτές τις εκλογές καταθέτουμε τις προτάσεις μας για άλλο μοντέλο διακυβέρνησης: με ισχυρές αυτοδιοικούμενες περιφέρειες, δημοψηφίσματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών, ανοικτή διαβούλευση για κάθε νομοσχέδιο, ισχυρές Ανεξάρτητες Αρχές και υπηρεσιακή ανεξαρτησία της διοίκησης, αλλά και με απλή αναλογική και κυβερνήσεις συνεργασίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε βασικές διαφορές από τα άλλα κόμματα, σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των κομμάτων εξουσίας και δεν προσβλέπουμε άμεσα στη συμμετοχή μας στην εξουσία. Αντίθετα όμως με άλλους, αφήνουμε υπό όρους περιθώρια για μετεκλογικές συνεργασίες με απτές προγραμματικές δεσμεύσεις, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μη δώσουμε παράταση ζωής σε ένα επικίνδυνο πολιτικό σύστημα.

Αν η ψήφος των πολιτών μας δώσει αυτή την εντολή, τα μέλη μας θα αποφασίσουν μετά τις εκλογές, δημοκρατικά και δεσμευτικά για όλους, κατά πόσο η επιλογή μας θα είναι κυβερνητική συνεργασία, ψήφος ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας ή ρόλος προγραμματικής αντιπολίτευσης. Κριτήριο θα είναι οι βασικές μας προτεραιότητες και το κατά πόσο οι άλλες πλευρές θα δεχθούν να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, και να εγκαταλείψουν οριστικά επιλογές όπως η εκτροπή του Αχελώου, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό ή οι σκέψεις για πυρηνική ενέργεια.

35 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτήσουμε με την ψήφο μας το γερασμένο πελατειακό σύστημα των μονοκομματικών κυβερνήσεων και της νομής της εξουσίας.

Η νέα Βουλή χρειάζεται τις ιδέες και τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, την έξοδο από την κρίση, τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Καλούμε τους πολίτες να αγνοήσουν τα μηνύματα που προτείνουν μια ακόμη λευκή επιταγή σε κόμμα εξουσίας. Ζητάμε λοιπόν την ψήφο σας:

 • για να σπάσουμε το φράγμα του 3% και να εκλέξουμε την πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα των Οικολόγων Πράσινων, με 8-10 βουλευτές.
 • για να φέρουμε νέες προτεραιότητες, νέες ιδέες στον πολιτικό διάλογο και νέα θέματα στην πολιτική ατζέντα.
 • για να ασκήσουμε πίεση και να επηρεάσουμε τις επιλογές και των άλλων κομμάτων

για να πλαισιώσουμε, και με την ψήφο μας, το αίτημα για κοινωνική  ενεργοποίηση και για αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: