Απο την ημερίδαΜε ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την ημερίδα “Interact Promonte” που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (11/5) στο Ξενοδοχείο «Ερμής» στον ¶γιο Νικόλαο με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκλεγμένων Αντιπρόσωπων ορεινών περιοχών.
Στόχος της διακρατικής ημερίδας ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και μεθοδολογίας για τη συνεργασία νησιωτικών ορεινών περιοχών σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα του INTEREG III στις Μεσογειακές ορεινές περιοχές και άλλα κοινοτικά εργαλεία όπως (Διαρθρωτικά ταμεία).

Με πολύ καλή επιλογή ομιλητών από την Ελλάδα και την Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες στα τέσσερα στρογγυλά τραπέζια που οργανώθηκαν επικεντρώνοντας στα κοινά προβλήματα ανάπτυξης των ορεινών νησιωτικών περιοχών της Μεσογείου.

Νομάρχης Λασιθίου στο βήμαΣτις εργασίες της ημερίδας παρευρέθησαν ο Ευρωβουλευτής Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χατζηδάκης και ο Βουλευτής Λασιθίου Μιχάλης Καρχιμάκης..
Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία του «Πατριάρχη της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης» τέως Δημάρχου νωγείων κ. Γεώργιου Κλάδου αλλά και των Δημάρχων Αγίου Νικολάου, Ιτάνου και των υποψηφίων Δημάρχων, Σητείας Νίκου Κουρουπάκη και Αγ. Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη. Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεόδωρος Πατεράκης και ο Αντινομάρχης Σήφης Αναστασάκης.

Συμμετείχαν με εισηγήσεις στα 4 στρογγυλά τραπέζια, μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Μηλιαράς, ο Δήμαρχος Νίκου Καζαντζάκη κ. Ρούσος Κυπριωτάκης η κ. Μπρεδάκη Ελένη, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΕΠ Κρήτης, η κ. Πανοπούλου εκπροσωπώντας το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η κ. Σεμερτζιάν Στέλεχος της Μονάδας διαχείρισης Β2 παρακολούθησης και διαχείρισης Υπουργείου Οικονομίας ΕΥΔ του προγράμματος INTEREG III, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Προγραμματισμού της ΝΑΛ, Μανώλης Ζαχαρενάκης, ο κ. Νίκος Πετράκης Πρόεδρος του ργανισμού Ανάπτυξης Σητείας ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου Χαράλαμπος Αντωνακάκης, Ο κ. Μαγκάνας Θεμιστοκλής από τον ΟΑΝΑΚ, ο Μελετητής Ιγνατιάδης Παναγιώτης εκπροσωπώντας τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου και πολλοί άλλοι.
Από την Ευρώπη συμμετείχαν ο εμπνυστής του Interact Pro monte κ. Nikolas Evrard, ο εκπρόσωπος του τμήματος Γεωργίας και Αλιείας της Κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων κ. Jose Maria Gonzalez Ortea, o k. Χριστόδουλος Φωτίου από το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας USEM Περιφέρειας Σικελίας, ο κ. Orazio Sciacca από το πρόγραμμα «Μεσογειαή Ταυτότητα» και πολλοί άλλοι από αναπτυξιακές εταιρίες της Κρήτης και του εξωτερικού.

Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την εξαγωγή των συμπερασμάτων τα οποία και θα τυποποιηθούν στο κεντρικό Συνέδριο του “Interact Promonte” στην Γαλλική πόλη Σαβόη για να απτελέσουν τη βάση για προτάσεις στο Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας:

  • Καταδείχτηκαν τα υπαρκτά προβλήματα των ορεινών περιοχών και η υστέρηση ανάπτυξης σε σχέση με τις πεδινές περιοχές.
  • Διαπιστώθηκε η ύπαρξη κοινής ταυτότητας των ορεινών περιοχών των νησιών της Μεσογείου, που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και πρέπει να προβληθούν από κοινού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Κοινή άποψη είναι η ύπαρξη πολλών πλεονεκτημάτων που μας κάνουν αισιόδοξους για την περαιτέρω ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι ο φυσικός, πολιτιστικός και πολιτισμικός πλούτος, η ανάγκη της σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση.
  • Αποτυπώθηκε η ύπαρξη πολλών μελετών και προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε τοπιό επίπεδο, ειδικά στις ορεινές περιοχές, κυρίως από Επιχειρησιακά προγράμματα (ΟΠΑΑΧ) και Leader και λιγότερο από προγράμματα διακρατικής και διασυνοριακής συνεργασίας.
  • Τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής των τοπικών φορέων (Αυτοδιοίκηση, Αναπτυξιακές εταιείες) και της ευαισθητοποίησης των ιδίων των ενδιαφερομένων για την τοπική ανάπτυξη ειδικά των ορεινών περιοχών. Απαιτούνται εθελοντές για την ανάπτυξη, όπως ενδεικτικά αναφέρθηκε.
  • Διαπιστώθηκε η μείωση της σημασίας του γεωργικού τομέα στη συνολική οικνομία και επομένως επιτείνεται η ανησυχία για τη πρόοδο των ορεινών περιοχών, όπου ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να κρατά μεγάλο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Σημειώθηκε η ανησυχία για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης λόγω των μικρών χρηματοοτήσεων, της γραφειοκρατίας που πρέπει να μειωθεί, της εισβολής του αστικού τόπου ζωής και στην ύπαιθρο. Περιμένουμε την ολοκλήρωση των υλοποιήσεων. Ζητούμε περισσότερη αποκέντρωση.
  • Η συνεργασία για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών παρουσιάστηκε ως ένα απαραίτητο εργαλείο. (Μεταφορά εμπειριών τεχνογνωσίας, κοινή πολιτική ανάπτυξης).
  • Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από εταίρους του προγράμματος στα πλαίσια διαφόρων διακρατικών προγραμμάτων από τις Βαλεαρίδες νήσους, τη Κορσική, τη Σικελία, αλλά τη Κύπρ και τη Κρήτη με την δραστηριότητα των αναπτυξιακών εταιρειών.
  • Αναφέρθηκε η σημασία της Καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών και της γνώσης στη περαιτέρω ανάπτυξη των ορεινών περιοχών: μια επαρχία – ένα ανοικτό σχολείο, να κινήσουμε τα νησιά – με ευφυή τρόπο, όπως αναφέρθηκε επιγραμματικά.
  • Παρουσιάστηκαν οι άξονες προγραμματισμού για τη νέα προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, ως προς τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα , αλλά και τα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας.
  • Κατατέθηκε η άποψη ότι η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ολοκληρωμένο τρόπο σε πλαίσια ευρύτερα (π.χ. επίπεδο περιφερειών).
  • Επισημάνθηκαν οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη νησιά της Μεσογείου, που πρέπει να είναι νησιά ηρεμίας αι ειρήνης , και παρουσιάστηκαν οι αρχές του δικτύου MODEM. (Δίκτυο μεσογειακών ορεινών νησιών.)

Δείτε επίσης τον δικτυακό τόπο του προγράμματος:

www.interact.promonte.net

Print Friendly, PDF & Email

Από manos