Μητροπολίτης Ιεραπύτνης, Νομάρχης ασιθίουΟμόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου, ενέκρινε την Τετάρτη (25/1) μετά από πολύωρη συνεδρίαση την πρόταση της επιτροπής που μελέτησε όλη τ πρόταση της Loyalward Group Plc, για το έργο «Κάβο Σίδερο», μια πρόταση ήπιας ανάπτυξης του βορειοανατολικού άκρου του νομού Λασιθίου, που σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων της εταιρίας, το ύψος της αγγίζει το ύψος ολόκληρου του ΠΕΠ Κρήτης.

Λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης και του παρελθόντος για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω, στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου, εκτός το Νομάρχη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου, αλλά και τους Νομαρχιακούς Συμβούλους, βρέθηκαν ο Μητροπολτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού και πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή Θεόφιλος, ο Δήμαρχος Ιτάνου Γιάννης Περάκης, ο πρώην Δήμαρχος Σητείας και μέλος του ιδρύματος, Νίκος Κουρουπάκης, εκ μέρους της Οικολογικής Ομάδας Σητείας, ο Αντώνης Ανηψητάκης και στελέχη αλλά και ένας εκ των μελετητών του έργου «Κάβο Σίδερο» της Loyalward Group Plc.

Εκ των μελετητών που παρουσίασεΣτην αρχή έγινε μια πρώτη παρουσίαση του έργου, μέσω προβολής κάποιων σημείων, από τη μελέτη του έργου. Την θετική εισήγηση υπέρ της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώεων έκανε ο υπεύθυνος τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, κ. Ζαχαρενάκης, ο οποίος ανέλυσε με αρκετές λεπτομέρειες όσα η επιτροπή μελέτησε αλλά και εξέφρασε προβληματισμούς για κάποια σημεία κάνοντας παράλληλα προτάσεις.

Ο Δήμαρχος Ιτάνου, μετέφερε όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την επένδυση αυτή, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του για θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, αλλά και διάθεσης σκουπιδιών των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και κοινωνικού ελέγχου μιας τέτοιας τεράστιας επένδυσης που θα λλάξει τον κοινωνικό, οικονομικό, αλλά και δημογραφικό χαρακτήρα της περιοχής.

Ο πρώην Δήμαρχος Σητείας και μέλος του Ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή, Νίκος Κουρουπάκης, εξέφρασε την αγωνία του επιτέλους να αρχίσει να υλοποιείται αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο που έχει αργήσει πολύ.

Ο Αντώνης Ανηψητάκης, εκ μέρους της Οικολογικής Ομάδας Σητείας τεκμηρίωσε την αγωνία του για κάποιες από τα έργα που περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο ανάπτυξης, αποδεχόμενος σε κάποιο βαθμό πλέον το έργο, ενώ στη συνέχεια οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι υπέβαλλαν σειρά ερωτήσεων στον μελετητή.

Δήμαρχος ΙτάνουΗ Loyalward Group Plc, που έχει μετονομαστεί πλέον σε Minoan Group Plc, είναι μια εταιρεία με έδρα το Kent της Μεγάλης Βρετανίας. Η υπόθεση της σχέσης με τη Μονή Τοπλού και στη συνέχεια με το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή πάει πίσω πάνω από 10 χρόνια, με πολλές αλλαγς στο διοικητικό της σχήμα, αλλά και πολλή φημολογία για τις δυνατότητες της.
Στην αρχή της όλης σύλληψης του έργου, υπήρξε και ένας Αυστριακός Όμιλος, ο οποίος μετά από διάφορες περιπέτειες, αποσύρθηκε.

Είναι η πρώτη φορά πάντως που η Minoan Group Plc πλέον δίδει μια λεπτομερή μελέτη με τα σχέδια για την ανάπτυξη της περιοχής στον Κάβο Σίδερο. Αναμένουμε πλέον την υλοποίηση και παρακολουθούμε στενά….

Print Friendly, PDF & Email

Από manos