Στα πλαίσια του συνεχιζόμενου διαλόγου, για όλα όσα έγιναν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου στις 28 Ιανουαρίου 2005, το Λάσιον Κοινόν απαντά στο Νομάρχη Λασιθίου.

Κώστας ΖουράριςΜ΄ αυτήν την έκφραση, πριν από μερικά χρόνια, ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εξύβρισε και χαρακτήρισε απαξιωτικά όλο το νομό μας και τους κατοίκους του, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν κάποιες αντιρρήσεις στο θέμα της χωροθέτησης του ΑΗΣ στον Αθερινόλακκο. Τότε που η προσολή και η ύβρις ήταν τεράστια και αφορούσε συνολικά το Λασίθι, ο σημερινός νομάρχης και η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ σιώπησαν γιατί έβαζαν και βάζουν το κόμμα πάνω από το νομό και την αξιοπρέπεια του. Τώρα όμως που δεν κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη ευαισθησία και ήθος και τους ενχλεί οποιαδήποτε έκφραση και παραπομπή του λόγου, ακόμα και αν είναι και σε πρώτο πρόσωπο και δεν αφορά αυτούς ή το νομό Λασιθίου, όπως έγινε με τον Κ. Ζουράρι. Απ΄ ότι φαίνεται μάλιστα, τώρα χρησιμοποιούν και τον ίδιο συντάκτη στις εύθικτες ανακοινώσεις τους οι οποίες τελειώνουν –εντελώς τυχαία- με την ίδια έκφραση «Αιδώς Αργείοι».

Μάλιστα, ο Νομάρχης Λασιθίου Α. Στρατάκης στην πρόσφατη ανακοίνωση του ενάντια στην παράταξη μας ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας και στρουθοκαμηλισμού. Εκφράζει την έκπληξη του, την αγωνία του για το που πάμε και μας καλεί να σκύψουμε το κεφάλι και να ζητήσουμε ταπεινά συγνώμη από το Λασιθιώτικο λαό. Αν όμως κάποιος πρέπει να ζητήσει συγνώμη είναι ο ίδιος ο Α. Στρατάκης και η παράταξη του που έχουν μετατρέψει το νομό μας σε ουραγό της ανάπτυξης και των εξελίξεων στο νησί, ακόμα και στον τομέα του τουρισμού, στον οποίο το Λασίθι στο παρελθόν υπήρξε πρωτοπόρος νομός.

Ο κ. Στρατάκης και η πλειοψηφία του Ν.Σ. για να μην επικεντρώνεται η συζήτηση στα λάθη και στις ευθύνες της παράταξης τους, ασχολούνται και προσβάλουν συνεχώς τον επικεφαλής του «Λσίου Κοινού» Κ. Ζουράρη, χρησιμοποιώντας ακραίες εκφράσεις, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται ως υπερασπιστές των καλών τρόπων και των ευγενικών συμπεριφορών. Αποκρύπτουν όμως ότι ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Περισυνάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ν.Σ. στις 26/1/2004 απευθύνθηκε στον Κ. Ζουράρι και του είπε «αϊ γ….ου»» και «θα σε χαστουκίσω». Αποκρύπτουν ότι ο πρόεδρος του Ν.Σ. κ Θ. Πατεράκης σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη χαρακτήρισε τον Κ. Ζουράρι «σάτυρο», «άσχετο» και «χυδαίο πρόσωπο». Δηλαδή αυτό είναι το ήθος που τόσο συχνά επικαλούνται;

Οι επιθέσεις του γνωστού κομματικού μηχανισμού στον Κ. Ζουράρι άρχισαν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του το καλοκαίρι του 2002. Από τότε ξεκίνησε σε όλο το νομό Λασιθίου μια εκστρατεία λασπολόγησης και ελεεινολόγησης του Κ. Ζουράρη με κάθε τρόπο, επικφαλής στην οποία ήταν ο βουλευτής Καρχιμάκης και οι κατά καιρούς στενοί του συνεργάτες, όπως βέβαια και ο σημερινός νομάρχης. Διαστρέβλωναν κάθε του έκφραση, ασχολούνταν και προέβαλαν θέματα άσχετα με τα προβλήματα του νομού, έφτασαν στο σημείο να τον αποκαλούν ακόμα και τρομοκάτη και συνεχώς αυτοί εμφανίζονταν οι υπερασπιστές του ήθους και των καλών τρόπων, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί ήταν οι πιο ακραίοι υβριστές. Παράλληλα με κουτοπόνηρο τρόπο αποπροσανατόλιζαν και αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα του νομού και από τις ευύνες τους. Αυτή η εκστρατεία ψεύδους και υποκρισίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα συνεχίζεται, όσο ο Κ. Ζουράρης με τον καυστικό και πολλές φορές ενοχλητικό του λόγο, αναδεικνύει τα λάθη και την ενδοτικότητα τους που συνεχώς φέρνει το Λασίθι ουραγό των εξελίξεων στο νησί.

 Όμως για να δούμε και την ωμή πραγματικότητα: εδώ και δύο βδομάδες ο κ. νομάρχης αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε δημόσια απάντηση στα σοβαρά θέματα που έχουμε θέσει:

• Για τις ευθύνες της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου που πριν ένα χόνο ψήφισε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΑΗΣ στον Αθερινόλακκο που έδινε στην ΔΕΗ την τεχνική δυνατότητα μελλοντικής αύξησης της ισχύος του σταθμού μέχρι και στα 500 MW.

• Για την ανάγκη να συζητηθούν στο νομαρχιακό συμβούλιο οι εξελίξεις για το φράγμα Αποσελέμη, κάτι που ο νομάρχης αποφεύγει εδώ και ένα χρόνο, ενώ ταυτόχρονα στηριζόμενος σε προ 10ετίας απόφαση του Ν.Σ. (τα δεδομένα της οποίας προφανώς έχουν αλλάξει) αναπτύσσει δραστηριότητα για το θέμα και αποστέλλει άστοχες επιστολές προς υπουργεία, αποδεχόμενος το έγκλημ εναντίον του νομού..

• Για την ανάγκη να υπάρξει στο Ν.Σ. συζήτηση για το θέμα του ΒΟΑΚ και να ζητηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ στη νέα δημοπράτηση του έργου «Αγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό» να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις του Ν.Σ (για τις κοιλαδογέφυρες και τις κλήσεις του δρόμου) κάτι το οποίο δεν είχε γίνει στην πρώτη δημοπράτηση του έργου από την προηγούμενη κυβέρνηση και ο κ. Νομάρχης το είχε αποκρύψει από το όργανο.

• Για την πρόταση μας να συγκροτηθεί ενιαία επιτροπή από τους φορείς του νομού που θα παρακολουθεί και θα προωθεί το αίτημα για τη δημιουργία της μεταβατικής έδρας εφετείου στη Νεάπολη, πρόταση που έχουμε κατατεθέσει από τον Ιούνιο του 2004 χωρίς να την εισάγουν στην ημερήσια διάταξη του νομαρχιακού συμβουλίου.

• Για την αυταρχική συμπεριφορά του προέδρου του Ν.Σ. Θ. Πατεράκη ο οποίος, ερχόμενος σε αντίθεση με τα λεγόμενα του ίδιου του Νομάρχη, επέμενε στην πρόσφατη συνεδρίαση να γίνει ψηφοφορία για το θέμα του ΑΗΣ χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση, κάτι πρωτόγνωρο για όργανο αυτοδιοίκησης, πράξη που προσβάλει επί της ουσίας τους δμοκρατικούς θεσμούς και τις συλλογικές διαδικασίες πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε έκφραση ή παραπομπή του λόγου οποιουδήποτε συμβούλου.

Για όλα τα παραπάνω σοβαρά θέματα ο νομάρχης Λασιθίου Α. Στρατάκης τηρεί σιγή ιχθύος και ασχολείται μόνο με το αν είναι ή χι «ετερόκλητη συμμαχία» το Λάσιον Κοινόν, κάτι που δείχνει ότι ενδιαφέρεται μόνο για τους πολιτικούς συσχετισμούς και όχι για τα προβλήματα του νομού. Προκαλούμε για ακόμη μια φορά το νομάρχη Λασιθίου να δώσει κάποια δημόσια απάντηση στα παραπάνω σοβαρά θέματα, αν επιθυμεί να εωρείται νομάρχης Λασιθίου και όχι απλός συνεργάτης και εκπρόσωπος του βουλευτή Καρχιμάκη.

Λάσιον Κοινόν

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: