λαπτοπΈνα laptop για μαθητές, αξίας 80 ευρώ παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Τύνιδα. Η ιδέα ανήκει στον ελληνοαμερικανό, Νίκολας Νεγρεπόντη, ιδρυτή του Media Lab του Πανεπιστημίου ΜΙΤ και έχει στόχο να μειώσει το ψηφιακό χάσμα.

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν, καλωσόρισε το πράσινο μηχάνημα, όπως ονομάζεται χαϊδευτικά το laptop. Σε μήνυμα του αναφέρει ότι το νέο μηχάνημα θα ανοίξει νέους δρόμους στην εκπαίδευση, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το μικρό laptop καταναλώνει πολύ λίγο ρεύμα. Φορτίζεται χειροκίνητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως συμβατικό κομπιούτερ, ως ηλεκτρονικό βιβλίο. ως κονσόλα παιχνιδιών αλλά και ως τηλεόραση. Το εξωτερικό του περίβλημα είναι από λάστιχο. Διαθέτει επεξεργαστή 500MHz, μνήμη flash αντί για σκληρό δίσκο και τέσσερις εξόδους USB.
Ο κ. Νεγρεπόντης, αναφέρει πως σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά «ρουφούν σαν σφουγγάρι» ό,τι έχει σχέση με τους υπολογιστές, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία ζουν και το βιοτικό τους επίπεδο. Θέλοντας να δώσει μια ευκαιρί σε όλα τα παιδιά δημιούργησε το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ένα Laptop για κάθε Παιδί, προκειμένου να διανέμει τα μηχανήματα στις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η κατασκευή των υπολογιστών θα ξεκινήσει τον Φεβρουάιο. Για να συμμετάσχει μία κυβέρνηση στο πρόγραμμα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα αγοράσει ένα εκατομμύριο μηχανήματα τα οποία θα διανεμηθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες και αρχικά δεν προβλέπεται να βγουν στο εμπόριο.
Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης
Η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κα. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη έθεσε το θέμα στη Βουλή, με παρέμβασή της στην Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
«Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός One Laptop Per Child, με στόχο να κάνει την πληροφορική προσιτή σε παιδιά σχολικής ηλικίας σε όλες τις χώρες του κόσμου, προγραμματίζει την παραγωγή ενός εξελιγμένου φορητού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, ο οποίος θα κοστίζει 100 αμερικανικά δολάρια (80 ευρώ), και το οποίο θα αγοράσουν οι κυβερνήσεις για να το παραχωρήσουν σε μαθητές.
Το εν λόγω πρόγραμμα θεωρείται πρωτοποριακό και έχει ως στόχο να δώσει σε κάθε μαθητή ένα σύγχρονο εργαείο μάθησης το οποίο εκτός των άλλων θα τους δίνει και την δυνατότητα να καινοτομούν.
Ο παραπάνω Οργανισμός έχει απευθυνθεί σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις του κόσμου και μέχρι σήμερα έχουν ενδιαφερθεί 150 χώρες- περίπου τα 2/3 του κόσμου.
Το Υπουργείο Παιδείας όμως, όταν απευθύνθηκε σ΄ αυτό ο εν λόγω οργανισμός για να εξετάσει το εγχείρημα του το απέρριψε χωρίς καν να το συζητήσει» αναφέρει σε μήνυμα της η κ.α Σχοινάρακη και καλεί την υπουργό ν απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
  • αν προτίθεται να μελετήσει το ενδεχόμενο να αποκτήσουν στο μέλλον και οι Έλληνες μαθητές μέσω του Υπουργείου Παιδείας το παραπάνω ατομικό φορητό Η/Υ, ως εργαλείο μάθησης και προόδου; 
  • Θα δώσει τη δυνατότητα και στους Έλληνες μαθητές να γίνουν κοινωνοί της τεχνολογικής εξέλιξης, όπως συμβαίνει πλέον ακόμη και σε χώρες φτωχότερες από την Ελλάδα, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ «εχόντων» και «μη εχόντων»;
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Print Friendly, PDF & Email

Από manos