Μητροπολίτης Πέτρας και ΧερρονήσουΑναστάτωση έχει δημιουργήσει η «απερίσκεπτη» κίνηση κάποιων εργαζόμενων καθαριότητας στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι να πετάξουν κούτες με εκκλησιαστικά είδη στη χωματερή ισίου. Η χωματερή προχθές (12/10) το πρωί είχε γεμίσει με κούτες που περιείχαν ιερά αντικείμενα, εικόνες, μικρές και μεγάλες, εκκλησιαστικά βιβλία, κάποια πολύ παλιά, σταυρούς, καντήλια, ημερολόγια, έγγραφα, κομποσκοίνια, ακόμη και εθνικά σύμβολα όπως μια ελληνική σημαία.
Οι υπάλληλοι της χωματερής στο Σίσι έμειναν εμβρόντητοι στην κυριολεξία, όταν αντίκρισαν το περίεργο θέαμα και αμέσως – έπειτα από τον σοκ της πρώτης αντίδρασης- προσπάθησαν να περισώσουν ότι μπορούσαν πριν καταστραφούν τα κειμήλια από τη φωτιά.

Η λέξη «ντροπή» φαίνεται να κυριαρχεί. «Πως είναι δυνατόν κάποιοι να έκαναν αυτά τα πράγματα, τι θα πούμε στα παιδιά μας» αναρωτιόντουσαν αναμεταξύ τους οι εργαζόμενοι. 

¶μεση ήταν η αντίδραση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριου, που με δηλώσεις του κατέκρινε την ενέργεια και ζήτησε συγνώμη για την ασέβεια που έδειξαν οι εργαζόμενοι.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολις Πέτρας και Χερρονήσου.
 
«Πληροφορήθηκα από τα μέσα γενικής ενημέρωσης ότι βρέθηκαν ιερά αντικείμενα, εικόνες, βιβλία και εθνικά σύμβολα στη χωματερή Σισίου.

Κατ΄αρχάς υπελόγισα ότι θα πρόκειται για πράγματα που είχε στο σπίτι του ιδιώτης και τα απέρριψε εκεί. Σήμερα όμως, έμαθα ότι τα ιερά αυτά πράγματα βρισκόνταν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι κι οι εργάτες, κατά την καθαριότητα διάφορων χώρων, τα έβαλαν απερίσκεπτα, μέσα σε σάκους και τα πέταξαν στην χωματερή.

Αν και τα πράγματα αυτά δεν είχαν αρχαιολογική αξία (ήταν πρόσφατα εκκλησιαστικά ημερολόγια, περιοδικά, χάρτινες εικόνες, κάδρα, σχισμένα και εφθαρμένα είδη ευλάβειας) δεν έπρεπε με τον ασεβή αυτό τρόπο να πεταχθούν στη χωματερή.

Όλα τα πράγματα που αφιερώνονται στο Θεό και ανατίθενται στην Εκκλησία καθίστανται ιερά. Όλα φλάσσονται, προστατεύονται και αν πρέπει κάποια να καταστραφούν αυτό γίνεται με τις αναγκαίες προφυλάξεις, τον απαιτούμενο σεβασμό και σε ιδιαίτερο χώρο. Σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί κατ΄ επανάληψη στις Ενορίες και στις Μονές.

Θέλω εκ μέρους της Εκκλησίας να ζητήσω συγνώμη για την ασέβεια αυτή των αρμοδίων της Μονής και δόθηκε εντολή σ αυτούς να περισυλλέξουν ό,τι έχει απομείνει από τα ιερά αυτά αντικείμενα».
Νάπολις 13 Οκτωβρίου 2005
Ο Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos