Νίκος ΧουρδάκηςΜια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Μεραμπέλλου και όχι μόνο, ο Νίκος Χουρδάκης, δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε τη Δευτέρα (17/01/2005), βρισκόμενος στην Αθήνα.

Ανήσυχο πνεύμα, γεννήθηκε στη Νεάπολη το 1920. Είχε σπουδάσει Παιδαγωγικά και δημόσιες σχέσεις. Από πολύ νωρίς δραστηριοποιήθηκε στον Προσκοπισμό, όπου χρημάτισε και αρχηγός,

Μετά τον πόλεμο υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως Ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, αναιρώντας ναρκοπέδια σε όλη τη χώρα.

Τότε, τον είδε τραυματία, η Βασίλισσα Φρειδερίκη για να τον διορίσει μετά Διευθυντή στον Πύργο Βασιλίσσης στους Αγίους Αναργύρους. Υπηρέτησε και ως γραμματέας στο Αχίλλειο στη Κέρκυρα, όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγο του.

χούντα τον απομάκρυνε και τότε, το χειμώνα του 1967, ξεκίνησε την ανέγερση του συγκροτήματος του ξενοδοχείου Μιραμπέλλο και στη συνέχεια του Μιραμπέλλο Village, όπου βρίσκονται σήμερα, στην περιοχή Χαβάνια, του Αγίου Νικολάου.

Προπολεμικά, διετέλεσε δρυτικό μέλος του Τουριστικού Συλλόγου Νεάπολης, όταν η έννοια Τουρισμός ήταν άγνωστη στη περιοχή. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος, μέχρι το τέλος, της Ξένιος Ζευς Α.Ε., του φορέα που φιλοδοξεί να ιδρύσει το Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης στην Ιεράπετρα, το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα.

Πρόσφατα έργα του, η ανακαίνιση του σπιτιού του παππού ξυλογλύπτη Γιάννη Μακράκη και η μετατροπή του σε λαογραφικό μουσείο και τα αποκαλυπτήρια της προομής του παππού στη Μονή Κρεμαστών. Αλλά και η ίδρυση του Συλλόγου φίλων της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου (Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν.).

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, του απένειμε το 2002, το παράσημο του αργυρού Φοίνικα.

Το 2003, κυκλοόρησε το βιβλίο του "Κατάθεση Ψυχής".

Απέκτησε δυο γιους, τον Γιώργο και τον Γιάννη.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη (20/01/2005) στις 3 το μεσημέρι από τον Μητροπολιτικο Ναό της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Εταιρεία «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στην Ιεράπετρα σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ", συνελθόν εκτάκτως σε συνεδρίαση, μετά το θλιβερό άγγελμα του αιφνίδιου θανάτου του Νίκου Χουρδάκη, Προέδρου του Δ.Σ. της Εταιρείας, και αφού άκουσε τις εισηγήσεις των Αντιπροέδρων κκ.Νίκου Χριστοφακάκη, Δημάρχου Ιεράπετρας και Γιάννη Λουκαράκη, Δημάρχου Αγίου Νικολάου, για την επί σειρά ετών ανιδιοτελή προσφορά υπηρεσιών για τη δημιουργία του συγκεκριμένου αεροδρομίου από τον εκλιπόντα, που υπήρξε και η ψυχή της όλης προσπάθειας,

Αποφασίζει ομόφωνα

1. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος

2. Να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του

3. Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του

4. Να εκφωνηθεί επικήδειος από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ.Γιάννη Λουκαράκη, Δήμαρχο Αγίου Νικολάου

5. Να δημοσιευτεί το παρόν στον τοπικό τύπο και να επιδοθεί στους οικείους του.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Μετά το θάνατο του Νίκου Χουρδάκη, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ.Νίκος Χριστοφακάκης έανε την παρακάτω δήλωση:

Ο αιφνίδιος θάνατος του Νίκου Χουρδάκη καθιστά το Λασίθι ακόμη φτωχότερο και γεμίζει θλίψη όχι μόνο τους οικείους του, αλλά και όλους όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του. Πραγματικός ευπατρίδης υπήρξε πρωτοπόρος σε ιδέες, αλλά και σε πράξεις. Επέλεξε να ακολουθήσει στη ζωή του το δύσκολο δρόμο της προσωπικής δημιουργίας, αλλά και της κοινωνικής προσφοράς. Ακόμη και αν διαφωνούσε κανείς με τις πολιτικές ή τις πολιτειακές του πεποιθήσεις, ουδείς δικαιούται να του αμφισβητήσει την εντιμότητα, την επιχειρημτική ικανότητα, την προσφορά αβραμιαίας φιλοξενίας, την αγωνία του για την πρόοδο του τόπου μας και προπαντός την υπέρβαση εκ μέρους του των ορίων του επαρχιώτικου τοπικισμού. Ανάμεσα στα άλλα που πίστεψε και καταπιάστηκε με πάθος είναι και η υπόθεση του Αεροδρομίου Ανατολιής Κρήτης, για την οποία αγωνίστηκε «με λογισμό και μ’ όνειρο» όσο κανείς άλλος, πιστεύοντας στην αίσια έκβασή της. Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του θα θυμούμαστε την απόλυτη προσήλωσή του στο σκοπό, που κάθε φορά όριζε να υπηρετεί, την νεανική ενεργητικότητά του, την ευελιξία του μυαλού, αλλά και την ευαισθησία της καρδιάς του, την εργατικότητα, την αυστηρότητα της συμπεριφοράς του, όταν το επέβαλαν οι συνθήκες, αλλά και την ευπροσηγορία και την καλοσύνη του. Τον ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξε και θεωρούμε αυτονόητο χρέος μας να κρατήσουμε αναμμέη τη «σπίθα» που ονομάζεται Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ" ή επί το ορθότερο Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης «ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ».

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης με την αναγγελία του θανάτου του Νικολάου Γ. Χουρδκη, κατά τη συνεδρίαση της 19-1-05, και μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Νίκου Καστρινάκη, αποφάσισε ομόφωνα να εκδοθεί το παρακάτω Ψήφισμα το οποίο να αναγνωσθεί κατά την εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο ως τελευταίος αποχαιρετισμός:

«Ο αείμνηστος Νικόλαος Χ’ Γεωργίου Χουρδάκης υπήρξε ένας επίλεκτος και καλός Νεαπολίτης και Μεραμπελλιώτης. Ένας άριστος οικογενειάρχης, παραδειγματικός και επιτυχημένος επιχειρηματίας, δημιουργικός, εφευρετικός, διορατικός και αγαπητός άνθρωπος. Πρωτοπόρος της τουριστικής ανάπτυξη και επιχειρηματικότητας. Λάτρης της ιστορίας και της παράδοσης, του κρητικού πολιτισμού, των οικογενειακών και θρησκευτικών αρχών και ιδεωδών, της πνευματικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αρχοντική και επιβλητική φυσιογνωμία, με ιδιαίτερο σεβασμό στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Με ανησυχίες, με δημιουργικότητα και αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς και σε όλα τα στάδια της ζωής του.

Τίμησε τους προγόνους του, την οικογένεια του και την κοινωνία μας και άφησε παρακαταθήκη στους επόμενους.

Τη Νεάπολη, το Μεραμπέλλο και την ευρύτερη περιοή δεν τη ξέχασε ποτέ. Την τιμούσε πάντα κι ενδιαφερόταν μέχρι τέλος της ζωής του. Η Νεάπολη θα τον θυμάται και θα τον τιμά πάντα ως ένα ελάχιστο χρέος στην προσφορά του». Επίσης το Δημοτικό Συμβοϋλιο αποφάσισε:

ι.Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια της Δημ. Αρχής στην οικογένεια του

εκλιπόντος

2.Να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία του εκλιπόντος αντιπροσωπεία

από το Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους.

3- Να κατατεθεί αντί στεφάνου στη μνήμη του αείμνηστου Νικολάου Χουρδάκη το ποσό των 200 ευρώ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας κα το ποσό των 300 ευρώ στο Κέντρο Έρευνας και Ανάδειξης Κρητικού Πολιτισμού Νεάπολης.

Ο Δήμαρχος Η Πρόεδρος του Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Δημ. Συμβουλίου

Νίκος Καστρινάκης Ελένη Μοσχοβιτάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από manos