Πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (11/10) σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιος Δεικτάκης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της “λήψης επιπλέον μέτρων για την παράνομη υλοτομία σε δάση“. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Χανίων στους τομείς Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Ταξίαρχος κ. Σκανδαλάκης Γεώργιος από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης, η κα Στυλιανή Παπαδάκη Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, κα Άννα Ηλιάδου Δ/ντρια Τελωνειακής Περιφέρειας Ηρακλείου, ο κ. Κων/νος Αραβιάκης Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, ο κ. Αμανάκης Νικόλαος από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσων, ο Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής της Δ/νσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Τάσος Ιωάννου, υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Δ/νσεις Δασών Νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων καθώς και η κα Κοζυράκη Μαρία Προϊσταμένη της Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Ιωάννου ανέφερε:
« Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συνεργάζονται ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος που παρουσιάζεται από την παράνομη υλοτομία, κυρίως για ότι αφορά τα ήμερα ελαιόδεντρα που είναι το κυρίως πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος της Κρήτης. Παράλληλα με την λαθροϋλοτομία στα δάση, που είναι το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης , θέτουμε υπόψη και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν για να τεθούν σε έλεγχο όλες οι μορφές υλοτομίας».
Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεωργίου Δεικτάκη στους δημοσιογράφους:
« Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες πληροφοριών αλλά και καταγγελιών που αναφέρουν εκτεταμένα φαινόμενα λαθροϋλοτομιών. Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου, που θα αφορούν την εντατικοποίηση των ελέγχων μέσω των δασικών περιπόλων που θα συνεργάζονται στενά με την Ελληνική Αστυνομία, με το προσωπικό των πυλών εισόδου της χώρας, για την διαπίστωση της ύπαρξης αναγκαίων νομιμοποιητικών εγγράφων ( Τελωνεία), με το ΣΔΟΕ για την διενέργεια κοινών ελέγχων ιδίως στα σημεία πώλησης (μάντρες, αποθήκες), με το Λιμενικό Σώμα για τη διακίνηση προϊόντων από και προς τις νησιώτικες περιοχές, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία που ήδη εκτελεί περιπολίες στα δάση ( μικτά περίπολα ), με το προσωπικό των ΟΤΑ».
Θα εφαρμοστεί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δεικτάκης, το θεσμικό πλαίσιο για τους παραβάτες, θα γίνεται αυστηρός έλεγχος από τους αγροφύλακες και δασοφύλακες κυρίως σε δασικά είδη και θα επεμβαίνει ο Εισαγγελέας, όπου κρίνεται σκόπιμο.
Θα πραγματοποιείται έλεγχος στα σημεία εμπορίας και θα λάβουμε κάθε μέτρο που θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη προστασία των δασών. Οι πολίτες που θα αντιλαμβάνονται να πραγματοποιείται παράνομη υλοτομία θα μπορούν να ενημερώνουν στο τετραψήφιο τηλέφωνο : 1591 από σταθερό τηλέφωνο ( χωρίς χρέωση ).
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε συνεχή μόνιμη βάση για όλες τις εγκρίσεις υλοτομιών και θα ενταχθούν στην καθημερινότητα των δασικών οργάνων.
Ο κ. Δεικτάκης ευχαρίστησε την Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσων για το ενδιαφέρον αλλά και για την σημαντική βοήθεια που παρέχουν ως προς την πάταξη της λαθροϋλοτομίας.
Σημ.:
Οι Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης λειτουργούν καθημερινά, και τις απογευματινές ώρες, των εργασίμων ημερών καθώς και τα Σάββατα, τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες εργασίας, με καθημερινές περιπολίες συνεργείων επιφυλακής από τις 7:30 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ. Τα τηλέφωνα των Διευθύνσεων Δασών των Περιφερειακών Ενοτήτων που μπορείτε να καλείτε από σταθερό και κινητό είναι τα παρακάτω: Δ/νση Δασών Χανίων 2821097317, Δ/νση Δασών Ρεθύμνου 2831023308, Δ/νση Δασών Ηρακλείου 2810264940, Δ/νση Δασών Λασιθίου 2841082490
Από σταθερό τηλέφωνο καλείτε τον τετραψήφιο αριθμό 1591 (χωρίς χρέωση).