η πινακίδα στην είσοδο

Μελιδόνα

Το κοινοτικό διαμέρισμα Μεληδόνα, ένα σπίτι που φιλοξενεί 5 άτομα με ειδικές ανάγκες, που ουσιαστικά αυτοδιαχειρίζονται τον χώρο τους, με τη βοήθεια βέβαια του προσωπικού του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (3/12), παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες, στη Νεάπολη, όπου και ο χώρος.

Όπως μαθαίνουμε, το Κοινοτικό Διαμέρισμα “Μεληδόνα” λειτουργεί από τον Απρίλιο 2008 στη Νεάπολη στην οδό I. Σεργάκη 5 και Θεοτοκοπούλου. Φιλοξενεί πέντε άτομα (τρεις άνδρες και δύο γυναίκες) ηλικίας από 37 έως 55 ετών, οι οποίοι διέμεναν για πολλά χρόνια στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου. Η λειτουργία του Κοινοτικού Διαμερίσματος εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό για τη σταδιακή επανένταξη ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνικοοικονομική ζωή και προώθηση στην αυτόνομη διαβίωση. Ειδικότερα έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος του 2008 από το Ε.Κ.Τ. στα πλαίσια του Ε.Π. “Υγεία-Πρόνοια 2000-2006 άξονας 3 μέτρο 3.2 κατά 75% και υλοποιείται από το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου. Στις μέρες μας το μοντέλο της προνοιακής περίθαλψης αλλάζει. Περνά από το μοντέλο κλειστής φροντίδας (ίδρυμα) σε ανοιχτές αποκεντρωμένες δομές στήριξης και φροντίδας μέσα στην κοινότητα (κοινοτικό διαμέρισμα). Πρόκειται για τη διαδικασία της αποϊδρυματοποίησης.

Από τα εγκαίνια

Μελιδόνα

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, ο διοικητής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων κ Γαλανάκης, ο οποίος μίλησε για τη προσπάθεια, ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης Μανόλης Πεπόνης, οι διοικητές , του νοσοκομείου Νεάπολης και της Παιδόπολης, καθώς και φίλοι των ατόμων που διαμένουν πλέον στο σπίτι.

Ήδη εδώ και καιρό λειτουργεί στο κτίριο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου, «προσομοιωμένη κατοικία», για να προετοιμαστούν τα άτομα τα οποία στη συνέχεια θα βγουν από το ίδρυμα για να συνεχίσουν τη ζωή τους σ’ αυτές τις δομές.
Όπως μας είπε ο διοικητής του Θεραπευτηρίου, η πόλη και η γειτονιά έχει αγκαλιάσει τη προσπάθεια και ευχαρίστησε τους γείτονες γι’ αυτό. Εμείς ευχόμαστε να πετύχει η προσπάθεια.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: