Ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης με τον Δήμαρχο Δημήτρη ΚουνενάκηΣυνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη είχε την Τρίτη, στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο κ. Κουνενάκης ευχήθηκε στον κ. Καρχιμάκη καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και στη συνέχεια τον ενημέρωσε για τα παρακάτω σημαντικά θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας. 1. Την επανένταξη στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Aγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) του Δήμου Αγίου Νικολάου αλλά και Νεαπόλεως, ζήτησε ο κ. Κουνενάκης από τον υφυπουργό. Οι δύο Δήμοι είχαν εξαιρεθεί απο τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης στο νομό Λασιθίου.

Τα ΟΠΑΑΧ έχουν σαν στόχο τη μείωση της απομόνωσης του ορεινού χώρου και χρηματοδοτούν μικρές υποδομές στον αγροτικό τομέα, παρεμβάσεις αναβάθμισης των οικισμών και του φυσικού περιβάλλοντος, δράσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των δεξιοτήτων τους καθώς και ενισχύσεις σε ιδιώτες (γεωργούς και μη) για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, και δράσεις για την ανάδειξη των περιοχών παρέμβασης.

2. Συζητήθηκε επίσης παρουσία και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου ανάπτυξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα LEADER το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας και το οποίο υιοθετεί δυο γενικούς αναπτυξιακούς στόχους, που είναι: α) Η ολοκληρωμένη, υψηλής ποιότητας, αειφόρος ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω πιλοτικών εφαρμογών και β) η ενίσχυση της προσπάθειας για άρση της απομόνωσης των περιοχών σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

3. Εκτενής αναφορά έγινε στο Κτήμα του Καλού Χωριού. «Πρόκειται για ένα θαυμάσιο χώρο 50 στρεμμάτων ο οποίος πρέπει να επαναλειτουργήσει και να συνδεθεί εκ νέου με την κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Κουνενάκης, ο οποίος πρότεινε μετά από συζήτηση που είχε με το ΤΕΙ Κρήτης, να αναλάβει το τμήμα Γεωπονικής μια διαχειριστική μελέτη και να το χρησιμοποιήσει σαν χώρο παραγωγής. Το Κτήμα του Καλού Χωριού πρέπει να αξιοποιηθεί και να ανοίξει στην κοινωνία, στην οικονομία , στη Γεωργία και να γίνει επισκέψιμο από ντόπιους αλλά και τουρίστες.

4. Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε επίσης, αφορά την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του Αγ. Νικολάου και την ένταξη του έργου αυτού στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Εκπονείται ήδη μελέτη από τη ΔΕΥΑ Αγ. Νικολάου για τον εκσυγχρονισμό – αναβάθμιση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας, όπου πιστεύεται ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα του Αλμυρού.

Από τη Νομαρχία Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: