Μηνύματα στήριξης στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου
το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Ο αγώνας για τη διατήρηση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, που οδήγησε στη διοργάνωση συγκέντρωσης στη πόλη, η οποία θα κλείσει το πρωί της Πέμπτης, έχει προκαλέσει μια σειρά μηνύματα – ψηφίσματα συμπαράστασης από φορείς ακόμα και εκτός Αγίου Νικολάου:

Ένωση Υπαλλήλων πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης

Η Ένωση Υπαλλήλων πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης στηρίζει το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, στον  αγώνα που κάνει για την κάλυψη των κενών θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του και είναι δίπλα στους υπαλλήλους που με τόσο αγώνα, προσπαθούν να το κρατήσουν σε λειτουργία για το καλό των συνανθρώπων τους.

Σας καλούμε όλους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΜΑΣ ΑΓΙΟΝΙΚΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Αγαπητοί φίλοι, Αγαπητοί συναγωνιστές στον κοινό αγώνα,

Ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, απευθύνει θερμό χαιρετισμό σε όλους τους φορείς και το σύνολο της  κοινωνία του Αγίου Νικολάου  και εκφράζει τη θερμή συμπαράσταση του στον κοινό αγώνα για αξιοπρεπή παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε κάθε πολίτη αυτού του τόπου.

Η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί τη συνέχεια της αγωνίας όλων των Λασιθιωτών όπως εκφράστηκε στα μεγάλα συλλαλητήρια στην Ιεράπετρα τον Φεβρουάριο και στη Σητεία τον Σεπτέμβρη.

 Σήμερα είμαστε και πάλι μαζί στους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο. Το δικαίωμα μας για ασφάλεια και δωρεάν υγεία, μέσα από τα κρατικά νοσηλευτήρια της χώρας.

Μεθοδικά, τα δικά μας χρήματα που με κόπο και στέρηση παραχωρούμε στην πολιτεία, τα διοχετεύουν στον ιδιωτικό τομέα με πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις και συστηματική απαξίωση και υποστελέχωση των Νοσοκομείων μας. Με αυτό τον τρόπο ευνοούν τους κάθε είδος εμπόρους που βλαστάνουν με επιχειρήσεις υγείας σαν μανιτάρια παντού.  Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να ενσπείρουν διχόνοια ανάμεσα στα Νοσοκομεία του Νομού, με ελάχιστους γιατρούς και μια ενιαία διοίκηση που απέτυχε να λειτουργήσει με αμεροληψία και δικαιοσύνη.

με τους εξευτελιστικούς μισθούς,

με την σωματική και ψυχική εξάντληση κάθε υγειονομικού στον δημόσιο τομέα,

 με τα προσβλητικά εντέλλεστε,                                                              

 με την προσβλητική αντιμετώπιση των επικουρικών και των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που χρόνια τώρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες,

 με το βάρος της ευθύνης που επωμίζονται όσοι αντιστέκονται και απομένουν,  

 όχι μόνον δεν πρόκειται να ανανεωθεί  το επιστημονικό δυναμικό των περιφε-ρειακών δημόσιων δομών υγείας, αλλά θα συνεχίζει να επιδεινώνεται με τη φυγή κάθε υγειονομικού στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.   

Γι αυτό προσθέτουμε τη φωνή μας στη δική σας φωνή

Ας απαιτήσουμε όλοι μαζί:

να στελεχωθούν τα Τμήματα όλων των Νοσοκομείων με μόνιμους γιατρούς και δυνατότητα εφημερίας κάθε μέρα

 να δοθούν κίνητρα και αξιοπρεπείς μισθοί στους γιατρούς μας και τους υπόλοιπους υγειονομικούς να παραμείνουν στη χώρα μας και να συνεχίσουν να στελεχώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας

 να καταργηθούν τα «Εντέλλεσθε» και οι χωρίς ουσία μετακινήσεις γιατρών για μια ή μερικές μέρες.

να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για αυτούς που αγωνίζονται για την προστασία της υγείας μας,

να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Εμείς έχουμε υποχρέωση να διεκδικούμε το αυτοδιοίκητο των Νοσοκομείων του Νομού με δικό τους ΑΦΜ.

Είμαστε μαζί  στον κοινό αγώνα. Μην υποκύπτετε στις Κασσάνδρες του τοπικισμού κα του διχασμού. 

Καλή δύναμη και καλή μας επιτυχία σε κάθε μας κοινή προσπάθεια από δω και πέρα.

Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας .

 Έχουν την υποχρέωση να μας ακούσουν. Μην κουραστείτε να αγωνίζεστε.

Συνδικάτο ΤΑΛΩΣ

Οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου οδήγησαν στην  αποψίλωση του αναισθησιολογικού τμήματος με αποτέλεσμα την αναστολή των τακτικών χειρουργείων και την πλήρη διάλυση του χειρουργικού τομέα και των χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου. Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στην διαχρονική πορεία υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Ήρθε η ώρα λοιπών να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας και να αγωνιστούμε μαζί με τον λαό του Αγίου Νικολάου για την υψηλής ποιότητας Δημόσια και Δωρεάν Υγεία που μας αξίζει και έχουμε ανάγκη.        

Οι εργαζόμενοι βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες  της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης, της απαξίωσης, και εμπορευματοποίησης των δημόσιων δομών και της πολιτικής του «Πάμε και όπου βγει» και στον τομέα της υγείας. Σε μια περίοδο που η ίδια πολιτική έχει ισοπεδώσει τους μισθούς μας, με την ακρίβεια, τις  συνεχείς ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα και την ενέργεια, να έχουν αποτελειώσει το όποιο εισόδημα μας έχει μείνει και να πληρώνουμε παντού φάρμακα, εξετάσεις, απογευματινά ιατρεία, χειρουργεία.

Το «νέο» ΕΣΥ όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, που τίποτα το νέο δεν έχει, πάρα μόνο δεινά για τον λαό, προβλέπει, συγχωνεύσεις  Νοσοκομείων και κλινικών, με κριτήρια την απόσταση, την πληρότητα, το κόστος. Προβλέπει τη  μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, και την παράδοση τους στους εμπόρους της υγείας.

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ

ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΚΑΝΕΝΟΣ

Αυτή η πολιτική οδηγεί στην σχεδιασμένη απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων. Συνολικά τα νοσοκομεία είναι στα όρια της συντριβής με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται, θεραπείες να αναβάλλονται, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Πολλές κλινικές και εργαστήρια κινδυνεύουν με λουκέτο.

Λύση στην τραγική υποστελέχωση των Νοσοκομείων του Λασιθίου δεν είναι να μοιράζουμε το λειψό υγειονομικό προσωπικό στις 3 πόλεις.

Λύση είναι η ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με αυξήσεις των μισθών και κίνητρα από τον κρατικό προϋπολογισμό.       

Επιπλέον καθημερινά, δεν δουλεύουμε μόνο με τον κίνδυνο του εργατικού ατυχήματος, από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, αλλά και από το αν σε μια τέτοια περίπτωση βρούμε κρεβάτι και γιατρούς να μας σώσουν.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Λασιθίου “Τάλως” καλεί τα μέλη του να συμμετέχουμε δυναμικά στην κινητοποίηση που καλούν τα υγειονομικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Αγίου Νικολάου την Πέμπτη 14/12 στην Κ. Πλατεία Αγίου Νικολάου 11π.μ.  

Μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς διεκδικούμε:

 • Καμία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.
 • Άμεση στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος, ακτινολογικού, της Καρδιολογικής κλινικής, του  ΤΕΠ, της  παθολογικής κλινικής και της ΜΕΘ.    
 • Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας.
 • Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων του Λασιθίου, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Δραστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αυξήσεις και επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την προσωπικότητα των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων και να δημιουργηθεί  κλίμα προσέλκυσης νέων ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό. Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.
 • Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών της υγείας σε εργαστήρια και μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων.
 • Άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για την απεξάρτηση, όχι στο κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ.

Επιπλέον για τους χώρους δουλειάς διεκδικούμε:

 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας της υγείας και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.
 •  Υποχρεωτική κάλυψη των διανομέων με τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, μπουφάν με κόκκαλα κλπ.)
 • Να ενισχυθούν ουσιαστικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (ΣΕΠΕ), με μόνιμο προσωπικό από έμπειρους επιθεωρητές, να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου στην συνεδρίαση του την Τρίτη 12/12/2023 αποφάσισε την σύνταξη ψηφίσματος και:

Εκφράζει  την έντονη  αγανάκτηση  και ανησυχία του  για την συνεχιζόμενη αδιαφορία και αδυναμία  της Πολιτείας να  στηρίξει τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του και ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματά του.

Στηρίζει την κινητοποίηση της 14ης Δεκεμβρίου 2023 και συντάσσεται με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που εκφράζουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία.  

Επισημαίνει:

1. Ότι ο  Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου αναγνωρίζοντας ότι η υγεία αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου στηρίζει διαχρονικά κάθε κινητοποίηση, δράση και προσπάθεια που σκοπό έχει την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν υγείας και την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.

2. Ότι η διαρκής  υποβάθμιση  και υπολειτουργία του  Νοσοκομείου  με άμεσους ή έμμεσους  περιορισμούς   στη λειτουργία  του,  έχει σοβαρότατες  συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών  και  δημιουργεί επισφαλείς συνθήκες  στην αντιμετώπιση  των προβλημάτων υγείας   –  ιατρικής  διάγνωσης και περίθαλψης – των  πολιτών, από την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές των οποίων αντλούνται οι δαπάνες  λειτουργίας του.    

Καλεί  την  Πολιτεία να προβεί άμεσα στην πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπως και όλων των Νοσοκομείων του νομού, με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό, μόνιμο προσωπικό και με την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας, με κίνητρα και μισθολογικές απολαβές ώστε το προσωπικό αυτό να μην οδηγείται σε παραίτηση.

   Η  Πρόεδρος                                                                                       Η Γεν. Γραμματέας

Σοφία Τσαγκαράκη                                                                        Χρυσάνθη Φαρσάρη

Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου

Το Δ.Σ των μελων του Συλλόγου των φίλων της φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου τάσσεται στο πλευρό, των συλλόγων, φορέων και των κατοίκων της περιοχής, στηρίζει την συγκέντρωση διαμαρτυρίας και θα συμμετέχει σε αυτή.

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 στις 11 π.μ. όλοι στην πλατεία της πόλης για την υπεράσπιση της δημόσιας, δωρεάν υγείας και του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Η αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας από την πολιτεία κρίνεται πρόχειρη και ανεπαρκής.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ

Γιώργος Δρακωνάκης 

Και τα μέλη 

Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την κινητοποίηση της 14ης Δεκεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο, όπως στηρίζουμε και κάθε άλλη ανάλογη κινητοποίηση, σε κάθε τόπο, στην Ιεράπετρα, στη Σητεία, στο Ηράκλειο, σε όλη την Ελλάδα, διότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του.
Η κατάρρευση του ΕΣΥ θεωρείται αναπόφευκτη χωρίς άμεσα, ριζοσπαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα.
Η αυριανή κινητοποίηση δίνει στους εναπομείναντες λειτουργούς υγείας, των οποίων τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα δεν πρέπει να θεωρούνται ανεξάντλητα, την ελπίδα και την δύναμη για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Προσδοκούμε ότι η κινητοποίηση των τοπικών φορέων και της κοινωνίας θα οδηγήσουν στο να επιτευχθεί το αυτονόητο, να υπάρξει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας ασφαλές, σύγχρονο και αποτελεσματικό για τον κάθε πολίτη.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος                Ο Γραμματέας

Νικολαράκης Κωνσταντίνος Κατάσος Θεόδωρος

Ένωση Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών

Η Ένωση Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών Ν.Λασιθίου στηρίζει την συγκέντρωση διαμαρτυριάς για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14-12-2023 στις 11:00 στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
Στεκόμαστε ενάντια στην πορεία υποβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ως απόρροια των συνεχών αποχωρήσεων προσωπικού και της υποστελέχωσης σε πρωτεύουσες κλινικές και τμήματα που σκοπό έχει το οριστικό κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και την υπονόμευση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας. Στηρίζουμε αλληλέγγυοι τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και τον αγώνα για τη διατήρηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ν. Λασιθιού που χρόνια εξυπηρετεί χιλίαδες συμπολίτες μας με προτεραιότητα το ύψιστο αγαθό την υγεία.
Για τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε τα εξής:
1. Αναστολή λειτουργίας όλων των Σχολών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής του Αγίου Νικολάου την Πέμπτη 14-12-2023 από της  10:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ.
2. Συμμετοχή όλων των Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής στην πορεία διαμαρτηρίας την Πέμπτη 14-12-2023 στις 11:00 στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας

Η Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας στέκεται στο πλευρό των κατοίκων του Αγίου Νικολάου και των εργαζομένων στο Νοσοκομείο του και στηρίζει την κινητοποίηση της 14ης Δεκεμβρίου για τη διάσωση του Νοσοκομείου της πόλης και του συστήματος Δημόσιας Υγείας.

Απέναντι στη μετωπική επίθεση της κυβέρνησης και την απροκάλυπτη και οργανωμένη επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ που έχει διαδεχτεί τη μακροχρόνια διάλυση, μόνο ο συντονισμένος, κοινός αγώνας όλων μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Κανένα νοσοκομείο δεν περισσεύει, αλλά και κανένα δεν θα επιβιώσει αν δεν γίνουμε μια γροθιά.

Τα μπαλώματα με τις μετακινήσεις γιατρών που σπέρνουν τη διχόνοια μεταξύ των νοσοκομείων, τα εντέλλεσθε και οι παρατάσεις συμβάσεων δεν μπορούν πια να καλύψουν την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Το ΕΣΥ καταρρέει.

 Μόνο με γενναίες αυξήσεις του προϋπολογισμού για την υγεία και των μισθών των υγειονομικών, μόνο με άμεσους μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων μπορεί να αναταχθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Γι αυτό απαιτούμε

 •  Κατάργηση των εκτρωματικών νόμων που διαλύουν το ΕΣΥ.
 • Αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.
 • Άμεσες μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Πλήρη και πλήρως στελεχωμένα Δημόσια και Δωρεάν νοσοκομεία παντού, ικανά να καλύπτουν τις ανάγκες των πληθυσμών που εξυπηρετούν, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μισθούς για τους εργαζόμενους σε αυτά.
 • Κατάργηση των ενιαίων διοικήσεων που ευνοούν τη συρρίκνωση όλων των δομών. Αυτοδιοίκηση των νοσοκομειακών μονάδων.

Σύλλογος Φίλων Δημοτικής Χορωδίας Δήμου Αγ. Νικολάου

Το Δ.Σ του Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Χορωδίας Δήμου Αγ. Νικολάου, εκφράζει την στήριξη και συμπαράστασή του στον Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Εκφράζει δε την πλήρη αντίθεσή του στην συστηματική απαξίωση του νοσοκομείου και καλεί τους συμπολίτες μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, στις 11:00, στην κεντρική πλατεία Αγ. Νικολάου.

Η Βουλευτής Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη

Δυστυχώς, η καθημερινή εμπειρία των Λασιθιωτών με τις δομές Υγείας του Νομού μας έχει παγιωθεί στην ανασφάλεια και το καθεστώς «υγειονομικής μιζέριας» που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση και οι πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Υγείας. Τα Νοσοκομεία μας δέχονται καθημερινά τις «επιθέσεις» της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, καθιστώντας τα ανεπαρκή στην αντιμετώπιση της οποιασδήποτε υγειονομικής πρόκλησης.

Η πορεία για την ουσιαστική διασφάλιση του Δημόσιου αγαθού της Υγείας και του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ διαγράφεται με πολλά εμπόδια. Τα ημίμετρα και η απουσία γενναίων αποφάσεων με γνώμονα τον άνθρωπο και το οικουμενικό του δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές, ασφαλές, πλήρως στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οδηγούν σε αντιπερισπασμούς και ανούσια διλήμματα που εντείνουν των ανταγωνισμό των πόλεων μεταξύ τους.

Παρά τις ελλείψεις, το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων συνεχίζει με αυταπάρνηση και ξεπερνώντας κάθε ανθρώπινη αντοχή να στηρίζει τα θεμέλια των Νοσοκομείων μας και η επιβράβευσή τους έρχεται απευθείας από την Κυβέρνηση σε μορφή εμπαιγμού: με αυξήσεις στις αποδοχές και αποζημιώσεις μόνο για τους διοικητές και τους αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων που αγγίζουν το 74,08%, αφήνοντας εκτός από το «ραντάρ» των αναγκών τους ανθρώπους πρώτης γραμμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας!

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων, η εξουθένωση και η έλλειψη ελπίδας για ένα θετικό μέλλον οδηγεί τους υγειονομικούς μας σε αποχωρήσεις και το ΕΣΥ σε περαιτέρω αποδυνάμωση. Αυτή τη στιγμή πλήττεται η Υγεία και η Ασφάλεια όλων μας! Σήμερα, από τον Άγιο Νικόλαο στέλνεται ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα από το Λασίθι, γεμάτο αγωνία και αγανάκτηση. Αγανάκτηση για το σήμερα και αγωνία για το αύριο. Δυστυχώς το Κράτος απέτυχε να λειτουργήσει ως εγγυητής της κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας. Τάσσομαι στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται και διεκδικούν τα αυτονόητα της ζωής για ίση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Υγεία, χωρίς καμία διάκριση. Μόνο με αυτά τα στοιχεία μπορούμε να πετύχουμε ένα πραγματικό Κράτος Πρόνοιας με επίκεντρο τον Άνθρωπο.

Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ιεράπετρας: όχι  άλλα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία – απαιτούμε λύσεις τώρα!

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου Ιεράπετρας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα στον χώρο της υγείας.
Δυστυχώς το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου βιώνει τώρα και αυτό την αγωνία που μας διακατέχει εδώ και χρόνια και τις συνέπειες της αποψίλωσης.
Το χειρότερο είναι πως αρκετοί γιατροί αποχωρούν εντελώς από το ΕΣΥ μη αντέχοντας τις συνθήκες γαλέρας και μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά και την επιστημονική τους κατάρτιση. Ανάλογη ψυχολογία υπάρχει και στους υπόλοιπους εργαζόμενους των νοσοκομείων.
Η ανακύκλωση προσωπικού δεν είναι λύση όπως αποδεικνύεται τώρα. Γιατροί που έφυγαν από τα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας για να στελεχώσουν το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, επιθυμούν να επιστρέψουν.
  Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί η αδιαφορία και η ανικανότητα της διοίκησης να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Εχει εγκαταλείψει τα υπόλοιπα νοσοκομεία του Λασιθίου και ασχολείται μόνο με του Αγίου Νικολάου. Ομως καταρρέει και αυτό είναι απόδειξη της αποτυχημένης επιλογής στη τοποθέτηση κοινού διοικητή.
Τα νοσοκομεία βουλιάζουν και το Υπουργείο Υγείας οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης με προσωπικό και με διοίκηση που να θέλει και να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στηρίζοντας ισόρροπα όλα τα νοσοκομεία του Λασιθίου.
  Η υγεία είναι το μέγιστο αγαθό και δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων. Ολα τα νοσοκομεία είναι αναγκαία να λειτουργούν με πλήρη στελέχωση ώστε να μην χρειάζεται οι ασθενείς να μετακινούνται σε άλλα ακόμα και του Ηρακλείου, για περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εδώ.
Στηρίζουμε απερίφραστα την κινητοποίηση για το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους εργαζόμενους. Η διαφαινόμενη διάλυση του νοσοκομείου θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό του Λασιθίου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί.
Καλούμε τους βουλευτές Λασιθίου, την Περιφέρεια Κρήτης, τον διοικητή της ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, να πάρουν δημόσια θέση και να προτείνουν ολοκληρωμένη λύση τώρα. Η μη ασφαλής λειτουργία των νοσοκομείων μεταφράζεται σε κίνδυνο για τις ζωές όλων των συμπολιτών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διαιώνιση του προβλήματος.
  Ως Σύλλογος Εργαζόμενων του νοσοκομείου Ιεράπετρας προτείνουμε και καλούμε όλους τους φορείς του Λασιθίου στη διοργάνωση κοινής διαμαρτυρίας στην ΥΠΕ. Όχι άλλο διχασμό. Στον αγώνα για την υγεία πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Print Friendly, PDF & Email

Από Mihalis