ImageΜε μοναδικά θέματα τα προβλήματα των δημοτικών διαμερισμάτων Κριτσάς και Ελούντας, συνεδρίασε την Τετάρτη (1/9) το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος διαχώρισε τα θέματα της Κριτσάς, από αυτά της Ελούντας, ειδικά όσον αφορά το αίτημα για ανεξάρτητο Δήμο.

Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι τα έξοδα και οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν χωρίς να αυξάνονται ανάλογα και τα έσοδα. Το κράτος εκχωρεί αρμοδιότητες, χωρίς όμως να εκχωρεί και πόρους. Αύξηση των εσόδων, μπορεί να γίνει τελικά μόνο με επιχορηγήσεις. Μόνο με αύξηση και σωστή κατανομή, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κριτσάς, κ. Βάρδας, αναφέρθηκε στα σοβαρότερα προβλήματα:

  • Ύδρευση , άρδευση.
  • Παράκαμψη Κριτσάς,
  • Δρόμος, ποταμός,
  • Λιμνοδεξαμενή,
  • Είσοδος Κριτσάς,
  • Καθημερινότητα,
  • Καθαρό,
  • Οικισμοί,
  • Καθαριότητα, (βελτιωμένη).

Το Τοπικό Συμβούλιο, λαμβάνει αποφάσεις, τις στέλνει στο Δήμο, αλλά τίποτα δεν γίνεται. Ο κόσμος έχει αγανακτσει. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον.

ImageΟ Τοπικός Σύμβουλος κύριος Βάρδας, είπε ότι η Κριτσά, έχει κάποιο μέγεθος, έχει ανάγκες μεγάλου Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος λειτουργούν για την έδρα. Ανέγνωσε απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και αναρωτήθηκε αν το Δημοτικό Συμβούλιο τις γνωρίζει. Είναι έγκλημα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε μέχρι σήμερα. Φταίει ο Καποδίστριας…..

Ο Τοπικός Σύμβουλος κύριος Παπαδάκης, είπε ότι το πρόβλημα είναι διπλό. Έπρεπε να είχαν γίνει μια σειρά πράγματα. Η Κριτσά είναι το 1/3 του Δήμου. Δεν μπορεί να κατεβαίνει σα διακονιάρης.

Ο κύριος Κερούλης, αναφέρθηκε και στο θέμα του προέδρου, ο οποίος έχει μεγάλο φορτίο, πολλαπλάσιο των άλλων. Καμία ειδική μεταχείριση. Ο παραγκωνισμός και η εγκατάλειψη της Κριτσάς, οδήγησε στην άρση λειτουργίας του Τοπικού Συμβουλίου. Τα έργα που γίνονται είναι μπαλώματα. Ποιος αποφασίζει όταν το Τοπικό Συμβούλιο δεν έχει λόγο. Το τοπικό γραφείο υπολειτουργεί. Επί κοινότητας, απασχολούνταν περί τα 15 άτομα, σήμερα το γραφείο είναι κλειστό. Μνημεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και τίποτα εν γίνεται. Εμείς εισπράττουμε τη δυσαρέσκεια και την απαξίωση του κόσμου. Πριν, ήταν καλύτερα, επί κοινότητας. Ευθύνεται ο Καποδίστριας, ή τα πρόσωπα που τον εφαρμόζουν. Να διατίθενται οι πόροι στο Δημοτικό διαμέρισμα Κριτσάς και θα αυτό να αποφασίζει πως θα τα διαθέτει.

Να οριστεί θέση Αντιδημάρχου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κριτσάς, προκειμένου και ο πρόεδρος να αντεπεξέλθει οικονομικά.

 

ImageΟ Δήμαρχος απαντώντας είπε ότι, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ο Δήμος έχει τεράστια ελλείμματα. Αποπληρώνουμε έργα που έχουν λήξει προ τετραετίας. Ο Δήμος θα πρέπει να κλείσει τις τρύπες για να ισορροπήσει. Αλλιώς απλώς φωνάζουμε και προσθέτουμε φορτίο άγχους στις πλάτες όλων. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ελέγξει τον Δήμαρχο, εάν κάνει σωστούς χειρισμούς. Βρίσκονται στη φάση της εκτέλεσης έργα 245.000 €. Η παράκαμψη θα προχωρήσει είτε έτσι, είτε αλλιώς. Πιστώσεις από ΕΠΤΑ δεν παίρνει ο Δήμος. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση μας.

 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κλώντζας, είπε ότι ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου είναι ταπεινός εργάτης. Έχει δοθεί κοντά 1 δις από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Λυπάμαι για την απραξία. Κανείς δε με πήρε τηλέφωνο να βοηθήσω, σε μια διαμαρτυρία στην Περιφέρεια. Δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά χωριά. Υπάρχει Δήμος. Κόμπλεξ……..

 

Ο κύριος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των Λακωνίων.

 

Ο κύριος Μασσάρος, είπε ότι ήταν καλύτερα με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

 

Ο κύριος Χαριτάκης, αναφέρθηκε στην τετραετία Ζερβού. Που πήγαν τα κονδύλια του ΕΠΤΑ.

 

Ελλιπής η ημερήσια διάταξη κατά τον κύριο Δατσέρη. Υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Ο πίνακας που δόθηκε είναι αναξιόπιστος. Δεν βγαίνουν συμπεράσματα. Έπρεπε να υπάρχει εισήγηση και απολογισμός, του τι έχει κάνει η Δημοτική αρχή. Κάτι δεν πάει καλά στα Δ.Δ..

Δεν υπάρχει σοβαρότητα στην όλη διαδικασία, σ’ αυτή την συνεδρίαση. Πιθανόν και Κριτσά να θέλει να γίνει Δήμος.

 

Η κυρία Σημαιάκη, έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Δημάρχου. Εάν είχε πόρους θα είχε κάνει αρκετά. Θα βοηθήσει από την θέση της. Ας μην κατακρίνουμε τον Δήμαρχο.

 

Ο Δήμαρχος, απάντησε σε μια σειρά θέματα, που τέθηκαν, όπως για το σχολείο της Κριτσάς, και τι έγινε. Η Δημοτική αρχή ζήτησε τα χρήματα από τον Μπαλτά και τα πήρε.

 

Ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ, Οδυσσέας Σγουρός, τοποθετήθηκε στα θέματα που υπάρχουν. Υπάρχουν τρία ζητήματα. Πολιτικό ζήτημα (Καποδίστριας), ο μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να στηρίξει τέτοια πραγματικότητα. Γιατί κόπηκε και ράφτηκε έτσι ο Καποδίστριας στο νομό.

Θεσμική λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου. Κυρίαρχα όργανα έκφρασης είναι τα τοπικά συμβούλια. Δεν θα πρέπει να έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα.

Διαχειριστικό ζήτημα.

Ο Δήμαρος, ζήτησε πριν από ένα χρόνο, ζήτησε από τους ανθρώπους της Κριτσάς να καταθέσουν απόψεις και απολογισμό. Ο Δήμαρχος ξέρει ποιοι ανταποκρίθηκαν.

Σχεδιασμός μελετητικού πακέτου για την Κριτσά, είναι εφικτός. Να δεσμευτεί το Δημοτικό Συμβούλιο για μια σειρά θέματα.

 

ImageΟ κύριος Ατσαλής, τόνισε ότι ο Δήμαρχος αντιπαρήλθε τα θεσμικά θέματα. Για το θέμα του Αποσελέμη, το Τοπικό Συμβούλιο, πήρε μια απόφαση αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έδωσε σημασία. Δώστε τουλάχιστο την ΣΑΤΑ, αυτή που αναλογεί. Η Κριτσά φθίνει. Εάν η περιοχή απαξιωθεί, τόε το πράγμα τελείωσε. Τα τοπικά συμβούλια θα πρέπει να κάνουν τα έργα. Δεν έχει φανεί ο σεβασμός προς τα τοπικά συμβούλια.

 

Ζερβός: Σκόπιμα εισήχθη έτσι το θέμα, για να μην δοθούν μια σειρά απαντήσεις. Δεν υπάρχει εισήγηση. Άρα με αυτό το σεβασμός δείχνει η Δημοτική Αρχή. Έχω χρεωθεί πάρα πολύ το θέμα του Καποδίστρια. Η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., ήδη από το 1982, μιλά για συνενώσεις. Ένας πρόεδρος με έναν γραμματικό δεν φτάνουν για την ανάπτυξη. Αυτά που διεκδικούνται δεν μπορεί να είναι παραπάνω από 1 εκατ. €. Όσο πιο μικρός είναι ο Δήμος, τόσο περισσότερα είναι τ έξοδα. Πως π.χ., θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένας Δήμος Κριτσάς, την παράκαμψη του χωριού. Μόνιμη καραμέλα να ισοσκελίσουμε τα οικονομικά. Πρέπει να υπάρχει κάποιο έλλειμμα για να μπορείς να διεκδικείς. Για την ουσία, το τι πληρώσαμε για κάποια που εμφανίστηκαν. Η Δημοτική αρχή έει συνέχεια. Το μοναδικό έργο που παραδόθηκε ήταν το κοινοτικό κατάστημα Ελούντας. Ανέμενα κάποια γενναιότητα να αναγνωριστεί το έργο που έγινε στη Κριτσά. Περιμένω τη σύγκριση. Τα έργα που είχαν προγραμματιστεί, εάν είχαν υλοποιηθεί, θα ήταν άλλη η εικόνα. Δεν υπάρχει διάθεση για δουλειά. Κάποια έργα δεν έγιναν, γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να γίνουν. Προκαλώ τους τοπικούς συμβούλους να ελέγξουν τι ζήτησαν επί δημαρχίας μου και τι έγινε. Δεν αγνοήσαμε ποτέ τα τοπικά συμβούλια. Να αναβληθεί το θέμα της Ελούντας, διότι είναι νωρίς, μια τέτοια συζήτηση. Περιμένω συγκεκριμένα πράγματα, θεσμικά και ουσίας.

 

Ο αντιδήμαρχος Ιωσήφ Τζανόπουλος, τόνισε ότι κάποιοι δεν ήθελαν να γίνουν κάποια έργα. Εμπόδισαν τον εργολάβο να ολοκληρώσει το έργο. Έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα. Έχει δημοσιευτεί η απαλλοτρίωση. Θα γίνει η είσοδς της Κριτσάς.

Ο Καποδίστριας είναι ένας συνεταιρισμός. Δεν μπορείς να δίνεις λίγα και να απαιτείς πολλά. (αποχώρηση Ανδρουλάκη).

 

Ο Αντιδήμαρχος Μανόλης Θραψανιώτης, επανέλαβε ότι η κεντρική εξουσία, ξεφορτώνει αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε τους πόρους που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

 

Χαλκιαδάκης: Αναφανδόν. Περί ανυψώσεως του τοπικού συμβουλίου.

 

Δήμαρχος, που βρισκόμαστε σήμερα:

Είμαστε δυο χρόνια κλεισμένοι στα γραφεία κάνοντας μελέτες. Δεν έχουμε χάσει ουδεμία υκαιρία. Ανοίγουμε πεδίο νέων διεκδικήσεων. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τον Καποδίστρια. Εξελέγην δήμαρχος με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σ’ αυτό θέλω να λειτουργήσω και ζητώ συμπαράσταση. Έχει καταβληθεί αξιόλογη προσπάθεια, αλλά κατανοώ την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά μυ.

Ευθύς εξ’ αρχής προσπάθησα να αποκεντρώσω πόρους, έχουμε σκοντάψει στη περιφέρεια. Έτσι έχει ο Καποδίστριας. Μπορεί να παρακινηθεί το προσωπικό και να μην τα περιμένουμε όλα από τον Δήμαρχο. Αναθεωρήστε την θέση σας για άρση λειτουργίας του Τοπικού Συμβουλίου. Θα πρέπει να συνδράμετε. Ζητώ την αναγνώριση από το Τοπικό Συμβούλιο, του περιβάλλοντος που κινείται ο Δήμος. Με διάθεση συνεργασίας και συναίνεσης, να υλοποιήσουμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα.

 

Μετά από 3,5 ώρες συζήτηση, πέρασε η πρόταση του Δημάρχου, να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Τοπικό Συμβούλιο για να υπάρξει αλληλοενημέρωση και προωθηθούν όσα περισσότερα προβλήματα μπορούν.

Κριτσώτες, νιώθουμε ότι εμπαιζόμαστε.

 

Όσον αφορά το θέμα της Ελούντας, τελικά το θέμα τέθηκε ακροθιγώς, χωρίς να ληφθεί μια απόφαση αφού η απόσχιση και ίδρυση Δήμου Ελούντας είναι καθαρά

Print Friendly, PDF & Email

Από manos