ΘρυπτήΤην Κυριακή 16-02-14, εκπρόσωποι δεκαεπτά κοινωνικών φορέων του Δήμου Ιεράπετρας με συμμετοχή και του ΚΠΕ Λασιθίου (Ιεράπετρας –Νεάπολης), συγκεντρωθήκαμε στη Θρυπτή, για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας σχετικά με την διοργάνωση συνεδρίου με θέμα «Προστασία φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος: Προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Θρυπτής»  στις 3 και 4 Μαΐου, στην Ιεράπετρα (Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη).

 

Στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν για να ενημερωθούν και εκπρόσωποι του Δήμου και Δημοτικών παρατάξεων, έγινε αναφορά στα επείγοντα προβλήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή (ανεξέλεγκτη βόσκηση, βιώσιμη ανάπτυξη, βΑΠΕ κ.ο.κ.), στις προτεινόμενες λύσεις και σε οργανωτικά θέματα του συνεδρίου.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, με εκπροσώπους από όλους τους φορείς που συμμετείχαν και του ΚΠΕ Λασιθίου, με σκοπό τον συντονισμό σε πρακτικά θέματα που θα προκύψουν για την διοργάνωση του συνεδρίου.

Υπενθυμίζουμε τη θεματολογία του συνεδρίου όπως αυτή έχει μέχρι στιγμής προταθεί η οποία θα κινηθεί σε δύο πυλώνες:

  1. Βιώσιμη ανάπτυξη. Χωροταξικό ορεινού όγκου Θρυπτής. Περιοχή δικτύου ΦΥΣΗ 2000. Νομοθετικό πλαίσιο. Γεωργία, κτηνοτροφία και παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων (κρασί, μέλι, ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά, κρέας  κλπ). Πολιτιστική κληρονομιά (μινωικοί οικισμοί, παραδοσιακές κατασκευές, αρχαίες ελιές, τέχνες συνδεδεμένες με τον κρητικό τρόπο ζωής  κοκ).  Δυνατότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης –εναλλακτικός τουρισμός (οικοτουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός, περιπατητικές διαδρομές, ορειβατικός τουρισμός, διαδρομές γεύσης, αθλητικός τουρισμός, καταφύγια  θηραμάτων  κοκ). Σύγχρονοι μέθοδοι κοινωνικής οργάνωσης (κοινωνικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κλπ) και διαχείρισης του περιβάλλοντος.
  2. Ανεξέλεγκτη βόσκηση. Κίνδυνοι ερημοποίησης και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Προστασία χλωρίδας και πανίδας. Διαχείριση υδάτων – διαστρωμάτωση του εδάφους.

Την Τετάρτη 26/02/14 στις 18:30, στα γραφεία του Προοδευτικού Συλλόγου του Κάτω Χωριού στην κεντρική πλατεία, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής,  για τον προγραμματισμό των ενεργειών μας.    Στην συνάντηση αυτή καλούνται να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, και εκπρόσωποι κινήσεων και Συλλόγων που για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη Θρυπτή.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: