Paterson από τη Λέσχη Κινηματογράφου Αγ. Νικολάου
To «Paterson» είναι μια ταινία για την ποίηση της καθημερινότητας και μας θυμίζει πως η πραγματική τέχνη, βρίσκεται στις μικρές και ίσως ξεχασμένες πόλεις …..

Με την τελευταία ταινία του Τζιμ Τζάρμους συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 21:30 θα προβληθεί στο κινηματοθέατρο RΕΧ, με γενική είσοδο 5€, η δραματική κομεντί «Paterson». Η πολυβραβευμένη ταινία είναι παραγωγής Η.Π.Α 2016 και πρωταγωνιστούν ο ταλαντούχος Άνταμ Ντράιβερ και η πάντα γοητευτική Γκολσιφτέ Φαραχανί.

Βρισκόμαστε στο Paterson, μια μικρή κωμόπολη του New Jersey, για την οποία έχει γράψει ένα από τα διασημότερα ποιήματα του ο μοντερνιστής λογοτέχνης Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς. Ακολουθούμε για μια βδομάδα τη ζωή του νεαρού Paterson, οδηγού λεωφορείου, που τρέφει μεγάλη αγάπη για την ποίηση. Τον παρακολουθούμε να ζει στωικά τη καθημερινή του ρουτίνα και βλέπουμε πως αυτή η καθημερινότητα επηρεάζει τον ίδιο και τα ποιήματά του. Κάθε πρωί οδηγεί μέσα στους δρόμους της πόλης, παρατηρεί όλα όσα περνούν μπροστά του και ακούει τις συζητήσεις των επιβατών του λεωφορείου. Στα διαλείμματα γράφει ποιήματα σε ένα τετράδιο (οι στίχοι των ποιημάτων τρέχουν στην οθόνη και γίνονται ένα με την εικόνα). Ζει μαζί με την κοπέλα του, τη Laura, μια γλυκά επεμβατική, διαρκώς κινούμενη και δημιουργική νεαρή Ασιατικής καταγωγής. Βάφει τα πάντα σε ασπρόμαυρα μοτίβα, ονειρεύεται να γίνει τραγουδίστρια, εμπνέεται διαρκώς από νέα ερεθίσματα και μετατρέπει τη ζωή της, όσο βαρετή κι αν φαίνεται, σε συναρπαστική περιπέτεια…

To «Paterson» είναι μια ταινία για την ποίηση της καθημερινότητας και μας θυμίζει πως η πραγματική τέχνη, βρίσκεται στις μικρές και ίσως ξεχασμένες πόλεις, στις καθημερινές συζητήσεις, στη βροχή ή ακόμη και σε ένα κουτί σπίρτα.

Η ίδια η ταινία είναι από μόνη της ένα ποίημα, που με απέριττη μα γεμάτη εικόνες και συναισθήματα γλώσσα, εξυμνεί την αόρατη ομορφιά της καθημερινής ζωής. Ο ήρωας της ταινίας είναι ένας σιωπηλός άνθρωπος, χαμηλών τόνων, που είναι ευχαριστημένος με την απλή ζωή του. Δεν πρόκειται όμως για έναν επίπεδο, απλοϊκό χαρακτήρα, καθώς καταθέτει την ψυχή του στο χαρτί, στους στίχους του με απίστευτη ειλικρίνεια και ευαισθησία.

Σε μία από τις πιο προσωπικές ταινίες του ο Τζάρμους δημιουργεί με συνέπεια, επιμέλεια και ακρίβεια ένα κινηματογραφικό ποίημα που έχει κανόνες: μέσα από τη ρουτίνα των εικόνων, τις επαναλήψεις, τους συμβολισμούς και τον ήρωα που καθρεφτίζει και καθρεφτίζεται από την πόλη του, καταλήγει να φωτίζει με τρυφερότητα, μελαγχολία και γλύκα την ποίηση της καθημερινής ζωής.

Περιγράφει διακριτικά ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και ταξικό περίγυρο, καθώς μέσα από τις διαδρομές του λεωφορείου αναδεικνύεται μια Αμερική πολυπολιτισμική αλλά και σε οικονομική ύφεση.

Ο Πάτερσον έχει καθοριστεί από το Πάτερσον, αλλά τελικά μέσα από την ομορφιά που ο ήρωας κοιτά τη ζωή του, η άσχημη εργατική κωμόπολη, το μικρό του σπίτι ή το βαρετό μοτίβο της ζωής ενός οδηγού λεωφορείων λούζεται στο φως, αποπνέει ζεστασιά και αγάπη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποκομίζουμε από την ταινία είναι ότι η ποίηση δεν ανήκει σε μία εκλεκτή ελίτ, αλλά βρίσκεται μέσα σε όλους μας για να εκφράσει τα πιο ειλικρινή μας συναισθήματα και τις πιο αληθινές εμπειρίες μας.

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, αφίσες, trailer, συνεντεύξεις, στοιχεία συντελεστών, πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα μας: kileagn.com

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos