αδέσποτες κατσίκες κάπου στο οροπέδιο της Θρυπτής, μέσα σε ένα αμπέλι το οποίο τρώνεΝέα προσπάθεια για φραγμό στις ζημιές, που προκαλούν σε αγροτικές καλλιέργειες οι κτηνοτρόφοι, επιχειρεί να βάλει η Εισαγγελία Ηρακλείου, αυτή τη φορά εφαρμόζοντας την ποινή της περικοπής των επιδοτήσεων των παραβατών. Μετά από εντολή του Εισαγγελέα, τόσο η Αστυνομία όσο και η Αγροφυλακή, θα στέλνουν απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ τις λίστες με τα ονόματα των παραβατών με σκοπό την επιβολή διοικητικών κυρώσεων που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επιδότηση τους. Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηρακλείου, διαβιβάστηκε ήδη, μια πρώτη λίστα με περισσότερα από 50 ονόματα κτηνοτρόφων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις.

Σε γενικές γραμμές πάντως την επιδότηση τους κινδυνεύουν να χάσουν, όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα ή έχουν καταδικαστεί.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο σε ολόκληρη την Κρήτη από την Σητεία μέχρι τα Χανιά. Όπως ανέφερε ο κ. Δαϊλάκης στις περισσότερες περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι που δημιουργούν προβλήματα είναι γνωστοί αφού είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Τον τελευταίο χρόνο σε επίπεδο Κρήτης, η Αγροφυλακή, έχει βεβαιώσει περισσότερα από 4.500 παραβάσεις, ενώ το ύψος των ζημιών ξεπερνά το 1.600.000 ευρώ.

Είναι σημαντικό επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό επιλέγει τη λύση του συμβιβασμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε περίπου 7.000 υποθέσεις αγροτικών αδικημάτων με τις προκληθείσες ζημιές να φθάνουν τις 357.000 ευρώ, οι εμπλεκόμενοι συμβιβάστηκαν μεταξύ τους.

Αναλυτικά σε βαθμό πταίσματος, βεβαιώθηκαν 3.874 παραβάσεις με το συνολικό ποσό των ζημιών να ανέρχεται σε 627.835 ευρώ. Από αυτά ήταν: 240 αγροτικές κλοπές, 200 αγροτικές φθορές, 2.786 φθορές με ζώα, 57 αγροτικές παραβάσεις και 627 αγρονομικές παραβάσεις.

Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν σε βαθμό πλημμελήματος ήταν συνολικά 778 με το συνολικό ύψος των ζημιών να ανέρχεται σε 1.045.736 ευρώ.

Ειδικότερα: 61 υποθέσεις αφορούσαν φθορές από ανθρώπους, 198 περιπτώσεις ήταν κλοπές, τέσσερις υποθέσεις ήταν εμπρησμοί, ενώ 556 ήταν υποθέσεις φθορών ζώων άνω των 300 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: