«Πολιτισμός» ενός εκατομμυρίου στη Σητεία
απόλυτα ίδια καταστατικά. Το μόνο που αλλάζει…….το όνομα του συλλόγου

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που μια συλλογικότητα της Σητείας πλήρωσε ακριβό το τίμημα της μη ορθής τήρησης των λογιστικών της βιβλίων. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλογίσει το Ελληνικό Δημόσιο ένα υπέρογκο χρηματικό πρόστιμο στα ενεργά και ιδρυτικά μέλη της ομάδας αυτής ως ορίζεται από την νομοθεσία. Ασφαλώς αυτό ήταν μια οδυνηρή απόφαση για πολλούς εξ αυτών μιας και κατέφυγαν στην διαδικασία της ρύθμισης χρεών προς την ΔΟΥ Αγίου Νικολάου ώστε να είναι σε θέση να εκδώσουν την αντίστοιχη φορολογική τους ενημερότητα.

Κι ενώ αυτό το δυσάρεστο γεγονός θα έπρεπε να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να συνετίσει κάποιες και κάποιους ώστε να είναι τουλάχιστον πιο προσεκτικοί με την διαχείριση κρατικών και ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων, εκείνοι έπραξαν τα όσα παραθέτουμε  παρακάτω εις βάρος πλήθους ανυποψίαστων συνδημοτών τους.

Η μέθοδος …….

Μια κλειστή ομάδα πολιτών υπεράνω κάθε υποψίας ίδρυσαν όχι ένα, όχι δυο, όχι τρία … αλλά τέσσερα πολιτιστικά σωματεία, με το ΙΔΙΟ και ΑΠΑΡΑΛΛΑΚΤΟ Καταστατικό αλλά με διαφορετικά ονόματα των σωματείων αυτών !!!

Για να μην γίνουν ωστόσο αντιληπτοί από τις αρμόδιες δικαστικές και φορολογικές αρχές, φρόντισαν οι ιδρυτικές πράξεις των σωματείων αυτών να είναι ετεροχρονισμένες ώστε να μην μπορούν οι αρμόδιες αρχές να συγκρίνουν τα καταστατικά τους.

Ούτε οι ίδιοι πιστεύαμε στα μάτια μας όταν αντικρίσαμε τα ταυτόσημα ζευγάρια επίσημα έγγραφα λέξη προς λέξη, πλην του τίτλου του Σωματείου.

Πως «πέρασαν» στην ΕΦΟΡΙΑ

Μέσω των διαφορετικών καταστατικών μπόρεσαν να εκδώσουν τέσσερις διαφορετικούς ΑΦΜ στην ΔΟΥ Αγίου Νικολάου !!!

Βέβαια για όσους έχουν ασχοληθεί με την ίδρυση πολιτιστικών σωματείων είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες δεν είναι τόσο απλές, καθώς απαιτούνται και άλλα αποδεικτικά στοιχεία όπως δήλωση έδρας, ταυτοποίηση ιδρυτικών μελών κ.α.

Οι «συνεργάτες» μέσα στο Δήμο Σητείας

Στο ζήτημα της δήλωσης έδρας για κάθε ένα από αυτά τα σωματεία, υπήρξε συνεργάτης ένας «πρόθυμος» υπάλληλος του δήμου Σητείας, ο οποίος αν και γνώριζε την σχετική νομοθεσία «εξυπηρέτησε» την κατάσταση παρουσιάζοντας ως νόμιμη έδρα των σωματείων αυτών, ένα κτήριο του δήμου που άλλοτε όμως ήταν υπό εκκαθάριση , άλλοτε υπό μίσθωση κλπ.

«Πολιτισμός» ενός εκατομμυρίου στη Σητεία
υπογραφές σε τρία καταστατικά

Πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα, κατά συρροή και από κοινού

Το πιο δύσκολο ωστόσο ήταν να βρεθούν τόσα πολλά ιδρυτικά μέλη, με πλήρη τα στοιχεία ταυτοποίησης τους (ΑΦΜ, Ταυτότητα, Διεύθυνση, Τηλέφωνο κ.α.) που θα δεχόντουσαν να μετέχουν σε κάτι τόσο «μυστικό» και «περίεργο».

Εδώ υπεισέρχεται ο δόλος από μέρους αυτής της κλειστής ομάδας πολιτών, οι οποίοι υφάρπαξαν παράνομα πλήθος στοιχείων ταυτοποίησης εκατοντάδων συνδημοτών τους (προφανώς μέσα από το μηχανογραφικό σύστημα του δήμου Σητείας) και τα παρουσίασαν ως παρόντα μέλη στις αντίστοιχες ιδρυτικές γενικές συνελεύσεις.

Προς απόδειξη των γραφομένων μας παρουσιάζουμε ένα μικρό δείγμα της διακεκριμένης απάτης της πλαστογραφίας που τελέστηκε κατ’ εξακολούθηση.

«Πολιτισμός» ενός εκατομμυρίου στη Σητεία
διάφορες επιχορηγήσεις……

Οι παράνομες επιχορηγήσεις και τα «μαύρα» χρήματα

Στην συνέχεια και αφού όλα είχαν την απαραίτητη νομιμοφάνεια, ξεκίνησε το ξέφρενο πάρτι των συνεχομένων επιχορηγήσεων (δήμος, περιφέρεια, υπουργεία, ευρωπαϊκοί πόροι κ.α.) προς τα τρία εξ αυτών σωματείων ενώ το τέταρτο ανέλαβε τον ρόλο της είσπραξης μονάχα αδήλωτων χρηματικών ποσών.

Τα μεγέθη απλά τρομάζουν, όταν αναλογιστεί ο καθένας από εμάς ότι ακόμα και μέσα στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, οι επιχορηγήσεις ήταν τακτικές και υπέρογκες. Ειδικά δε αν αναλογιστούμε ότι κανένα άλλο πολιτιστικό σωματείο από τα δεκάδες του δήμου Σητείας δεν λάμβανε αντίστοιχα ποσά.

Εικονικά τιμολόγια, παράνομα κουπόνια ενίσχυσης, μη δήλωση εισοδημάτων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και πολλά ακόμα από τα γνωστά κόλπα φοροδιαφυγής φαίνεται ήταν σε ημερήσια διάταξη χωρίς να έχει ποτέ βρεθεί ένας αιρετός ή έστω υπάλληλος να καταγγείλει το όσα εξόφθαλμα συνέβαιναν στην μικρή πόλη της Σητείας.

«Πολιτισμός» ενός εκατομμυρίου στη Σητεία
ελεγκτικό συνέδριο, η εντελλόμενη δαπάνη δεν είναι νόμιμη…..

Ψηφοθηρική άνωθεν προστασία ;;;;;;;;

Ασφαλώς όλα τα παραπάνω ήταν σε απόλυτη γνώση των πολιτικών και όχι μόνον προϊσταμένων, οι οποίοι έκαναν τα στραβά μάτια προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ψηφοθηρικούς σκοπούς. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι οι επιχορηγήσεις αυξάνονταν κατακόρυφα την περίοδο πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις !!!

Το εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι το γεγονός ότι τόσο ο Επίτροπος Λασιθίου όσο και το ανώτατο δικαστικό όργανο (Ελεγκτικό Συνέδριο), έθεσαν κατά καιρούς τις αντιρρήσεις τους για την νομιμότητα των όσων συνέβαιναν, αλλά με έναν «μυστήριο» τρόπο υπήρχε πάντα ανοχή και συγκάλυψη.

«Πολιτισμός» ενός εκατομμυρίου στη Σητεία
καταγγελία στη ΓΑΔΑ

Η διαμάχη για την μοιρασιά και η καταγγελία στην ΓΑΔΑ

Όλα τα πράγματα όμως έχουν ένα τέλος σε αυτή την ζωή, έτσι και σε αυτή την ιστορία το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν χάλασε η μοιρασιά και κάποιοι εκ των έσω ξεκίνησαν να «κελαηδούν» προκειμένου να μην χαθούν τα «δεδουλευμένα» και οι θέσεις .

Σε αυτό το σημείο ήρθαν και οι πρώτες επώνυμες καταγγελίες για πλαστογραφία προς το Α.Τ. Σητείας και ενώ ενημερώθηκαν και τα κεντρικά της Αστυνομίας (ΓΑΔΑ), η υπόθεση «περιέργως» μπήκε στο ΑΡΧΕΙΟ !!!

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αρκετά και για το πολιτικό παρασκήνιο και τις μεθοδεύσεις επ’ αυτού αλλά αυτό είναι κάτι που ερευνούν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές.

«Πολιτισμός» ενός εκατομμυρίου στη Σητεία
δεν πληρώθηκα…….

Ποιοι θα πληρώσουν τη «νύφη» ;

Με εκείνα και τα άλλα οι «εθελοντές» του πολιτισμού της Σητείας, φαίνεται πως κατάφεραν να διαχειριστούν μέσα σε μια δεκαετία περί τα 1.135.000,00 € !!!

Ναι καλά διαβάσατε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ είναι περίπου το ποσό που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαχειρίστηκαν αυτές οι «πλαστές» συλλογικότητες.

Κι όπως συμβαίνει πάντα στο τέλος αυτών των υποθέσεων, αν και όταν ζητηθούν αυτά τα χρήματα μαζί με τους ανάλογους τόκους να επιστραφούν στους φορείς που εξαπατήθηκαν, μαντέψτε ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα.

Μα προφανώς τα ιδρυτικά μέλη που εν αγνοία τους κάποιοι πλαστογράφησαν τα στοιχεία τους και  τις υπογραφές τους !!!

Κι επειδή κάποιοι αμφισβητούν το λειτούργημα του δημοσιογράφου να τους ενημερώσουμε ότι ήδη έχουν αρκετοί Σητειακοί πολίτες κινηθεί νομικά ώστε να αποδείξουν ότι ουδεμία σχέση έχουν με αυτά τα νοθευμένα έγγραφα και ότι και οι ίδιοι έπεσαν θύματα μιας καλοστημένης απάτης, από συνδημότες τους υπεράνω κάθε υποψίας.

Θα επανέλθουμε …………….

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos