(Είναι που ‘ναι ριγμένος ο νομός, δεν φέρνουμε και μελέτες…….)

Τα πρώτα έργα ενέταξε την Τετάρτη (15/6) η Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Θησέα», η οποία συνεδρίασε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για περίπου 120 έργα στους 4 Νομούς, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκ. ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρους του πρώτου 45% του Προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 108.958.500.
«Εύχομαι και πιστεύω να πάνε όλα καλά, και είναι σίγουρο πλέον, γιατί δρομολογήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες», δήλωσε, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Γ κ. Σεραφείμ Τσόκας και ανακοίνωσε ακόμη ότι ενισχύονται οι ΤΥΔΚ με επιπλέον προσωπικό από την Τεχνική Βοήθεια του «Θησέα» καθώς και το ότι εξουσιοδοτήθηκε ο ίδιος να προχωράει πλέον σε καθημερινή βάση σε εντάξεις έργων ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις έχουν ως εξής:
«Σήμερα η Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης του «Θησέα» ενέταξε τα πρώτα έργα. Είναι περίπου 120 έργ στους 4 Νομούς. Δόθηκαν οι άδειες δημοπράτησης και προχωράμε στο καινούργιο αυτό πρόγραμμα, ξεκινούν δηλαδή οι δήμαρχοι και εφαρμόζουν το πρόγραμμα Θησέας. Εύχομαι και πιστεύω να πάνε όλα καλά, και είναι σίγουρο πλέον, γιατί δρομολογήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες. Θα ήθελα να σας π επίσης τα εξής: Πρώτον ότι ενισχύονται οι ΤΥΔΚ με επιπλέον προσωπικό από την Τεχνική Βοήθεια του «Θησέα», όπως είχε ανακοινωθεί και δεύτερον ότι εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Γ.Γ της Περιφέρειας, να προχωράει πλέον σε καθημερινή βάση σε εντάξεις έργων ώστε να αποφεύγουμε τυχόν καθυστερήσεις. Μάλιστα, μέχρι σήμερα το πρωί, ενώ είχαμε βάλει όριο εδώ και αρκετές ημέρες, δεχόμασταν έργα από τους δημάρχους, τεχνικά δελτία, για να εξυπηρετήσουμε».

Ερ: Έχουμε λοιπόν το πρώτο 45% του «Θησέα».
Απ: Έχουμε πράγματι το πρώτο 45%, 108.958.500 εκ ευρώ για όλη την Κρήτη. Εξετάστηκαν και τα διαδημοτικά. Είχε σταλεί από το Γ.Γ μια επιστολή προς τους Προέδρους των ΤΕΔΚ να αποφασίσουν πως θέλουν να διαχειριστούν το 8% που είναι για τα διαδημοτικά. Σε αυτή την επιστολή απάντησε η ΤΕΔΚ Ηρακλείου, όπου αποφάσισε, σε ολομέλεια, το 50% να δοθεί στην αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων και το υπόλοιπό 50% σε διαδημοτικά έργα όμορων Δήμων. Αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και η ΤΕΔΚ Λασιθίου ενώ η ΤΕΔΚ Ρεθύμνου έχει αποφασίσει να διατεθούν σε όμορους Δήμους. Απομένει η πρόταση της ΤΕΔΚ Χανίων, ή οποία συνεδριάζει την Παρασκευή. Επισήμως δηλαδή υπάρχει μόνο η πρόταση του Ηρακλείου και ακολουθούν οι άλλες τρεις.

Ερ: Υπάρχει ισοκατανομή μεταξύ των 120 έργων;
Απ: Με απλούς αριθμούς μπορούμε να πούμε ότι οι 3 Νομοί, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, έχουν κταθέσει τις ίδιες σχεδόν, αριθμητικά, μελέτες και λίγο πίσω είναι ο Νομός Λασιθίου. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα κατανομής αλλά ποιοι Δήμοι ήταν έτοιμοι, είχαν ετοιμάσει μελέτες ίσως για κάποια άλλα προγράμματα, και μπόρεσαν και πέρασαν τις προτάσεις τους αμέσως.

Ερ: Υπάρχον κατευθύνσεις για την απορροφητικότητα για να μην κολλήσει ο Θησέας, όπως συνήθως;
Απ: Το πρώτο μας μέλημα είναι να είναι μέσα στα όρια πληρωμών ώστε να μην συμβεί ότι με το ΕΠΤΑ.. Αυτό μέχρι στιγμής τηρείται από τους δημάρχους. Το δεύτερο μας μέλημα είναι οι Τχνικές μας υπηρεσίες να βοηθήσουν όσο μπορούν τους δημάρχους για να υπάρχει ταχύτητα και βέβαια να ξεκαθαρίσουν το θέμα της ωριμότητας. Γιατί δεν έχει νόημα να δοθεί μια άδεια δημοπράτησης και μετά να κωλύσει το έργο εξαιτίας διαφόρων θεμάτων. Πιστεύω όμως ότι και στα δύο ήδη έχυν εκπαιδευτεί οι δήμαρχοι.

Ερ: Για τι είδους έργα πρόκειται;
Απ: Περιλαμβάνονται τα πάντα. Δρόμοι, περιβάλλον, ότι μπορείτε να φανταστείτε.

Ο πίνακας με τα ργα που εντάσσονται.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos