συνεδρίαση απολογισμούΔίνουμε έμφαση στην τοπική ανάπτυξη, στις υποδομές, στον συγκρητισμό που έγινε πράξη, στον πολιτισμό, στην εξωστρέφεια, στην απασχόληση, στο «πάντρεμα» τουρισμού με τον αγροτικό τομέα και τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι χρόνια περαιτέρω ανάπτυξης και προοπτικής για την Κρήτη- που για την εκπλήρωση του στόχου συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με όλους τους φορείς και τα επιστημονικά ιδρύματα, – τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  με αφορμή την σημερινή παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής» προεδρεύοντος του Προέδρου Γιώργου Πιτσούλη βρίσκεται σε εξέλιξη με τις τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών, ενώ θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων κ.α.

 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης περιγράφοντας το έργο της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό μοντέλο που υλοποιήθηκε ισόρροπα στο νησί, στον πρωτογενή τομέα και την διασύνδεση του με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που έχουν υλοποιηθεί  στην ενδοχώρα του νησιού, στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου με την ένταξη εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους αναπτυξιακούς νόμους, στην μεγάλη απορροφητικότητα της απερχόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, στην εξασφάλιση εθνικών πόρων για υποδομές την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, όπως την εξασφάλιση πριν λίγες ημέρες του ποσού 10 εκ. ευρώ για συντήρηση του ΒΟΑΚ, αλλά και στην έγκαιρη προετοιμασία της Περιφέρειας Κρήτης για την απορρόφηση κονδυλίων την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Ο Περιφερειάρχης τόνισε την αποτελεσματική συνεργασία με τα εκπαιδευτικά-ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, σημειώνοντας ότι τα επόμενα 5 χρόνια με την συνεργασία, τη συνέργεια, με όλους τους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι τα χρόνια της Κρήτης της ανάπτυξης της προοπτικής.

 

«Η εξωστρέφεια της Κρήτης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των ενεργειών μας. Οργανωμένα και συντονισμένα με τους παραγωγικούς φορείς τους νησιού δώσαμε το παρών σε σημαντικές εκθέσεις τουρισμού και αγροτικών προϊόντων, προβάλλοντας και προωθώντας τις τουριστικές μας υπηρεσίες αλλά και τα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα. Συμμετείχαμε σε επιχειρηματικές αποστολές για το άνοιγμα νέων

 

αγορών. Διοργανώσαμε πολιτιστικές δραστηριότητες υψηλού κύρους και γιορτάσαμε με λαμπρότητα εντός και εκτός Κρήτης την εκατονταετία από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.  Εργαστήκαμε μεθοδικά ώστε να έρθουν στην Κρήτη όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 αλλά και να συνεχιστούν τα έργα και οι παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές, σε όλους τους οικισμούς του νησιού μας. Έμφαση δόθηκε στην συνεργασία των φορέων, στην τοπική ανάπτυξη, στις υποδομές, στο «πάντρεμα» του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, στην πιστοποίηση των Κρητικών προϊόντων, στην καινοτομία. Ενδεικτικό είναι ότι στο νησί εκτελούνται πλέον των 550 έργων που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» που δίνουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας».

 

Έχουμε θέσει, είπε ο Περιφερειάρχης, ήδη τα θεμέλια σχεδιασμού στην Περιφέρεια μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και προσαρμόζοντας τις παρεμβάσεις μας ανάλογα. Συζητάμε με τους παραγωγούς, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επιστήμονες, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους νέους, την τοπική αυτοδιοίκηση και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους σχεδιάζοντας μαζί το μέλλον.

 

«Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου η Περιφέρεια Κρήτης θα επικεντρωθεί σε τέσσερα θεματικά πεδία: στο αγροτοδιατροφικό, στο πολιτιστικό-τουριστικό, στο τεχνολογικό-εκπαιδευτικό και στο ενεργειακό, υπό το φως των νέων δεδομένων για την περιφέρειά μας. Μέσα από την δουλειά που όλοι μαζί οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι αναδείξαμε όλα τα σημαντικά θέματα για το νησί , στηριζόμενοι στον συγκρητισμό, στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια της Κρήτης. Εντάξαμε σημαντικά έργα στο Περιφερειακό πρόγραμμα, κατορθώσαμε και διασφαλίσαμε πόρους από το Περιφερειακό Πρόγραμμα, ενώ 154 έργα στα ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης περιοχών υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) έχουν εγκριθεί για τους δήμους στην ενδοχώρα. Ουδέποτε ένα τέτοιο μεγάλο πρόγραμμα δεν είχε υλοποιηθεί όπως επίσης έχει ολοκληρωθεί η οδική ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού μας, με χρηματοδότηση ύψους 35 εκ. ευρώ».

 

Ο Περιφερειάρχη επεσήμανε ακόμη την ένταξη 1464 επιχειρήσεων στα προγράμματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 5000 νέες θέσεις εργασίας όταν υλοποιηθούν οι επενδύσεις αυτές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη -είπε ο Περιφερειάρχης- να υπάρξει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης πρόσθεσε επίσης ότι «πραγματοποιήθηκαν  σημαντικά έργα στο τομέα του περιβάλλοντος, και εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα βιολογικοί σε όλη την Κρήτη που δεν είχαν ενταχθεί, έργα που προχωρούν στη δημοπράτηση. Στον τουριστικό τομέα έχουμε καταβάλλει μια σημαντική προσπάθεια για την προβολή της Κρήτης με πολλές διακρίσεις αλλά και η προετοιμασία που έχουμε κάνει για την επόμενη χρονιά. Μέσα όμως από όλο τον σχεδιασμό εμείς έχουμε προετοιμαστεί για τη νέα προγραμματική περίοδο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η πρόταση μας αξιολογείται με τα θετικότερα σχόλια όπως του αρμόδιου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν. Με την συνεργασία που έχουμε με τους φορείς και την Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι από τις πρώτες στη χώρα που θα υποβάλλει προτάσεις τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, και να απορροφήσει πόρους. Είμαστε πανέτοιμοι για τον πρωτογενή τομέα, τον τουριστικό τομέα, τον τομέα του πολιτισμού, τον αγροδιατροφικό τομέα τα οποία θα είναι τα εφόδια μας για τη νέα προγραμματική περίοδο. Επίσης με την συνεργασία με τα ερευνητικά-εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού,  την έξυπνη εξειδίκευση με στόχο η δουλειά που παράγεται να διαχέεται στην πραγματική οικονομία, και η συνεργασία αυτή αφορά στην έξυπνη εξειδίκευση. Θεωρώ ότι με την συνεργασία τη συνέργεια με όλους τους φορείς τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι τα χρόνια της Κρήτης, της ανάπτυξης, της προοπτικής».

Διαβάστε τον απολογισμό της Περιφέρειας για το 2013

από τη Περιφέρεια Κρήτης

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: