Τσόκας με CuffaroΟι δυνατότητες και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα νησιά της Μεσογείου με την δυναμικότητα των Περιφερειών τους καθώς και η ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Κρήτης και Σικελίας κυριάρχησαν στη συνάντηση του . Γ της Περιφέρειας Κρήτης και προέδρου της επιτροπής των νήσων της κ. Σεραφείμ Τσόκα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας κ. Salvatore Cuffaro στο Προεδρικό μέγαρο “ Palazzo d ’ Orleans ”στο Παλέρμο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ (19/10).

Στην συνάντηση τονίσθηκε ο ρόλος των Μεσογειακών Περιφερειών που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της Περιφέρειας για υλοποίηση προγραμμάτων συνεργασίας.

«Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνεργασίας και προοπτικής, επεσήμανε ο Cuffaro , μπορούμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και μέσω της προεδρίας του κ. Τσκα αλλά και μέσω της ένωσης Furimed ” και πρόσθεσε ότι η Κρήτη και η Σικελία αποτελούν γέφυρα ελπίδας μεταξύ των δυο κόσμων. Με κοινή προσπάθεια είπε, και έχοντας κοινές ιστορικές ρίζες έχουν υποχρέωση να πραγματοποιήσουν αυτό το όραμα.

Ο κ. Τσόκας τόνισε ότι η Κρήτη ως δυναμκή νησιωτική περιφέρεια μπορεί να προσφέρει στην Ένωση των νησιωτικών περιφερειών της Μεσογείου για να αντιμετωπιστούν τα κοινά προβλήματα αλλά και για να διαμορφωθούν οι κοινές προοπτικές.

Ακόμη ο Γ.Γ της Περιφέρειας απηύθυνε πρόκληση στον κ. Cuffaro για να επισκεφθεί την Κρήη την οποία και αποδέχθηκε.

Μετά τη συνάντηση δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο κ. Τσόκας και Cuffaro απάντησαν στις παρακάτω ερωτήσεις των δημοσιογράφων :

Ερωτ: Τι σημαίνει για σας η ένταξη στη μεγάλη ένωση των νησιών της Μεσογείου;

Απαντ: Η Κρήτη είναι η πιο δυναμική περιφέρεια της Ελλάδας και μπορεί να προσφέρει στην Ένωση των Νησιωτικών Περιφερειών της Μεσογείου για να αντιμετωπίσουμε τα κοινά προβλήματα αλλά και για να διαμορφώσουμε κοινές προοπτικές.

Ερωτ: Ποιος είναι ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα μεγάλα νησιά της Μεσογείου;

Απαν: Ο βασικός ρόλος τους είναι να αποτελέσουν τους οδηγούς , στην διεκδίκηση αυτών που πρέπει , και εννοώ οικονομικούς πόρους, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Μεσογείου. Tα προβλήματα αυτά είναι κοινά με την έννοια ότι όλοι έχουμε το νησιωτικό χαρακτήρα, την ορινότητα,και όλα τα νησιά της Μεσογείου, και ιδίως η Σικελία και η Κρήτη, έχουν τον χαρακτήρα της διακίνησης ιδεών, πρωτοβουλιών και εμπορευμάτων.

Ερωτ: Να σχολιάσετε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ Κρήτης και Σικελίας.

Απαντ: Πέρα από τις σχέσεις τις ιστορικές που έχουν δοκιματεί μέσα από τους αιώνες, υπάρχουν και υπήρχαν πάντα σχέσεις μεταξύ Σικελίας και Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο εμπορικό όσο και πολιτισμικό. Θεωρώ ότι δυο μεγάλα νησιά μας , η Σικελία και η Κρήτη, και μάλιστα με τη βοήθεια μιας διαπροσωπικής σχέσης , η οποία δείχνει και είναι πάρα πολύ καλή, και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Cuffaro είναι πρόεδρος της (δια)Μεσογειακής Επιτροπής και εγώ είμαι πρόεδρος της επιτροπής των νησιών, πιστεύω ότι μπορούν να αποτελέσουν τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Μεσόγειο.

Ερώτηση: Πως αντιμετωπίζετε τα επόμενα βήματα της συνεργασίας σας με δεδομένους τους φόβους ότι η διεύρυνση της Ε.Ε στρέφει το ενδιαφέρον της προς το βορρά;

Cuffaro : Η Ευρώπη έχει επενδύσει στο άνοιγμα της προς την Ανατολή, είναι όμως και η Ευρώπη των περιφερειών της Μεσογείου που έχει την επιλογή να επενδύσει στο νότο. Ο ρόλος των Μεσογειακών Περιφερειών είναι εκείνος που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της Περιφέρειας και εννοώ περισσότερες πιστώσεις και πόρους για υλοποίηση προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ των δυο ακτών της Μεσογείου. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνεργασίας και προοπτικής, μπορούμε να έχουμε πρωταγωνιστκό ρόλο και μέσω της προεδρίας του κ. Τσόκα αλλά και μέσω της ένωσης Ε urimed . Να θυμίσω επίσης ότι από το Παλέρμο, τον προηγούμενο Νοέμβριο, ξεκίνησε η ιδέα της Γενικής Συνέλευσης των Περιφερειών της Μεσογείου, η οποία θα συνέρχεται δυο φορές τον χρόνο. Η Κρήτη και η Σικελία αποτελού γέφυρα ελπίδας μεταξύ των δυο κόσμων. Με κοινή προσπάθεια και έχοντας κοινές ιστορικές ρίζες έχουν υποχρέωση να πραγματοποιήσουν αυτό το όραμα.

Γ.Γ. : Η Ε.Ε. ήταν πάντα ανταγωνιστική, ένα παραπάνω τώρα που νέα μέλη προστίθενται. Σε αυτόν τον ανταγωνιστικό κόσμο θα επιζήσουν περιφέρειες με επιμονή, στόχο και με συμμάχους. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη των νησιών της Μεσογείου. Η Σικελία είναι σύμμαχος μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos