δρόμοςΠρωτοβουλία για τον περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων στην Κρήτη και τη σωστή οδική συμπεριφορά αναλαμβάνουν τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, Πλατανιά και Κισσάμου, καθώς και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών.

Πρόκειται για εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και συγκεκριμένα, από 8 – 10 Νοεμβρίου στην στο Νομό Ηρακλείου, 11,12,13 Νοεμβρίου στο Νομό Λασιθίου, 14,15 Νοεμβρίου στο Νομό Ρεθύμνου και 16,17,18 Νοεμβρίου στο Νομό Χανίων.

Βασικός στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της οδικής ασφάλειας, δεδομένου οτι οι αιτίες των οδικών ατυχημάτων είναι γνωστές και μπορούν να αποφευχθούν.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι συνεργάζονται στη οργάνωση των εκδηλώσεων, επισήμαναν ότι απαιτείται η συνεργασία όλων για την αλλαγή οδικής συμπεριφοράς και την αποτροπή τροχαίων δυστυχημάτων.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σχεδιάζουμε αρκετό καιρό με στόχο ν’ ανατρέψουμε την κακή πρωτιά που έχει η Κρήτη στα τροχαία. Θέλουμε να ενημερώσουμε κυρίως τους νέους, με τα πλέον σύγχρονα μέσα και τους καταλληλότερους ανθρώπους, αναδεικνύοντας παράλληλα και τον κοινωνικό ρόλο των φορέων» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε: «Εν τη ενώσει η ισχύς. Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε στις εκδηλώσεις ‘Μήνας Οδικής Ασφαλείας στην Κρήτη’, γιατί δεν αρκεί να κατασκευάζουμε οδικά έργα, πρέπει να βελτιώσουμε και την οδική μας συμπεριφορά. Μέσα από την ευαισθητοποίηση όλων μας θεωρούμε οτι μπορούν να σωθούν ζωές».

«Πρέπει δυστυχώς να ομολογήσουμε ότι πολλά από τα δυστυχήματα δεν σχετίζονται με τις υποδομές αλλά με τη δική μας συμπεριφορά όταν δεν τηρούνται βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας. Συνεργαζόμαστε με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ώστε να μάθουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία πως να συμπεριφέρονται ως οδηγοί» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Νίκος Γιαλιτάκης.

Ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Γιάννης Στριλιγγάς αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί στο Νομό Χανίων και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για να ενημερωθούν από το ΕΚΑΒ, τον Ερυθρό Σταυρό και τους άλλους για την αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων.

Ο Υπεύθυνος τουρισμού του Επιμελητηρίου Λασιθίου μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου κ. Θωμά Χαριτάκη ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά : «Δεδομένου ότι η χώρα μας έχει καταλάβει την χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντική είναι μια τέτοια προσπάθεια. Στο Ν. Λασιθίου, οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία. »

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις Μεταφορές (ETSC) κατά την δεκαετία 2001-2010, η Ελλάδα κατέλαβε τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό συγκρούσεων, θανάτων και τραυματισμών από τροχαία σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ιδιαίτερα η Κρήτη διατηρεί μια θλιβερή πρωτιά, καθώς στο επαρχιακό οδικό δίκτυό της έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού. Από την 1η Ιανουαρίου 2001 έω ς τις 31 Μαΐου 2013, 1.506 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23.381 τραυματίστηκαν σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα στην Κρήτη εκ των οποίων οι 648 ήταν δικυκλιστές. Από την αρχή του 2013, 29 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, εκ των οποίων οι 19 ήταν αναβάτες μηχανών και οι 16 κάτω των 25 ετών.

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για το Λασίθι

11 Νοεμβρίου Άγιος Νικόλαος , (Λίμνη)

12 Νοεμβρίου Ιεράπετρα, (Πλ. Ελευθερίας)

13 Νοεμβρίου Σητεία, (Πλ. Σητείας, Λιμάνι)

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Επιμελητήριο Ηρακλείου

Επιμελητήριο Λασιθίου

Περιφέρεια Κρήτης

Επιμελητήριο Ρεθύμνου

Επιμελητήριο Χανίων

ΕΣΥΜΜ (Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών)

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Δήμος Ηρακλείου

Δήμος Αγ. Νικολάου

Δήμος Ιεράπετρας

Δήμος Σητείας

Δήμος Ρέθυμνου

Δήμος Χανίων

Δήμος Πλατανιά

Δήμος Κισσάμου

 

Με τη Συμμετοχή

Τροχαίας, Πυροσβεστικής ,ΕΚΑΒ

 

Με την Στήριξη

ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ομάδων εθελοντισμού : ΜΙΝΩΙΣΤΑΣ , ΠΡΩΤΕΚΤΑ ,ΕΣΥΠΡΟΤΑ , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΛΠ

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου Άγιος Νικόλαος , (Λίμνη)

ΜΑΘΗΜΑ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ (Σώμα Σαμαρειτών Ερυθρού Σταυρού π.τ Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Σώμα Σαμαρειτών π.τ Αγίου Νικολάου)

Προώθηση ενημερωτικού υλικού από την Τροχαία Αγίου Νικολάου

Επίσκεψη μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

19:00-21:00 ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ :Οδική Ασφάλεια Ευάλωτων Χρηστών Οδού,

Επιτήρηση Οδικής Ασφάλειας, Διαχείριση ταχυτήτων. Ώρα 19:00

Αίθουσα εκδηλώσεων Επιμελητηρίου Λασιθίου

 

Τρίτη 12 Νοεμβρίου Ιεράπετρα, (Πλ. Ελευθερίας)

ΜΑΘΗΜΑ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ Επίδειξη παροχής Πρώτων Βοηθιών και απεγκλωβισμός τραυματία τροχαίου ατυχήματος από το Σώμα Σαμαρειτών Ερυθρού Σταυρού π.τ Ιεράπετρας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας

Προώθηση ενημερωτικού υλικού από την Τροχαία Ιεράπετρας

Επίσκεψη μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου Σητεία, (Πλ. Σητείας, Λιμάνι)

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΧΗΣ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ & ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ( ΕΔΕΑΚ ΣΗΤΕΙΑΣ)

Προώθηση ενημερωτικού υλικού από την Τροχαία Σητείας

Επίσκεψη μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: